Hlavní obsah

Nebezpečí, jež v sobě ukrývá vztah se skrytým narcistou

Novinky, Zuzana Musálková

Narcistu si typicky představíme jako krutého a bezohledného člověka, který je ale na pohled velmi charismatický, atraktivní a často disponuje určitou mocí a finančními prostředky. Co když ale člověk s narcistní poruchou kouzlo osobnosti prostě postrádá?

Foto: Profimedia.cz

Skrytí narcisté si dávají opravdu záležet na pověsti dobrého a úctyhodného člověka.

Článek

Lidé s narcistní poruchou osobnosti jsou závislí na publiku, které jim neustále potvrzuje jejich výjimečnost a dodává pocit vlastní hodnoty. Jakmile publikum nemají, skutečně trpí. Což je u skrytých narcistů vcelku běžné. Kvůli své plachosti jen těžko někoho přesvědčí, že jsou lepší než všichni ostatní.

„Jsou opakem těch všeho schopných alfa samců a samic, kteří se nebojí jít do přímé konfrontace a vybojovat si výsadní postavení,” vysvětluje kouč Richard Grannon, který pomáhá obětem narcistních osobností.

Bohužel nebezpečí skrytých narcistů spočívá především v tom, že se dají na první pohled jen obtížně poznat. Prezentují se jako plachý spolužák, který se nebojí povídat si o svých pocitech a emočně se otevřít, nebo jako nepříliš hezká, zato empatická kolegyně, která vyslechne vaše problémy, a až nápadně dobře je chápe. Příkladů je samozřejmě nepřeberně.

Jak na první schůzce poznat, že jde o narcistu

Vztahy a sex

Skrytí narcisté si jednoduše dávají opravdu záležet na pověsti dobrého a úctyhodného člověka. Což by samo o sobě nebylo nic špatného, pokud by ale nešlo o dobře připravenou past.

Od chvíle, kdy s oním plachým chlapcem nebo s empatickou dívkou začnete chodit, nebo se třeba jen kamarádit, zažijete tři fáze vztahu.

1. Bombardování láskou a pozorností 

„Zatímco grandiózní typ si dá záležet na extravagantních a drahých dobrodružstvích, se skrytým typem budete mít pocit, že jste našli spřízněnou duši. Budete si říkat, že vztah s ním nebo s ní je příliš krásný, než aby byl realitou a budete mít pravdu,“ vysvětluje autorka knih o skrytém narcismu Debbie Mirzaová.

Prvních pár měsíců zažijete spoustu péče, každodenní pozornosti, laskavosti a pochopení. „Cítíte se jako v krásném snu. Což je první varovný signál.“

Lidé s narcistní poruchou osobnosti nemají mnoho empatie ani pochopení, zato mívají velmi vyvinutou schopnost zrcadlit emoce ostatních. Prostě jim poskytovat obrázek, který chtějí vidět. Také nemají mnoho svědomí a netrpí pocitem viny. Díky tomu mohou svůj protějšek od začátku dobře obelhávat.

Dva hlavní rozdíly mezi mužskými a ženskými psychopaty

Vztahy a sex

Druhým varovným signálem mohou být uplakané – více či méně realistické, historky.

Skrytí narcisté se vždy budou prezentovat jako zneuznané oběti a dokonalí mučedníci. „Nezapomínejte, trpí tím, že je svět neobdivuje,“ poukazuje Mirzaová.

Jejich partneři a kamarádi si vyslechnou mnoho o strašném dětství nebo vzácných a těžkých nemocech. Budou poslouchat, jak se skrytý narcis obětoval pro své komplikované expartnery, zatímco oni mu bránili v rozletu, byli toxičtí a zneužívali ho nebo ji.

V počátcích vztahu se skrytým narcistou se bude každá žena cítit jako princezna, která polibkem proměnila žabáka v prince. „Muži se cítí jako zachránci a rytíři na bílém koni,“ předestírá Mirzaová. Ale nic netrvá věčně.

2. Devalvování

Po prvních měsících se krásný sen pomalu začne vytrácet. Přijde druhá fáze. Partner skrytého narcise se začne cítit nepatřičně, až provinile.

Místo přímého shazování, křiku a ponižování vlastního grandiózním typům přijde pasivní agrese a ublížené výčitky. Věty typu: „Všichni moji kamarádi říkají, že by ses měla lépe oblékat,” se jen pohrnou.

Výčitky nemají často žádnou logiku a požadavky si protiřečí. Jeden den partner uslyší, že by měl už mít vyděláno na nové auto, ale když přijde pozdě domů, protože si vzal v práci přesčas, dozví se, že je zlý, protože nechal partnerku doma samotnou.

„Skrytí narcisové se velmi rychle začnou nudit, čekají, že je budou neustále bavit ostatní. Také potřebují obětního beránka, na kterého hodí své vlastní nedokonalosti,“ říká autorka.

Když se z dokonalého partnera vyklube psychopat

Vztahy a sex

Takže se partner, který přijde z práce pozdě domů, například dozví, jak může za to, že jeho milovaná přibrala. Argument: „Musím tady na tebe čekat a nemůžu dělat nic jiného než se přejídat,” přijde skrytým narcisům logický.

Často svůj protějšek přesvědčí, že by se měl za takové věci stydět. „Většina obětí začne v této fázi alespoň tušit, že jejich vlastní emoce, postoje a názory jsou jejich partnerům ve skutečnosti ukradené. I když to na začátku vztahu vypadalo jako pravý opak.“

3. Vyřazení/Vyhazov 

Poslední fáze je devastující. Skrytí narcisté začnou být otevřeně krutí, což se může stát až po velmi dlouhé době. Jejich protějšek tomu ze začátku nerozumí.

„Dotyčnému přijde, jako by byl ve vztahu s úplně někým jiným,“ myslí si Debbie Mirzaová.

Mezi psychopaty vévodí ředitelé, právníci, novináři

Zdraví

Pokud dojde k rozchodu, je úplně jedno, kdo vztah ukončí. Výsledek bude vždy stejný. Bývalého partnera nebo kamaráda si skrytý narcista okamžitě zařadí do škatulky toxických lidí, těch zlých, těch, kteří brzdili jeho nepopiratelný talent a schopnosti.

Těch, kvůli kterým mu celý svět netleská. A tyto ‚poznatky‘ si nenechá pro sebe. Bude dál hledat lidi, kteří jeho historkám uvěří a budou ho ochotní zachraňovat.

Reklama

Související články

Co o nás vypovídají společenské hry

Náš vztah k hrám o naší osobnosti ukazuje víc, než si myslíme. Proto na ně sází i někteří zaměstnavatelé. Společenské hry tak stále častěji pronikají do všech...

Výběr článků

Načítám