Hlavní obsah

Jak žárlivost ničí vztahy a jak ji zkrotit

Novinky, das

Žárlivost v určité míře ke vztahu patří. Je to jeden ze způsobů, jak dát druhému najevo, že o něj stojíte a počítáte s ním v budoucnosti. Jenže nikde jinde neplatí víc, že vše má své meze. Jakmile se z drobných žárlivých epizod stane pravidelnost, přičemž často s větší intenzitou, pak to s normálností nemá nic společného.

Foto: Profimedia.cz

Žárlivost je emoce, která je doprovázena pocitem strachu z opuštění.

Článek

Žárlivost je emoce, která je doprovázena pocitem strachu z opuštění, vygradovat může až k pocitům vzteku a ponížení. Ve vztazích je žárlivost často vyvolána v okamžiku, kdy se jeden z partnerů cítí být ohrožen někým třetím. Tato hrozba přitom může být skutečná, ale také nemusí. Často se jedná jen o podezření.

Někdy je přitom žárlivost zaměňována se závistí, a tedy touhou po něčem, co má někdo jiný.

Ne vždy ale za žárlivostí musí nutně stát strach ze ztráty citů protějšku, někdy za ni může i stres z nedostatečné důležitosti, když se protějšek musí věnovat i dalším věcem, jako dítěti z předchozího vztahu, nemocným rodičům či dalším rodinným či pracovním povinnostem.

Pět příznaků chorobné žárlivosti

Vztahy a sex

Nepřítel vnitřní pocit

„Jednou za čas se žárlivé monstrum, které začne vidět zeleně, může objevit v naprosto každém z nás. Obvykle za to může náš vnitřní pocit, který v nás vzbuzuje pochybnosti. Pokud svůj vnitřní dialog včas nezastavíme, pak se zřejmě žárlivé scéně nevyhneme,” vysvětluje na svém blogu odbornice na vztahy Dona Murphyová.

Je tedy zapotřebí se naučit po každé takové scéně udělat několik kroků zpět a uvědomit si, že vaše chování není dobré a může velmi snadno zničit vztah.

„Žárlivost může mít na vztah skutečně destruktivní dopad. Nedostatkem důvěry, který svou žárlivostí vyjadřujete, svůj vztah pomalu a jistě zabíjíte. Pokud se druhý ničím neprovinil a přes svou snahu pokusit se vám prokázat svou nevinu se nesetká s pochopením, pak se mu nelze divit, že časem ztratí zájem,” upozorňuje Murphyová.

Pět kroků, jak skoncovat se závislostí na partnerovi

Vztahy a sex

Zachránit vztah se vám podaří jen tehdy, když přestanete podléhat svým domněnkám a nejčernějším scénářům svého podvědomí a začnete situaci skutečně řešit, a to tak, že začnete o svých pocitech s druhým otevřeně mluvit.

Čtyři způsoby, jak zkrotit pocity žárlivosti

1. Hledejte fakta - často protějšek vzbudí u druhého pocity podezření v okamžiku, když změní nějakým způsobem své chování.

„V takový okamžik může jedinec začít druhého sledovat, kontrolovat mu telefon, sledovat jeho aktivitu na sociálních sítích apod. Věřte, že ale neexistuje nic víc ponižujícího. Zvlášť pokud dotyčného partner odhalí a navíc bude nevinný,” varuje odbornice.

Pokud se podezření potvrdí, ani tak nebude mít žárlivec vyhráno. Naopak, začne mít skutečný problém a bude muset učinit mnohem těžší rozhodnutí.

2. Vyslovte nahlas své pochybnosti - jakmile vás přepadnou pochybnosti, snažte se je hned říci nahlas, např. „Páni, vypadá to, že ta nová kolegyně na tebe udělala skutečně dojem, líbí se ti, viď?”

Pokud je druhý nevinný a chápe vaše pochybnosti, pak vás zřejmě ujistí, že se jedná skutečně jen o pracovní záležitost. Když se ale vaše podezření potvrdí, pak zjistíte, že žárlivost je až sekundární problém, ze všeho nejdříve budete muset vyřešit, co budete se vztahem dělat dál.

Má monogamie smysl, pokud je vynucená?

Vztahy a sex

3. Stanovte si své limity - partneři by si hned na začátku měli nastavit pravidla a také své limity z pohledu očekávání a vzájemného respektu. Druhý by měl vědět hned na začátku, jak zvládáte jeho přátelství a práci s opačným pohlavím. Vždy je dobré se i dopředu dohodnout na chování, jež jste schopni druhému akceptovat při kontaktu s druhým pohlavím a přes co již nemůže jet vlak.

4. Udělejte si na sebe dostatek času - často se říká, že kvalita společně stráveného času je důležitější než kvantita. Ale bez vyčlenění si dostatku času pro druhého nemůže být ani o kvalitě řeč.

Inspirujte se každodenními drobnostmi, které obohatí váš vztah a přitom je k nim zapotřebí jen pár minut:

  • Než ráno odejdete oba do práce, rozlučte se spolu, popřejte druhému hezký den a nebojte se mu říct, že ho milujete...
  • Při návratu z práce se druhého vždy zeptejte, jaký měl den a popovídejte si spolu o svých prožitcích.
  • Alespoň jednou denně si s partnerem vyjádřete vzájemné uznání a nikdy nezapomínejte na slůvka „prosím” a „děkuji”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám