Hlavní obsah

Nejčastější varovné signály, které odhalí nevěrného partnera

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohužel neexistuje jednotný návod, podle něhož byste poznala nevěrného muže. Přesto můžete v partnerově chování spatřit drobné nuance, které naznačují, že je ve vašem vztahu třetí osoba. V některých případech jde o změny emocionální, jindy se naopak setkáte s odlišným fyzickým projevem.

Foto: Profimedia.cz

Odhalit nevěru je v mnoha případech běh na dlouhou trať.

Článek

Odhalit nevěru je v mnoha případech běh na dlouhou trať. Nevěrný partner totiž šikovně zametá stopy a dává si pozor, aby se jakýmkoli způsobem neprozradil.

„Vzhledem k tomu, že podvádění je skrytá záležitost, daná osoba udělá cokoliv, aby u partnera nevzbudila sebemenší podezření. Cílem nevěrného partnera totiž není, aby se nechal chytit při činu,“ vysvětluje manželská terapeutka Lesli Doaresová a dodává, že i přesto existuje několik signálů, které nevěrného partnera odhalí.

1. Mění plány bez vysvětlení

Většina dospělých lidí má pevně stanovený program všedních dnů. I proto je podezřelé, když vám partner zničehonic zruší schůzku, případně ji oddaluje. „Někdo, kdo najednou říká, že nemůže dorazit na schůzku, a nedokáže vám vysvětlit důvod, může být nevěrný,“ varuje psycholog Paul Coleman pro Red Online.

Samozřejmě je důležité, abyste se na tento bod dívala v kontextu. Pokud váš partner právě dokončuje důležitý projekt v práci nebo má osobní problémy, pak je pochopitelné, že čas od času schůzku zruší.

Není nevěra jako nevěra. Existuje pět typů podvádění

Vztahy a sex

2. Zaměřeno na libido

Obecně se má za to, že nevěrní partneři odmítají sex, neboť se jim ho dostává jinde. Psycholog Coleman ale tvrdí, že nevěra může naopak posilnit frekvenci sexu s legitimním partnerem.

„Nevěrní lidé cítí vinu, a tak mohou vyžadovat sex častěji, než je obvyklé. Někteří lidé se také domnívají, že tímto krokem zakryjí pomyslné stopy nevěry,“ dodává Coleman.

Mějte tedy na paměti, že minimální i zvýšený zájem o sex může souviset s nevěrou.

3. A co přátelé?

Každý člověk se potřebuje čas od času někomu svěřit a v případě nevěry to platí dvojnásob. Nejčastějšími vrbami jsou blízcí přátelé, kterým nevěrný člověk může důvěřovat. „Existuje vysoká pravděpodobnost, že přátelé vašeho partnera mohou vědět, co se ve skutečnosti děje,“ říká Coleman.

Jakmile se s partnerovými přáteli dáte do řeči, poměrně rychle zjistíte, že jsou ostražití, odtažití a v některých případech i méně přátelští. Není divu, ani pro ně není jednoduché vědět, že jste podváděnou osobou.

Jak si vysvětlit nevěru partnera

Vztahy a sex

4. Jiné telefonní návyky

Změna přístupového hesla, úzkostlivé držení mobilního telefonu u těla či chození s mobilem na toaletu. „Tyto změny telefonních návyků patří k nejsilnějším projevům podvádění,“ tvrdí klinický psycholog John Mayer.

Pokud tedy máte pocit, že před vámi partner něco skrývá, nebojte se svou domněnku vyslovit nahlas. Jedině tak zjistíte, zda máte pravdu.

5. Čas u zrcadla

Kolik času stráví váš partner před zrcadlem? Jak často si pořizuje nové kousky oblečení? A změnil se v poslední době jeho styl oblékání? To všechno jsou otázky, které byste si měla položit.

Pokud váš partner najednou používá kolínskou vodu nebo utrácí spoustu peněz za nové oblečení, rozhodně je to podezřelé. Samozřejmě i v tomto ohledu se vyplatí, když partnera s novu skutečností konfrontujete. Z následné odpovědi jistě vyčtete, zda jsou jeho důvody pochopitelné, nebo se jedná o výmluvu.

6. Méně času s vámi

Zkoordinovat milenecký a partnerský život je poměrně náročné. Obzvláště to platí pro záletníky, kteří udržují mimomanželský vztah delší dobu. „Pokud aféra nějakou dobu trvá, může milenka vyžadovat, aby s ní váš partner trávil více času,“ říká psycholog Coleman.

To se rychle odrazí na vašich domluvených schůzkách nebo společně tráveném čase.

Když milujete víc lidí najednou

Vztahy a sex

7. Nemluví o svém dnu

S předchozím bodem se pojí také skutečnost, že se nevěrný partner záměrně vyhýbá otázkám na svůj den. Zatímco v minulosti vám barvitě popisoval, co všechno během dne udělal, v současné době pravděpodobně mlčí či shrne den v jedné větě.

„Navíc nevěrný partner sdílí své každodenní zážitky s někým jiným, a tak si možná ani neuvědomuje, že vaše otázky odbývá,“ dodává Doaresová.

8. Obviňuje vás z podvádění

Je zajímavé, že mnoho nevěrných lidí shazuje vinu na svého partnera. „Toto je velmi podivný, ale běžný zvyk nevěrného člověka. Tím, že z vaší údajné nevěry udělá problém, zažene vás do kouta a zaostří veškerou pozornost pouze na vaše chování,“ říká Coleman.

Následně je vcelku běžné, že si partner vezme „čas na přemýšlení“ nebo bude vehementně prosazovat, abyste si dali pauzu. Co naplat, že jediným viníkem je partner.

Co ovlivňuje naše sklony k promiskuitě

Vztahy a sex

9. Mnoho dárků

Milující partneři vás rádi obdarují a udělají vám radost. V případě nevěrných mužů ale platí, že bez ostychu nakupují jeden velký dárek za druhým. Důvod? Především si tímto krokem léčí černé svědomí a zároveň vás chtějí ujistit, že jsou vám oddáni.

Buďte tedy obezřetná v momentě, kdy vaše šperkovnice přetéká k prasknutí, nebo ve chvílích, kdy vás partner nečekaně obdarovává pugéty květin.

10. Zajímá se o váš plán

Zaznamenala jste, že se vás partner častěji ptá na denní program nebo víkendové plány? „Nevěrný partner potřebuje znát časové úseky, během kterých bude mít svobodu a především možnost trávit čas se svou milenkou,“ říká John Mayer.

Pokud tedy máte pocit, že jste často „vyslýchaná“, kdy a kde následující den budete, pak zbystřete.

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Vztahy a sex

Rozhodně neplatí, že zmíněné varovné signály jsou jasným ukazatelem nevěry. Přesto je dobré mít oči dokořán a všímat si změn, které souvisí s partnerovým chováním.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám