Hlavní obsah

Názory na sex při menstruaci se velmi liší

Právo, Jaroslav Zvěřina

Někteří lidé nesnesou pohlavní styk v době menstruace, jiným měsíčky naopak nevadí, nebo je dokonce preferují, protože žena dosáhne v tomto období snáz orgasmu. Ale ani gynekologové nejsou úplně jednotní, pokud jde o hodnocení možných rizik, která hrozí dvojici, jež si načasuje milostný akt právě na tohle období.

Foto: Profimedia.cz

Pokud pár respektuje elementární pravidla osobní hygieny, sex v době menstruace nepředstavuje žádná mimořádná rizika, ať už zdravotní, nebo sexuální.

Článek

Autoři starověkých církevních textů v tom naopak měli jasno. Považovali ženy, u nichž se objevilo pravidelné měsíční krvácení, za nečisté a zcela nevhodné pro jakékoliv intimní styky. Dnes už většina lidí zmíněné starozákonní tabu neuznává.

A rozhodnutí, jestli se budou v této době milovat, nebo ne, chápou jako věc osobního vkusu a osobní volby.

Většina žen, ale ani pánů, nemá proti pohlavním stykům při menstruačním krvácení výrazné námitky. Podle různých průzkumů provozuje sex v tomto období pravidelně asi třetina párů, dalších zhruba 15 až 20 procent jenom někdy. Naopak přibližně čtvrtina žen se pohlavním stykům v této době raději vyhýbá.

Pozitivnější vztah něžného pohlaví k intimním stykům v této fázi cyklu neumožnilo v moderní době jenom odbourání určitých společenských tabu a větší důraz na osobní volbu, ale také vyšší úroveň osobní hygieny, než tomu bylo kdysi dávno.

Jak změny v našich životech ovlivňují menstruační cyklus

Zdraví

Někteří experti tvrdí, že pohlavním stykům se při menstruaci častěji oddávají ženy sexuálně nadprůměrně aktivní a náruživé. Neexistuje však výzkum, který by něco takového objektivně dokazoval. Ani klinické zkušenosti většiny sexuologů nic podobného nenaznačují.

Při menstruaci bývá zevní genitál výrazněji překrvený, a tedy citlivější než v době mimo uvedenou fázi cyklu. Spousta žen je proto v tomto období sexuálně vzrušivějších. Snáz a rychleji dosáhnou orgasmu, který navíc může být také intenzivnější.

U jiných je tomu naopak. Překrvení a s ním související hormonální i psychologické změny u nich vyvolají přecitlivělost, která vede k tomu, že jim je pohlavní styk v této době nepříjemný nebo pro ně může být i bolestivý. A to nemluvím o tom, že je pro řadu z nich nepřijatelný i z estetických důvodů.

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Vztahy a sex

Na začátku měsíčků případně krátce před nimi bývá řada žen psychicky rozladěná. Mohou pak reagovat i trochu podrážděně kvůli vlivu měnících se hladin hormonů a většího psychického napětí, které tyto změny často doprovázejí.

V těchto případech uvádí část žen, že pohlavní styk, sexuální vzrušení a orgasmus u nich zlepšují tento nepříznivý emoční stav.

Je to zřejmě dané vyplavením přenašečů mozkových vzruchů, tedy hormonů, jako jsou endorfiny, oxytocin nebo dopamin. Také ženy, které mívají při menstruaci bolestivé stahy dělohy, často tvrdí, že sexuální styk u nich tyto bolestivé stahy výrazně tlumí.

Ale nemusí jít jen o pohlavní styk

Slavný americký gynekolog a vědec William Masters zkoumal skupinu 43 žen, které při měsíčcích onanovaly kvůli tomu, aby snížily menstruační bolesti. Tyto dámy popisovaly intenzivní orgasmus. Ten pak u nich dokázal odstranit křeče v malé pánvi a křížové bolesti, které se u nich objevovaly při pravidelné periodě.

Hodně lidí se domnívá, že pokud budou partneři souložit v této době, nemůže žena otěhotnět. Bohužel může, i když pravděpodobnost, že k něčemu takovému dojde, je velice, velice nízká. Muž by měl v každém případě použít při pohlavním styku v době ženiny menstruace kondom. Nejen kvůli eliminaci tohoto rizika, byť minimálního, ale hlavně z hygienických důvodů.

V tomto období přece jenom hrozí větší nebezpečí přenosu pohlavních patogenů, případně dalších infekcí. A to tím spíš, pokud jde o pohlavní styk mezi náhodnými nebo neznámými partnery.

Pokud jde o vliv pohlavního styku na délku menstruace, uvádějí některé ženy, že jim ji pohlavní styk prodlouží, jiné naopak mluví o slabším a kratším krvácení. Tedy i v tomto případě jsou jejich osobní zkušenosti protikladné.

Občas se stane, že si žena zapomene vyjmout z pochvy menstruační tampon. To představuje určité nebezpečí. Tampon se totiž může uložit, nebo dokonce přitisknout k sliznici v zadní klenbě poševní. To zkomplikuje jeho odstranění, ženu může po určité době dráždit, případně vyvolá v pochvě zánět.

Důkladná hygiena při menstruaci může předejít nepříjemným zdravotním komplikacím

Zdraví

Pokud jde o postoje, které pánové zaujímají k intimním stykům s menstruující partnerkou, bývají negativní jen v menšině případů.

Svého času rozšířená představa, že muž, který se miluje s menstruující ženou, musí být sexuálně úchylný, násilnický a nejpravděpodobněji sadisticky založený jedinec, je samozřejmě nesmyslná.

I v těchto případech platí, že muž má respektovat postoj své partnerky. Pokud žena nemá dobré zkušenosti se sexem v tomto stavu, může muž nátlakem jejich vzájemný vztah zbytečně nabourávat a komplikovat.

A to nemluvím o případech, kdy si i v tomto pro ženu citlivém období vynucuje styk hrozbami, vydíráním, nebo dokonce silou. Pak jde o trestný čin vydírání. Zákony to hodnotí stejně jako v jiných případech, tedy bez ohledu na to, jestli žena má nebo nemá měsíčky. Pohlavní styk musí být zkrátka dobrovolný a musí s ním souhlasit oba partneři.

Pokud shrneme závěry průzkumů i zkušenosti z našich ordinací, je zjevné, že sexuální styk při menstruaci není v současné době ničím neobvyklým. Většina populace se mu oddává bez větších obav a stresů. Riziko otěhotnění je při něm minimální, ale nelze ho vyloučit. A pokud pár respektuje elementární pravidla osobní hygieny, nepředstavuje ani žádná mimořádná rizika, ať už zdravotní, nebo sexuální.

Reklama

Související témata:

Související články

Starší žena versus mladší muž

Pohled na milostné vztahy se stále více mění a rozvolňuje. I tak ale soužití starší ženy a mladšího muže budí pozornost. Rozhodně víc, než když si najde starší...

Nízké libido může být i výmluva

Nemáte již delší dobu chuť na sex a přičítáte to sníženému libidu? Experti se shodují, že většina žen si často zaměňuje nízké libido s ostatními faktory, které...

Výběr článků

Načítám