Hlavní obsah

Jak vztahy mění naše chování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí zdravého vztahu by měla být i přes velkou zamilovanost schopnost udržet si svou individualitu. I přes velkou snahu se ale řada lidí v dlouhodobějším vztahu v řadě věcí změní. V čem přesně?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejeden článek při výčtu vztahových chyb nezapomíná zmínit případnou závislost na partnerovi, vzdávání se vlastních koníčků a zálib. Stejně tak často bývá zmiňováno, že i při sebevětší snaze protějšek změnit se vám to nejspíš nepovede.

V kontrastu s tím pak ale stojí zjištění, a ne nijak nové, že po letech ve vztahu se partneři přeci jen mění, a to mnohdy podvědomě. Oproti počátku vztahu se může změnit způsob, jakým páry komunikují, jak vypadají i řada dalších věcí. Které jsou ty nejčastější?

Stejné manýry

Připomíná vám někdy chování dlouhodobých partnerů spíše sourozenecký, než partnerský či manželský vztah?

Možná je to i proto, že po čase začínají partneři používat stejné svaly a navzájem se „zrcadlit“. Což vede k tomu, že okolí připadá, že mají stejné manýry, tvrdí zjištění studie prováděné na Katedře psychologie univerzity v Cincinnati.

Pět způsobů, jak láska ovlivňuje naše chování

Vztahy a sex

Stejné množství jídla

Podobné změny jsou viditelné i při stravování. Ženy, které byly dříve pečlivé při skládání jídelníčku a dbaly na malé porce, po čase podvědomě přebírají zvyky partnera a své porce tomu přizpůsobují.

Což ale může mít neblahý vliv na jejich váhu a přibírání, vysvětluje Lisa Youngová, profesorka na Katedře výživy, potravinářských studií a veřejného zdraví na NYU.

Sestěhování s partnerem ženám nesvědčí, mají tendenci přibírat

Zdraví

Stejná mluva

Pokud jste s někým dlouho, nejen že se pohybujete podobně, nejspíše tak i mluvíte. Jak tvrdí Joshua Wolf Shenk pro Business Insider, autor knihy Powers of Two, je to tím, že lidé v dlouhodobém vztahu mění své základní rytmy a syntaktické struktury. Stejně tak se podle něj mění i textové zprávy, které po čase vypadají téměř identicky.

Zajímavé způsoby, jak láska mění lidský mozek a chování

Vztahy a sex

Vytváření vlastního jazyka

Pokud si myslíte, že jste s partnerem jedineční v tom, jak jste si během let vybudovali svůj vlastní unikátní jazyk, vyvedeme vás z omylu.

Psychologové zjistili, že mnohé páry si vytvářejí specifické přezdívky, vtipy, tajná slova a fráze jako způsob, jak se ještě více propojit. Studie provedená na Ohio University rovněž zjistila, že páry mající specifický jazyk bývají šťastnější.

Vyrovnávání společenských rysů

Jedna z dřívějších studií zjistila, že se v dlouhodobém svazku rovněž určitým způsobem vyrovnávají, nebo alespoň zmírňují rozdíly mezi společenskými rysy, pokud jsou na počátku vztahu odlišné. Jedinec striktně zaměřený na práci se učí od partnera více zaměřit na rodinu, rodinný typ naopak na postup v kariéře atd.

Anketa

Souhlasíte, že se lidé v dlouhodobých vztazích v mnohém synchronizují?
Ano, už jsem na to několikrát narazil/a
92,1 %
Ne, nevšiml/a jsem si
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3010 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám