Hlavní obsah

Zajímavé způsoby, jak láska mění lidský mozek a chování

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se člověk zamiluje, bývají láskou nejvíce „postiženými” orgány srdce a duše. Existuje ale ještě jeden další, na který má láska velmi výrazný vliv – lidský mozek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Láska rodičovská i romantická, každá z nich mění způsob, jak se chováme. Z vědeckého pohledu je vliv lásky jednoznačný – některé části mozku se díky ní zapínají, jiné naopak vypnou. Jak se to podle vědeckých zjištění projevuje?

Cítíte se závislí

Mnozí lidé uvádějí, že láska je pro ně jako droga. A podle vědců je na tom něco pravdy. Když se zamilujete, aktivují se v mozku podobné systémy, jako když je člověk závislý třeba na drogách. Od euforie, kterou pociťujete, když jste s někým, až po touhu trávit s ním mnohem více času. Ano, je to mnohem „zdravější” než zmíněné drogy, i tak jste ale podle vědců stále „závislí”.

Přemýšlíte „dvojmo”

Jakmile do vašeho života vstoupí někdo nový, ke komu něco významného cítíte, už celý život není jen o vás. Postupně začínáte brát sebe a partnera jako nerozlučnou jednotku složenou ze dvou lidí. A mozek podobné změny zaznamenává.

Kromě vzájemného pouta, které mezi sebou nejen milenci, ale například i rodič a dítě mají, lze podle vědců pozorovat i jiný atribut. Pokud jste ve zdravém vztahu, je mnohem více pravděpodobné, že nebudete trpět depresemi.

Jste moudřejší

Být zamilovaný je prospěšné nejen pro naše srdce, ale i mentální zdraví, tvrdí vědci pro server Yourtango. Lidé ve spokojeném vztahu vykazují vyšší hladinu dopaminu, což souvisí s potěšením, touhou a euforií. Lidé ve zdravých vztazích také žijí déle, jsou celkově spokojenější, moudřejší a mentálně zdravější.

Vyjadřujete více podpory

Jednou z velkých výhod zamilovanosti a setrvávání v kvalitním vztahu je, že se naučíte, nejenže se můžete o někoho skutečně opřít, když je to potřeba, ale rovněž se naučíte podporovat toho druhého. Budování důvěry a podpory je ve vztahu zásadní a váš mozek vám s tím pomůže.

7 vět, které vypovídají o šťastném vztahu

Vztahy a sex

Jak? Prostřednictvím skenů mozku odborníci zjistili, že když se zamilujete, frontální kůra – oblast mozku, která je zodpovědná za úsudek – se vypne. Takže když jste skutečně zamilovaní, je méně pravděpodobné, že budete nadmíru kritičtí nebo skeptičtí k osobě, na které vám záleží.

Méně se stresujete

Možná už jste zapomněli, jaké bylo cítit ony známé „motýlky” v břiše při prvním polibku s partnerem. Váš mozek ale rozhodně nezapomněl, jaké to bylo, když jste se poprvé s milovanou osobou vzájemně dotkli, co jste cítili.

Vzdejte se těchto čtyř věcí a váš život bude pohodovější a kvalitnější

Vztahy a sex

A nejenže to nezapomněl, on vám to i mnohokrát připomíná. Stačí, když se s partnerem držíte za ruce, a už se méně stresujete, snižuje se krevní tlak, fyzická bolest a zlepšuje celkové zdraví.

Cítíte se v bezpečí

Podobně jako si vytvářejí pouto spojení a bezpečí děti se svými matkami, vytváří se i podobné pouto bezpečí v partnerském vztahu.

Vědecká zjištění ukazují, že pokud jsme do někoho skutečně zamilovaní, „vypíná” se v mozku ta část, která je odpovědná za strach a negativní emoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám