Hlavní obsah

Starší žena versus mladší muž

Právo, Zuzana Musálková

Pohled na milostné vztahy se stále více mění a rozvolňuje. I tak ale soužití starší ženy a mladšího muže budí pozornost. Rozhodně víc, než když si najde starší partner mladici, což bylo ostatně společností přijímáno a tolerováno odnepaměti. Nicméně trend zralých partnerek po boku energických mladíků je na vzestupu a podle odborníků bude stále silnější.

Foto: Profimedia.cz

Starší ženy často hledají mladší muže, kteří s nimi udrží jejich tempo.

Článek

„V posledních dvou dekádách mohli mít mladší muži zájem, nicméně žena považovala takový vztah za nemožný. Takže se do ničeho nepouštěla. Dnes mají ženy mnohem více možností. Sociální normy neovlivňují naše životy jako dřív,“ myslí si sexuální terapeutka Lonnie Barbachová.

Ostatně podle průzkumu americké agentury AARP, který zahrnoval tři a půl tisíce starších singles, se třicet čtyři procent žen mezi čtyřiceti a šedesáti devíti lety schází s mladšími muži.

„Starší ženy randí s mladšími muži v rekordních číslech,“ doplňuje vztahová konzultantka Beth McLeodová.

Sexuoložka Hanka Fifková: Imponující zralá žena a vzrušující zajíček

Vztahy a sex

Znak moderní doby

Podle odborníků je tento fenomén důsledkem toho, že se starší ženy v dnešní době cítí ohledně sebe samých mnohem lépe než dřív. „Vnímají se jako sexy a atraktivní. Dobře se o sebe starají a hledají muže, který udrží jejich tempo. Což je často muž mladý,“ upřesňuje Barbachová.

K mladším mužům jsou podle psychologů přitahovány především ženy plné energie, které milují zábavu, a tak je pro ně mladší muž vhodný. Partnerky na svých protějšcích oceňují sílu, humor, otevřenost, mladistvost a vášeň. Muž si zase užívá luxus již „hotového“ člověka.

„Jestli tahle romance povede ke svatbě, může záviset na štěstí nebo osudu,“ dodává Beth McLeodová.

Zkušenosti a nadhled se cení

Zajímavé je, že starší společenské normy jakoby korespondovaly s názory odborníků na kvalitu takových vztahů. Potvrzovaly to i výsledky průzkumů – např. studie Glorie Cowanové z roku 1984 naznačuje, že vztah partnerů s velkým věkovým rozdílem má malou šanci na úspěch.

Nicméně, většina žen středního věku, které vyhledávají mladší partnery, už za sebou má nepovedené manželství nebo dlouholeté partnerství s mužem podobného věku. Kromě zklamání jim obvykle přineslo i zkušenosti, nadhled, vědomí toho, co od života a vztahu chtít, či nechtít. Což jsou velká plus pro jakýkoli vztah.

„Starší ženy si bere mnohem víc mladších mužů, než si uvědomujeme,“ říká psycholožka Wendy Patricková. „Navzdory potencionálním stereotypům a stigmatu tyto typy vztahů stále přežívají a kvetou.“

Určité procento mužů zralejší partnerky vyloženě vyhledává. Průzkum serveru Today.com naznačuje, že přitažlivé jim přijdou jisté speciální kvality takových žen.

Láska se na věk neptá aneb Když je žena starší o téměř 40 let

Vztahy a sex

Co muže na starších ženách přitahuje:

  • Starší ženy vnímají jako sebejisté, bystré a nápadité v konverzaci.
  • Jsou také emocionálně stabilní, usazené ve svých životech.
  • Už nepochybují o tom, kdo jsou a co se jim líbí a jsou schopné nabídnout upřímnost i jinou perspektivu.
  • Bývají mnohem loajálnějšími parťačkami prostě proto, že už si v životě prožily své, dokážou ocenit hodnotu stabilních a dlouhodobých přátelství, tím pádem podporují všechny své blízké.
  • Muže netlačí do založení rodiny a ty se i díky tomu mohou soustředit na vztah než budoucnost jako takovou.

Předsudky jsou mocné

Pokud ovšem lidé s velmi odlišnými daty narození vytvoří stabilní pár, čeká je specifická sada problémů. Podle malé studie publikované v časopise Journal of Couple and Relationship Therapy vnímali muži a ženy v podobných vztazích taková manželství pozitivně, zároveň se ale setkávali s odsuzováním. Nebo se ho alespoň báli. Ze studie přitom vyplynulo, že jsou to vztahy jako kterékoliv jiné.

„Páry, kde je manžel mladší, porušují určitou sociální normu,“ říká Sven Drafahl z Institutu Maxe Plancka. Kvůli tomu je může čekat nepřátelství z jejich okolí, což může přinášet do vztahu hodně stresu. Partneři jsou tím pádem obecně méně spokojeni.

Pozitiva i negativa velkého věkového rozdílu u partnerů

Vztahy a sex

„Jak může chodit s takovou maminou? Vypadá jako její syn. Ona si myslí, že snad vypadá na dvacet… Že jste podobné poznámky již mnohokrát slyšeli?“ ptá se psycholog Zdeněk Krpoun.

Naše přesvědčení o tom, co je to „správný vztah“, z nás podle něj činí detektivy, kteří se snaží dopátrat hlavních motivů.

Využívání nemá s věkem nic společného

„Z úst našich babiček, maminek a tet je ještě možné zaslechnout hanlivá slova na účet dámy, která je na zajíčky nebo volí výhradně muže hledajícího sexuálně zkušenou partnerku,“ podotýká psycholog.

„Slyšíte věty typu To nebude dlouho fungovat nebo Mají se jenom na sex… A to jsou jen některé z mnoha stereotypních komentářů.“ S tím musí netypický manželský pár počítat.

Párový terapeut Kirk Honda nabádá, abychom páry s velkým věkovým rozdílem nestigmatizovali. Není k tomu důvod, navíc chybí vědecké podklady, které by striktně negativní hodnocení podporovaly. Řeči o naivním kolouškovi na sex, případně o mamině poskytující servis totiž mohou být namístě, ale také nemusejí.

„S věkovým rozdílem se často spojuje využívání a zneužívání a samozřejmě se to někdy děje,“ poukazuje psycholog. „Jenže využívat může i jeden dvacetiletý druhého. Výzkumy ukazují, že je to víceméně stejně časté.“

Podle terapeuta nemusí nutně platit ani tvrzení, že lidé s velkým věkovým rozdílem musí být nutně v různých životních obdobích a chtít odlišné věci. „Stereotypy prostě někdy platí a jindy ne,“ uzavírá.

Sex s pumou

Totéž se dá říct i o stereotypu ženy svůdnice. Anglický pojem cougar, tedy puma, se ujal jako označení starší ženy, která nosí leopardí vzory, postává v barech, pije martini a zcela otevřeně a nepokrytě loví mladší muže. Typicky je to žena po pětatřicítce a její potenciální úlovek musí být mladší alespoň o osm let.

Nicméně většina žen, které zažily nebo zažívají románky a vztahy s mladšími muži, to vidí jinak a za prohnané svůdnice se rozhodně nepovažují. Výzkum Milaine Alarielové z loňského roku zkoumal chování žen mezi třiceti a šedesáti. Podle jeho výsledků jsou čtyřicátnice pasivnější než třicátnice.

Alarieová došla k závěru, že muži vyhledávající větší věkový rozdíl mohou být částečně motivováni i tím, že jejich konkrétní zkušenosti s vrstevnicemi byly zklamáním a čas strávený se ženou, která ví, co dělá, je mnohem uvolněnější.

Jak randit po čtyřicítce

Vztahy a sex

Respondentky studie také uvedly, že jejich sexuální historii a zkušenosti mladší partneři velmi oceňovali. Úroveň znalostí o sexu, neskrývaná vášeň, ale i kontrola sama nad sebou i situací byly v kontrastu se sexuální pasivitou a nedostatkem zkušeností u mladších žen. Starší partnerky také uvedly, že je vztah s mladším mužem k sexuální uvolněnosti inspiroval.

Označení cougar samozřejmě není nijak lichotivé. Psycholožka Suzanne Lachmannová proto radí, aby věk byl první, co zralá žena hodí za hlavu v případě, že se o ni uchází mladší člověk. „Neudělejte z toho kostlivce ve skříni. Přestaňte si klást otázky jako: Jsem pro něj příliš stará? Vypadám vedle něj staře? Jsem cougar?“

Pokud už něco takového ženě bleskne hlavou, je dobré nevyslovovat nic nahlas, zvlášť před objektem svého zájmu. „Nechtějte po něm, aby vám potvrzoval, že to tak není.“ Už jeho zájem svědčí o opaku. „Zkuste v tomto faktu najít jistotu a sebevědomí,“ doporučuje závěrem psycholožka.

Jak ženy prožívají krizi středního věku

Vztahy a sex

Rady pro muže

Mladší muži se vůči zralé partnerce mohou cítit nejistí. Experti na seznamování a vztahy pro ně připravili pár rad:

  • Ujasněte si vztahové priority. Pokud nejde o krátký románek, ujistěte se, že ani jeden z vás není ve vztahu hlavně kvůli rozdílům v datu narození.
  • I starší žena potřebuje intimitu. Cesta k úspěchu je vždy stejná bez rozdílu věku. Buďte laskaví, milující a zábavní.
  • Neztrácejte její čas. Je rozdíl mezi vtahem s mladým mužem, a s mužem, který se chová jako kluk. Dospělé ženy snáze poznají neupřímnost a často dokážou rychle prokouknout hraní her.
  • Nesnažte se předčít starší muže. Nepředstírejte zkušenosti, které nemáte. Nikdo to po vás ani nechce.
  • Dejte jí prostor. Většinou mají život naplněný mnoha věcmi, o které se také chtějí a potřebují postarat.
  • Dejte jí najevo, že je stále žádoucí. Vždyť to je jistě i jeden z důvodů, proč s ní jste.

Reklama

Související články

Phubbing? Velká hrozba současných vztahů

Na jednu stranu zabíječ nudy, na druhou i vztahů. I tak lze hovořit o mobilním telefonu, který stále častěji krade naši pozornost na úkor mezilidské interakce....

Když milujete víc lidí najednou

„Dopiju pivo a musím jít, jinak by se mnou moje ženy zas dva dny nemluvily.“ Takhle nějak by mohl zareagovat v restauraci vyznavač životního stylu, kterému se...

Výběr článků

Načítám