Hlavní obsah

Jak zvládnout práci po těžkém rozchodu

Rozchod může otřást vaším životem jako silné zemětřesení. Ze dne na den zmizí zajeté rutiny a nastane náhlé prázdno po společnosti i intimitě, kterou vám partner přinášel. Některé věci ale naopak zůstanou až bolestně stejné. Příkladem je práce. Jak na to, aby váš osobní život co nejméně ovlivnil ten pracovní?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pro rozchod platí stejná pravidla truchlení jako pro ztrátu. To znamená, že nemusíte zlehčovat smutek, kterým právě procházíte,“ říká Tanisha Rangerová, klinická psycholožka z Nevady.

Důležité je neizolovat se od lidí, kterým na vás záleží. „Pokud se stáhnete do izolace, vaše pocity budou jen a jen zesilovat. Přestaňte se utvrzovat v názoru, že ostatní vaše problémy nezajímají,“ říká Rangerová.

Jak zní další rady, které vám pomohou přetrpět pracovní dny po bolestivém rozchodu?

1. Naplánujte si věci, na které se budete během pracovního dne těšit

Malé okamžiky radosti mohou udělat v porozchodové fázi velký rozdíl. Najděte si chvilku a udělejte pro sebe něco hezkého. „Zastavte se ve vaší oblíbené kavárně a objednejte si čaj nebo kávu s sebou. To samé platí pro oběd. Vybírejte si místa, která máte rádi. Velkou moc má také oblečení. Oblékněte si svůj oblíbený svetr nebo šaty, ve kterých se cítíte dobře,“ doporučuje psychoterapeutka Shannon Garciaová pro Huffington post.

2. Buďte k sobě laskaví

Pokud máte pocit, že práce je to poslední, na co chcete myslet, vezměte si pár dní volna, během kterých zpracujete své pocity a do práce půjdete s vyšší dávkou odhodlanosti a odolnosti. V zaměstnání se pak zaměřte nejprve na snazší úkoly, které vám dodají sebevědomí k těm těžším.

Jak poznáte, že váš současný vztah je ten pravý

Styl

Na druhou stranu můžete cítit, že jedině práce vám připomíná to, čím jste i bez partnera. Pokud se proto v ní cítíte dobře a přináší vám chtěnou dávku odreagování, je zbytečné držet se doma. Pozor si jen dejte, aby se z vás při unikání před bolestí nestali workoholici. Důležité je žít i nadále vyvážený život.

3. Upřednostňujte spánek

To, jak se cítíte, je utvářeno tím, jak dobře odpočíváte. Rozchody mohou být fyzicky i psychicky vyčerpávající. Jedním ze způsobů, jak si v této těžké době projevit soucit, je dobře se vyspat.

Kdy přiznat partnerovi nevěru

Vztahy a sex

„Ujistěte se, že máte dostatek spánku, abyste se probudili odpočatí. Pokud se vám nedaří usnout a v hlavě se vám pořád točí dokola ty stejné obrázky, vyzkoušejte před spaním vypít heřmánkový čaj, dát si teplou koupel nebo zklidnit svou mysl pomocí meditace,“ říká Katheryn Perezová, manželská a rodinná terapeutka.

4. Sdílejte své pocity s někým, komu důvěřujete

Je v pořádku nemíchat pracovní život s osobním. Pokud se ale rozhodnete svoji aktuální situaci sdílet, může to vést k tolik potřebné podpoře. Je ale potřeba vybírat takové spolupracovníky, kterým opravdu důvěřujete. „Přátelé z řad kolegů vám mohou alespoň částečně s vaší denní agendou pomoci nebo po vás mohou kontrolovat úkoly, při kterých můžete vinou momentálního rozpoložení působit roztěkaně,“ říká Rangerová.

5. Nadechněte se čerstvého vzduchu

Pokud máte pocit, že je toho na vás moc a přemohly vás emoce, jděte si alespoň na chvilku vyčistit hlavu na čerstvý vzduch nebo místo oběda vyrazte na krátkou procházku do nedalekého parku či blízké přírody. Uvidíte, že čerstvý vzduch vám zlepší náladu a zharmonizuje tělo.

Reklama

Související články

Kdy přiznat partnerovi nevěru

Existuje nespočet důvodů, proč lidé ve vztahu podvádějí. Co ale dělat, když utajovaná aférka skončí a vy chcete zůstat se svým partnerem? Kdy je vhodné nalít...

Nenápadné návyky, které sabotují váš vztah

Existují dva styly chování, které jsou pro vztah toxické. Do první skupiny patří ty zřejmé, jako je lhaní, podvádění či chorobné žárlení. Do druhé skupiny...

Výběr článků

Načítám