Hlavní obsah

Kdy být radši single

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezadaných je dnes čím dál víc, a ne každý je s takovým stavem věcí smířený. Ovšem urputná snaha někoho najít bývá kontraproduktivní. V takovém případě je možná dobré zvážit, jestli není lepší mít chvíli single období. Můžete pro to mít pádné důvody.

Foto: Profimedia.cz

V době, kdy se ocitnete sami, můžete tesknit po tom, že nikoho nemáte. Nebo si také uvědomit, jak cennou životní zkušenost můžete v tomto období získat.

Článek

„Pro některé z nás je život bez partnera prostě přirozená věc. Nevadí nám být single měsíce, roky, a některým i dekády, a jsme tak v pohodě,“ říká randící expertka Candice Jaliliová. „Jiní zase nemohou bez vztahu existovat a vyloženě trpí. Nebo si single život neumějí vůbec představit.“

Faktem je, že společenský tlak na nezadané, aby se takzvaně „usadili“, se během posledních desetiletí snižuje. Život bez partnera, který dříve byl do značné míry i nutnou oporou po ekonomické stránce, dnes může být pro mnohé prostě jednodušší, než býval. Například v EU žije v jednočlenných domácnostech 33 procent dospělých lidí.

Což samozřejmě neznamená, že si tento stav všichni vybrali dobrovolně. Společnost se mění, jiné jsou i způsoby seznamování a možnosti, jak najít toho pravého.

Překvapivé zdravotní benefity, které přináší single život

Vztahy a sex

Dnes nás hektický život a paradoxně i sociální sítě spíše oddělují, fyzické kontakty ještě zkomplikovala pandemie, vztahy se také často rozpadají. A tak mnozí z těch, kdo by opravdu chtěli najít partnera a založit s ním rodinu, často tápou od jednoho neúspěchu k druhému.

Dejte si čas

V tu chvíli je ale dobré se na chvíli zastavit a zkusit přijít na to, proč se to všechno děje. Prostě se tak trochu vrátit k sobě. Koučka Priscilla Martinezová nabízí několik vážných důvodů, proč být nějaký čas nezadaný:

  • Cítíte se tlačeni do hledání partnera. Ať už je to vaše rodina, nebo společenské očekávání, ani jedno nemá patent na váš šťastný život. Není důležité, jestli vás vyslýchají na rodinné oslavě, nebo jste náhle vyloučeni z kruhu vašich šťastně zadaných přátel, kteří se k vám chovají jako k pátému kolu u vozu. Pokud chcete vztah, mělo by to být proto, že ho sami chcete. Řídit se podle životních představ jiných a toho, v jakém období života byste podle nich měli být, vám štětí nepřinese.
  • Bojíte se vztahů. Asi vás napadne, že byste překážku, jako je strach, měli překonat a prostě do toho jít. To je pravda, nicméně přijít na to, jak to udělat, je taky důležité a odpověď může být hlubší nebo složitější. Zamyslete se nad tím, jestli vztahy neukončujete často a předčasně. Tento vzorec má tendenci se neustále opakovat. Pokaždé najdete lehké nedokonalosti, abyste si odůvodnili, proč chcete pryč. Zvažte, jestli nezůstat single a tento čas nevyužít k nalezení způsobu, jak se se svými strachy srovnat.
  • Bojíte se samoty. Ne každý má v sobě samotáře a introverta, který si užívá večer nad knížkou a společnost mu nechybí. Ale opravdu chcete být ve vztahu, kde se často trápíte víc, než kdybyste museli překousnout dočasnou samotu? Tu totiž můžete vyplnit hledáním smysluplného a zdravého vztahu. Lidé, kteří se bojí samoty natolik, že berou všechno, co se jim nabízí, můžou skončit v toxickém vztahu. Také z něj často i několik let nedokážou odejít.
  • Hledáte náhražku. Ovlivňuje vás stále zklamání z vašeho minulého vztahu? Randit s někým, abychom překonali bolest, může být podle Martinezové recept na pohromu. Dobře si promyslete, jestli se chcete vůbec vázat. Pokud potřebujete jen dočasnou útěchu, je to vůči tomu druhému nefér. Také by se vám asi nelíbilo, kdyby vás někdo chtěl jen jako náplast. Možnost, že ublížíte sobě i novému objektu zájmu, je v takovém vztahu neustále ve vzduchu.

Být single není nemoc. Naučte se vnímat svobodu s novou perspektivou

Styl
  • Ohlížíte se po pro vás nevhodných lidech. Takové chování má většinou hluboké důvody a rozklíčovat je nebývá snadné. Někdy to zabere opravdu hodně času a možná to bude chtít nezaujatý pohled psychologa. Pokud jste ale opakovaně trpěli ve vztahu s někým, kdo se k vám nehodil, příliš vás nechtěl, případně vám psychicky či fyzicky ubližoval, rozhodně si dejte pauzu a hledejte pomoc.
  • Pokud jste přecitlivělí na odmítnutí. Jste přesvědčení, že člověk, kterého jste právě potkali na Tinderu, je ten pravý? Jenže on vás odmítl a vy si zoufáte. Jestli jste frustrovaní pokaždé, když první rande nevyjde, je na čase pracovat na odolnosti vůči odmítnutí. Vaše cena se přece neodvíjí od toho, jestli se do vás každý zamiluje na první pohled.
  • Protože necítíte potřebu být ve vztahu. Toto je asi nejpádnější důvod. Chcete se bavit, cestovat, budovat kariéru nebo randit jen tak nezávazně. Nechápete, proč je pro jiné lidi tak těžké být sám, když vám to vyloženě vyhovuje. Samozřejmě, takhle to nemusíte cítit navěky, ale momentálně to tak je. Single život má mnoho výhod především pro mladé a dnešní doba jim ho umožňuje. Nemá cenu někoho, kdo by už možná chtěl rodinu, okrádat o cenný čas jen proto, že vám připadá fajn mít vedle sebe někoho blízkého jen někdy.

Odrazový můstek

V době, kdy se ocitnete sami, můžete tesknit po tom, že nikoho nemáte. Nebo si také uvědomit, jak cennou životní zkušenost můžete v tomto období získat. „Věřte tomu, nebo ne, vztahy jsou ‚mentálně drahé‘,“ nabízí zajímavý pohled vztahová expertka Susan Winterová.

„Intimita a partnerství zabírají v naší hlavě velké místo. I když se hodně z toho děje podvědomě, je tu menší kapacita na to, abychom se soustředili na ostatní oblasti života.“

Podle Winterové trávíme ve vztahu spoustu času tím, že se strachujeme o své partnery, jejich kariéru, zdraví, mentální pohodu, ale i o vztah samotný. Sami pro sebe si často rozpitváváme i tu nejmenší hádku, a když přijdou období nejistoty, bojíme se rozchodu a vymýšlíme, jak mu zabránit. „To je cena za lásku.“

Emočně vypjaté situace všeho druhu nás mohou naprosto zahltit a zabránit nám, abychom se věnovali přítomnosti i všemu jinému, co je třeba v našich životech řešit. „Zato v období, kdy jsme sami, máme naopak příležitost udělat si prostor na nové věci, sny i myšlenky, máme prostor dýchat a rozvíjet se,“ uzavírá.

Být single tak může být důležitou životní fází, skvělým odrazovým můstkem ke změně sebe sama.

Samota nemusí být strašák, naučte se s ní pracovat

Vztahy a sex

Proč být chvíli sami

Candice Jaliliová, expertka na randění, uvádí několik důvodů, proč může být single období dobré.

  • Jste více otevřeni čemukoliv, co vám přijde do cesty.
  • Můžete poznávat sami sebe. 
  • Lépe si promyslíte, jak si představujete další etapu svého života. 
  • Můžete o sebe lépe pečovat.
  • Naučíte se užít si vlastní společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám