Hlavní obsah

Pět způsobů, jak láska ovlivňuje naše chování

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastřený úsudek, duchanepřítomnost, ale i přehnané reakce. To všechno jsou vedlejší účinky zamilovanosti, se kterými se setkala většina z nás. Vědci navíc nyní přišli s výzkumem, že láska dokáže měnit i náš charakter a ovlivňuje náš intelekt.

Foto: Profimedia.cz

Láska nás mění.

Článek

Láska je nevyzpytatelná věc a někdy se přihodí, když to vůbec nečekáme. Ve vztahu se pak často máme tendenci měnit. Začínáme se oblékat podobně, dokončujeme za sebe věty a přizpůsobujeme sobě vzájemně své koníčky. Láska navíc ovlivňuje i náš fyzický stav, a dokonce i ten psychický. Jak?

Pocity euforie

Existuje vědecké vysvětlení pro to, proč se během nového vztahu cítíme šťastní. Vědci z Albert Einstein College of Medicine v New Yorku zkoumali vysokoškolské studenty a zjistili, že zamilování aktivuje v mozku nervový systém stejně intenzivně, jako se to děje při užívání kokainu. Takže pokud máte pocit, že jste přímo závislí na svém partnerovi, nejste tak daleko od pravdy.

Zastřené smysly

Výzkum publikovaný v časopise Motivation and Emotion v roce 2013 uvedl, že zamilovaní lidé jsou méně schopní soustředit se a plnit úkoly, které vyžadují pozornost, než lidé, kteří nejsou zamilovaní. Podle Health navíc, čím hlubší city účastníci studie prožívali, tím těžší bylo soustředit se na dané úkoly.

Šest důvodů, proč lidé zůstávají v nešťastných vztazích

Vztahy a sex

Agresivní chování

Vzrůstající agresivita a žárlení u mužů a intriky u žen. Co způsobuje tak intenzivní nepřátelství ve jménu lásky? Podle nedávné studie publikované v Bulletinu spočívá odpověď v hormonech, které ovlivňují agresivitu a empatii. To potvrzují i vědci z University of Buffalo.

Ti požádali účastníky studie, aby popsali svoji reakci, když byl někdo z jejich blízkých ohrožen. Zjistili, že jejich reakce byla velmi ochranitelská až agresivní. To jen dokazuje, že pokud někoho milujeme, máme ochranitelské tendence stejné, jako je tomu v přírodě například u matek a jejich mláďat.

Posedlost

Vědci z italské univerzity v Pise přišli s tvrzením, že biochemické účinky vyvolané láskou nelze rozeznat od obsedantně-kompulzivní poruchy (OCD). Výzkum probíhal na vzorku čerstvě zamilovaných lidí a výsledky ukázaly, že tito jedinci měli podobnou nízkou hladinu serotoninu (hormon navozující klid) jako jedinci s OCD. To vysvětluje, proč zamilovaný na svého miláčka nemůže přestat myslet celý den.

Zamilovanost a trvalý vztah aneb Co je základem zdravého manželství

Vztahy a sex

Znecitlivění

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se vaše bolest zmírní, když k vám přijde váš partner a vezme vás do náruče? Podle vědců ze Stanfordské univerzity působí láska na stejnou oblast mozku, na kterou míří i léky tišící bolest. S lehkou dávkou nadhledu lze tedy říci, že láska dokáže léčit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám