Hlavní obsah

Šest důvodů, proč lidé zůstávají v nešťastných vztazích

Novinky, Linda Humlová

Lidé zůstávají v neuspokojivých vztazích z mnoha důvodů. Ať už se jedná o strach z budoucnosti, aktuální situace nebo třeba o finanční jistotu. Pravdou ale je, že dlouhodobé uvíznutí v nefunkčním vztahu a neschopnost rozhoupat se k akci se negativně podepisuje na psychickém stavu.

Foto: Profimedia.cz

Někdy je těžké vztah opustit.

Článek

Jaké myšlenky a pocity zaplavují naši mysl, když žijeme ve vztahu, který nefunguje?

1. Naděje

Homo sapiens je zvláštní druh. Zdá se totiž, že náš zvětšený mozek a kultura pokřivují naše potřeby sebezáchovy do takové míry, že místo toho, abychom se zabývali realitou, klameme sami sebe vytvářením očekávané reality.

Doufáme, že se náš vztah stane lepší, než ve skutečnosti je, a to i po letech promarněné snahy. Ačkoliv je práce na vztahu chvályhodná, ba dokonce nutná, a to zejména po odeznění líbánkové fáze, pokud k ničemu nevede, je potřeba se smířit se smutným faktem, že vztah nefunguje.

2. Strach

Strach z neznáma nás často drží v nefunkčním vztahu. Bojíme se, že nezvládneme žít sami, nebo toho, že už se s nikým jiným neseznámíme. To vede k mylnému pocitu, že to, co máme, je vlastně daleko víc, než kdybychom byli sami. Přesto ale trpíme. Pokud se nacházíte v této situaci, uvědomte si, že pokud jste nešťastní, každá změna je změnou k lepšímu.

3. Nízká sebeúcta

Pod pojmem nízká sebeúcta si obvykle představíme vyhýbavého člověka, který neudrží pohled z očí do očí, nepřipadá si dost dobrý a trpí nízkou sebedůvěrou. Pravdou ale je, že nízká sebeúcta se týká i lidí, kteří jsou otevření, ve společnosti komunikativní a pro protějšky atraktivní.

Tři věci, které děláte online a mohou uškodit vašemu vztahu

Vztahy a sex

Problém ale nastává ve vztahu, kdy upřednostňují potřeby partnera před těmi svými. Nechávají se od něj ponižovat a využívat. Bez ohledu na lásku k tomu druhému je potřeba dbát i na vlastní potřeby a pracovat na společných kompromisech, jen tak není vztah určený k rozpadu.

4. Ego

Při pokusech opustit vztah může být překážkou i ego. Podle Yourtango jsou někteří lidé natolik posedlí vytvářením iluze o dokonale fungujícím manželství před svými přáteli, kolegy či rodinou, že rozpad této bubliny by zlomil jejich ego.

Naše ego zkrátka nerado přiznává porážku. Uvědomte si ale, že pokud se odpoutáte od falešné iluze a soustředíte se na to, abyste byli opravdu šťastní, bude to i přes možné počáteční útrapy nakonec vítězství i pro vaše ego.

Flirt jako koření manželství aneb 8 způsobů, jak znovuobjevit spokojenost ve vztahu

Vztahy a sex

5. Nedostatek odvahy

Pravdou je, že pokud chcete opustit osobu, kterou jste milovali, nebo dokonce stále milujete, potřebujete mít velkou odvahu. Rozchod totiž bývá bolestivý a někdy se dokonce jedná i o největší bolest v životě.

Je ale potřeba si uvědomit, že zdravá křivka lidského života má stoupající i klesající tendenci. Náhlý skok dolů je proto daleko přirozenější než konzistentní nespokojenost.

6. Deprese

Nešťastný vztah často vede k depresi. Pokud těmito stavy začnete trpět, učinit rozhodnutí je pak daleko těžší a namáhavější, a navíc můžete začít trpět mylnou představou o tom, že vztah, který máte, je vlastně dobrý a chyba není na straně partnera, ale u vás. To vede k postupnému zacyklení, ze kterého nevede snadná cesta.

Pokud máte dojem, že se tento problém týká i vás, obraťte se na vaše nejbližší přátele a rodinu. Uvidíte, že vám poskytnou názor zvenčí, který vám může pomoci otevřít oči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám