Hlavní obsah

Stojí váš vztah za to? Zkuste si zodpovědět následující otázky

Novinky, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojí náš vztah za to? A je v pořádku? Během dlouhodobého soužití nás tyto otázky jistě napadnou alespoň občas. Podle profesora psychologie a autora Roberta Taibbiho existuje devět otázek a oblastí, na které je dobré se zaměřit, pokud váháme.

Foto: Profimedia.cz

Během dlouhodobého soužití občas přijde na mysl, zda vztah skutečně stojí za to.

Článek

1. Celkový pocit

Jaká je kvalita vašich emocí v každodenním životě? Aneb jste šťastní, deprimovaní, prostě v pohodě, nebo úzkostní? Pokud byste tento den měli prožívat pořád dokola, byl by to dost dobrý život?

2. Cítíte se bezpečně na to, abyste se ozvali, když není něco v pořádku?

Pokud s něčím nejste spokojeni, víte, že to můžete bez obav vyjádřit, nebo chodíte kolem partnera po špičkách a ze všech sil se snažíte mluvit s ním tak, abyste ho nenaštvali? Dusíte svoje emoce v sobě a obviňujete se z vašich společných problémů?

3. Hádky

Jsou vaše spory prosté emoční a fyzické destruktivity? Dokážete posoudit, kdy už jde v hádce pouze o boj o moc, o to, kdo bude mít poslední slovo, kdo hádku takzvaně „vyhraje”?

Poznáte, kdy už komunikace nikam nesměřuje a umíte v takovém případě přestat? Příležitostné hádky jsou v pořádku a nedá se bez nich obejít. Ale pokud to mezi vámi neustále vybuchuje a jde jen o to, kdo vyhraje, máte velký problém.

Život s emočním sadistou aneb Když se partner doslova vyžívá ve vašem ponižování

Vztahy a sex

4. Řešení problémů

Umíte se po hádce vrátit zpátky k jádru problému a racionálně ho řešit? Nejde totiž o to, aby se konflikt jen uhasil. Není dobré pokračovat tím, že spolu nějakou chvíli nemluvíte, a pak se vrátíte do normálu. To je totiž jen zametání problému pod koberec a je pravděpodobné, že se kvůli té samé věci brzy pohádáte znovu.

I objetí, omluva a následné vyhýbání se tématu proto, abychom nerozpoutali další hádku, není zdravé. Pokud oba partneři dokážou mít produktivní konverzaci o tom, jak a kam se posunout dál, je to mnohem lepší.

5. Kompromis

Umíte se domluvit na tzv. win-win kompromisu? Tedy na kompromisu, na jehož konci jste oba spokojeni? Ustupovat například proto, že se bojíte, že nemůžete vyhrát, je ničivé.

Dobrým řešením je dojít k dohodě, na základě které si obě strany mohou být jisté, že jejich úhel pohledu byl vyslyšen a získaly něco, co pro ně bylo důležité.

6. Pozitivní versus negativní

Máte dostatek dobrých chvil v porovnání s těmi špatnými? Dokáže to dobré vyvážit do špatné? Samozřejmě ve všech vztazích to jde nějakým způsobem nahoru a dolů, ale jde o to, aby ve vztahu lidé prožívali mnoho docela dobrých dnů, nejen jejich minimum, díky kterým to přežijí.

Jak se po dni plném stresu naladit s partnerem na stejnou vlnu

Vztahy a sex

7. Týmová práce

Daří se vám společně jako páru? Podporujete se? Kryjete si záda? Záleží vám na štěstí vašeho protějšku? Pokud se takto k partnerovi nestavíte a oba fungujete pouze za sebe, přichází vzájemný odpor a osamělost.

8. Největší a nejdůležitější otázka

Pokud se sami zamyslíte: Cítíte se, že ve vztahu můžete být sami sebou? Máte pocit, že jste milováni a podporováni, a pokud přijde problém, je možné ho vyřešit?

9. Co by mělo zůstat a co by se mělo změnit

Nakonec, pokud si položíte otázku, jestli se vám vztah líbí a chtěli byste v něm zůstat, co si odpovíte? Jaké věci, které ve vašem vztahu existují, byste změnili?

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám