Hlavní obsah

Jak poznáte, že váš současný vztah je ten pravý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobé vztahy nejsou zadarmo. Po odeznění počáteční zamilovanosti přichází vystřízlivění. Realita všedních dní udeří a vy možná začnete pochybovat o tom, jestli je váš současný vztah opravdu to „ono“. Jak to poznat?

Foto: Profimedia.cz

Jak poznat, že on je ten pravý?

Článek

Kolik byste měli být ochotni obětovat pro druhého? Je důležité mít společné zájmy? A co když se hodně hádáte?

Pokud i vás při pohledu na vašeho partnera napadají zmíněné otázky, máme pro vás devět známek šťastného vztahu, na kterých se shodli renomovaní odborníci na mezilidské vztahy.

Dokážete najít společnou cestu

„Klíčem k jakémukoliv úspěšnému vztahu je kompromis,“ říká vztahová psychoterapeutka Kate Moyleová.

„Ve vztazích bude vždy docházet k tahanicím mezi individuálními potřebami zúčastněných. Neměli bychom očekávat, že budeme vždy dokonale sladěni nebo se na všem dohodneme. Způsob, jakým jste schopni dělat kompromisy a vyjednávat s partnerem by měl být ale klíčovým ukazatelem toho, jak se k sobě hodíte. Pokud je pro vás snadné dobrat se kompromisu, bude váš život o mnoho snazší,“ říká.

Máte díky němu ze sebe dobrý pocit

„Ta pravá osoba vám umožní být svým nejsebevědomějším já,“ říká seznamovací kouč James Preece.

8 základních pravidel, díky kterým si do života přitáhnete lásku

Vztahy a sex

Dobrý partner chce, abyste byli šťastní a nepochybovali o sobě. „Pokud tomu také začnete věřit, už o sobě nikdy nezačnete pochybovat,“ dodává.

Je skvělý posluchač

Dobrý partner bude pozorně naslouchat všemu, co řeknete, bez ohledu na to, jak nudné to bude.

„Může to znamenat, že většinu večera budete poslouchat, jak mluví o nedostatcích svých kolegů v práci. Je ale důležité být vyslyšen. Ostatně schopnost naslouchat si navzájem a dát druhému prostor, aby byl slyšen, i když nás jako jednotlivce obsah diskuze nezajímá, ukazuje této osobě, že si zaslouží náš čas a prostor,” říká Moyleová.

Máte podobné základní hodnoty

Nemusíte mít úplně stejné zájmy jako potenciální dlouhodobý partner. Ve skutečnosti někdy pomůže mít úplně jiné – dá vám to o čem mluvit. Preece však zdůrazňuje, že pokud stojíte o dlouhodobý vztah, je důležité mít stejné nebo alespoň podobné životní cíle a základní hodnoty jako váš partner.

Šest typů partnerských vztahů a jejich vliv na náš život

Vztahy a sex

„Jste tým a musíte být na stejné vlně. To vyžaduje, abyste sladili to, co je pro vás v životě důležité,“ říká. Může to být názor na děti, kde chcete žít nebo jen to, jakým způsobem se rozhodnete žít svůj život. Ať je to cokoli, pokud je to důležité pro vás, mělo by to být důležité i pro vašeho partnera.

Umíte se hádat

Hádky nemusí být vždy na škodu. Mnohdy dokážou pročistit vzduch. Ve skutečnosti spíše než na hádce záleží na tom, jak zacházíte s partnerem, který má odlišný názor. „S tím pravým byste měli být schopni vyjádřit protichůdný názor, aniž by to způsobilo rozpad vztahu nebo výčitky,“ říká Moyleová.

Nebojíte se mu říct, co máte na srdci

Když jste s tím pravým/pravou, neměli byste nikdy mít pocit, že stojíte před soudem. „Měli byste se cítit svobodně sami sebou a ukázat svému milému všechny stránky své osobnosti. Vždy je lepší své emoce ventilovat, než je v sobě uzamykat,“ říká Preece.

Nenápadné návyky, které sabotují váš vztah

Zdraví

Věnuje vám plnou pozornost

Není nic horšího, než když s někým mluvíte a všimnete si, že bezmyšlenkovitě projíždí sociální sítě. Plná přítomnost je důležitou součástí lidského spojení a demonstruje, jaký vztah k dané osobě máme.

„Často nás rozptyluje technologie, obrazovky a oznámení. Pozornost přitom hraje velkou roli při vytváření smysluplných spojení,“ říká Moyleová.

Vaši přátelé a rodina ho milují

Může to znít jako samozřejmost, ale pokud vaši blízcí vycházejí dobře s osobou, se kterou chodíte, jedná se o velmi dobré znamení. „Je normální, že vaši přátele mohou být zpočátku opatrní a ochranitelští, pokud se ale rychle stanou jeho fanoušky, máte vyhráno,“ říká Preece.

Dělají pro vás maličkosti

Gesto nemusí být velké, aby bylo romantické. Ve skutečnosti jsou to právě maličkosti, které utvářejí vztah. Může to být ranní šálek čaje v posteli, láskyplná sms nebo uvařená večeře, když máte za sebou dlouhý den.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám