Hlavní obsah

Jste ve snu nazí na veřejnosti? Vědci prý odhalili, co to znamená

Novinky, Kateřina Hladíková

Psychologové zkoumali význam mnoha lechtivých snů a možná budete překvapeni, žádný z nich se neobjevuje jen tak bezdůvodně. Ani ten, ocitnete-li se v něm nazí na veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ve snech se často objevují naše tajné tužby.

Článek

„Na sny, především na ty, které nás najednou vzbudí, se můžeme dívat jako na symbolické zprávy, na slovní hříčky od lidského moudrého nevědomí,“ vysvětluje pro Daily Mail Keith M. T. Hearnea, který se ve svém výzkumu snažil zanalyzovat intimní sny.

Naše nevědomí je totiž velmi uvědomělé a funguje jako náš přítel, průvodce a ochránce. Může nás povzbudit, když nedosahujeme věcí, o kterých ví, že jsme jich schopni. Nevědomí nám tak v podstatě během spánku odhaluje naše nejtajnější tužby.

Zdál se vám příjemný sen a chcete v něm pokračovat? Poradíme vám, jak na to

Zdraví

I když se některé sny mohou zdát nelogické, mají svá opodstatnění. Podívejte se s námi na symboliku nejčastějších snů.

Sex s bývalým partnerem

Ve vztahu si každý utváří určitou závislost na sexuálním chování druhého. Vše vychází z emocionální a psychologické blízkosti. Pokud vztah selže, sexuální přitažlivost jen tak nezmizí. Proto je normální, že se takovéto sny lidem po rozchodu zdají, zejména když jsou sexuálně frustrovaní.

Být nahý na veřejnosti

Pocit rozpaků a studu, které při obnažení ve snu člověk cítí, pravděpodobně přesně odhalí základní emoce. Obsah snu obvykle symbolicky zobrazuje jeho příčinu. Snílek by se tak měl zaměřit na to, co udělal nebo řekl, aby se „odhalil“. Sen může také znamenat to, že jste se ve společnosti chovali nevhodně.

Sexuální sny o člověku stejného pohlaví

O sexuální orientaci se v dnešní době vede velmi otevřená diskuse. Některé sny tak mohou být v důsledku vědomých myšlenek.

Za zvážení pak stojí sny na hlubší úrovni. „Druhá osoba stejného pohlaví“ může ve skutečnosti reprezentovat vaše snové já. Sny mohou poskytnout moudré poznatky o nás samých. Například jestli jsme na sebe příliš zaměření nebo jestli se potřebujeme více milovat a budovat sebevědomí. S tím nám může pomoci například meditace.

Sex na veřejnosti

Při takovýchto snech vás může vaše nevědomí varovat, že jste se bezohledně vystavovali aspektům svého života, které vás učinily více zranitelnější vůči společenské kritice. Nahota může ukazovat i neurotickou potřebu šokovat ostatní lidi, psychologové to také označují jako extrémní chování zaměřené na získání pozornosti.

Sex s někým, koho ve skutečnosti nemáme rádi

To, nad čím obvykle přemýšlíme, se nám většinou jeví i ve snech. Osoba, kterou nemáme rádi, funguje jako spouštěč. Snová myšlenka se totiž živí negativními emocemi, přichází do metaforické hry.

Sen o tom, že vás partner podvádí

Někdy může takovýto sen znázorňovat, že k nevěře skutečně dochází. Podvědomí je totiž citlivé na stopy (feromony), které člověk nemůže vědomě zpozorovat, ale které si mozek doplní. Ovšem někdy si jen člověk může do snu promítnout svou nedůvěru k partnerovi.

Když muž sní o tom, že je těhotný

Výzkum poodhalil, že sny o těhotenství má jeden z 25 mužů. Ti někdy mohou být jen empatičtí k jejich partnerce, a dokonce zažít symptomy těhotenství. Někteří muži si těmito sny plní přání. Sen o těhotenství může v metafoře znamenat také velmi milovaný a rozvíjející se projekt, například obchodní nápad.

Reklama

Související témata:

Související články

Co o vás mohou prozradit sexuální fantazie

Naše sny a fantazie nám pomáhají prožít něco, co je ve skutečném životě nemožné, nebo se alespoň zdá nedosažitelné. Nejinak je tomu u představ se sexuálním...

Top 10 mužských sexuálních fantazií

Každého z nás v životě provázejí nejrůznější sexuální fantazie. Nejčastěji se přitom jedná o záležitosti, které si z nějakého důvodu nemůžeme dopřát, ať už nám...

Výběr článků

Načítám