Hlavní obsah

Kdy přiznat partnerovi nevěru

Novinky, lin

Existuje nespočet důvodů, proč lidé ve vztahu podvádějí. Co ale dělat, když utajovaná aférka skončí a vy chcete zůstat se svým partnerem? Kdy je vhodné nalít si čistého vína, a kdy je lepší zatloukat?

Foto: Profimedia.cz

Někteří odborníci se domnívají, že nejlepší je zapírat.

Článek

Podle jednoho společnost rozdělujícího článku byste si své tajemství ohledně nevěry měli nechat vždy pro sebe. Protože její odhalení může partnerovi pouze uškodit.

„Vy jste ten, kdo bude čelit vině, a pokud je aféra skutečně u konce, není důvod, proč vinu přesouvat i na svého partnera,“ říká manželská poradkyně Megan Flemingová a dodává, že místo sdílení svého tajemství byste se měli zaměřit sami na sebe a identifikovat důvod aféry.

I když má smysl chránit partnera před zbytečnou bolestí, obzvláště, když je aféra skutečně u konce, znamená to také, že do svého vztahu vnesete obrovské tajemství, které vás může ještě více odcizit.

Podle autorky knih a expertky na vztahy z New Yorku Susan Winterové jsou chvíle, kdy je třeba zachovat tajemství - a chvíle, kde je potřeba vyložit všechny karty na stůl.

Největší mýty o nevěře

Vztahy a sex

„Pravdou je, že pokud se svěříte se svým tajemstvím, ulevíte sobě na úkor svého druha. Přestože je poctivost skutečně charakteristickým znakem skutečné intimity, jsou chvíle, kdy odlehčení sebe sama vede ke krutým a zbytečným informacím, které pak závažně zatěžují partnera,” říká Winterová pro Independent.

Při rozhodování, jestli partnerovi o své nevěře říct, může pomoci identifikovat, o jaký typ aféry šlo. Pokud se jednalo pouze o jednorázovku poháněnou přemírou alkoholu v krvi, pak Winterová doporučuje tuto událost partnerovi zamlčet. „Rozmyslete si dobře, jestli úlet, na který si sotva pamatujete, stojí za rozvrácení vztahu,“ říká.

Pokud jste ale měli poměr, který měl parametry paralelního vztahu, pak je přiznání na místě. Dlouhodobá nevěra si totiž ukrajuje čas, energii i city z vašeho opravdového vztahu, který tím velmi trpí a naznačuje hlubší problém buď ve vztahu, nebo ve vás samotných.

Jak se vypořádat s nevěrou

Vztahy a sex

V takovémto případě Winterová doporučuje před přiznáním k aféře zahájit partnerskou terapii, protože vám může pomoci najít správné způsoby, jak vyjádřit své osobní potřeby ve vztahu a řešit problémy, které jsou v nerovnováze.

Terapeut může také poradit s jazykem, který by člověk měl použít při přiznání nevěry, aby ušetřil partnerovi zbytečnou bolest - a pomohl vám vymyslet herní plán, jak se pohnout kupředu, pokud jste to vy a váš partner ochotni udělat.

Pokud však má partner podezření a ptá se přímo, je důležité říct mu pravdu. Podle psycholožky Madeleine Mason Roantreeové není snadné zjistit, že partner podvádí, ale pokud už svého partnera konfrontujete, nebo on vás, nemá smysl to popírat.

„Lhaní o nevěře věci ještě zhorší, zvláště u toho, kdo je podváděný. Ušetřete proto svého partnera další bolesti tím, že budete co nejupřímnější,“ říká.

Reklama

Související články

Čeho se ženy během milování bojí nejvíce

Sex patří mezi intimní chvíle, které by si měli oba z páru patřičně užívat. Přesto pro mnoho lidí milování představuje spíše stres než zábavu. Jaké jsou...

Proč je pro ženy sex s ex tolik lákavý

Nedávno svět obletěla zpráva o vztahovém návratu herce Bena Afflecka ke zpěvačce Jennifer Lopezové, a to téměř po dvaceti letech. Zpěvačka JLo ale není zdaleka...

Výběr článků

Načítám