Hlavní obsah

Co se odehrává v mozku, když flirtujeme

Novinky, Bohumila Kunertová

Součástí seznamování je flirtování. Jde vlastně o způsob, při kterém hledáme potenciálního partnera a navazujeme s ním kontakt s jemně erotickým podtextem. Co se při tom odehrává v mozku a jaké chemické reakce vlastně v těle během toho probíhají?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle antropologa Davida Givense je flirtování historicky dohledatelné do počátků lidstva. Lidé spolu jednoduše flirtují odjakživa. A od té doby platí, že to může jít buď dobře, nebo se zvrtnout v něco velmi nepříjemného.

Aby odborníci osvětlili, proč vůbec flirtujeme, zaměřili se na to, co se při flirtování děje s lidským tělem a mozkem.

Spouštějí se instinkty ve stylu bojuj, nebo uteč

Givens tvrdí, že zvířata v sobě mají zabudovanou biologickou nedůvěru vůči ostatním tvorům. Podobné je to u lidí. Když někoho potkáme, amygdala (emoční jádro mozku) spouští podobné instinkty ve stylu bojuj, nebo uteč. Flirtování ale tento instinkt potlačuje.

Manuál flirtování pro moderní ženu

Vztahy a sex

„Co se týče kontaktů mužů a žen, jejich sbližování a výměny genetického materiálu, vyvinuly se časem určité náznaky, které značí bezpečí a vzájemný zájem. To jsou příznaky a signály, které tvoří lidský flirt,” vysvětluje antropolog pro server Yourtango.

Vysílání hormonů přitažlivosti

Amygdala, která vyvolává strach, je součástí tzv. limbického systému. Poté, co pomine strach z jiné lidské bytosti, převezme právě limbický systém „vládu” a spouští naše touhy, které mohou zahrnovat jídlo, lásku nebo sex.

Poté se z mozku začne uvolňovat dopamin, hormon štěstí. Naše těla začnou posléze vysílat neverbální signály druhé osobě.

Díky čemu jsou muži neodolatelní

Vztahy a sex

„Základem flirtování je ovšem určitá nejednoznačnost. Geniální flirtování spočívá v tom, že si utváříte jakýsi štít,” dodává k tomu David Henningsen, profesor z Katedry komunikace na University of Northern Illinois.

Co to znamená? Jednoduše to, že flirtování je nezávazné a umožňuje kdykoli odejít, aniž byste druhému nějak ublížili.

Vysílání submisivních gest 

Jak již bylo řečeno, jakmile atraktivita převáží nad strachem, začne tělo vysílat signály. Jak dodává Givens, jedním z jeho oblíbených je pokrčení ramen.

„Při námluvách člověk často projevuje submisivní postoj pokrčením ramen. Dává tím partnerovi najevo, že nebude kousat,” vysvětluje.

Tipy na vánoční dárky pro babičku a dědu

Vánoce

Mezi dalšími se pak objevují mluva s dlaněmi otočenými vzhůru – jde o gesto přátelství, naklánění k dané osobě, pohrávání si s vlasy nebo hluboké pohledy do očí.

Existují rovněž podněty, které málokdy ovlivníme – zrychlený tep, zpocené dlaně, zvýšený krevní tlak nebo červenání.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak randit po čtyřicítce

Vztahy se dnes rychle mění a s nimi i to, jak se lidé seznamují. Tedy randění. Navazování hlubokých, ale i nezávazných vztahů je běžné ve všech věkových...

Výběr článků

Načítám