Hlavní obsah

Vymoženost moderní doby, která urychluje vztahy

Novinky, Bohumila Kunertová

Moderní technologie se promítají do všech aspektů lidského života, a to i do vztahů. Online aplikace jsou stále běžnější součástí seznamování. Kromě toho, že nabízejí mnohdy více možností, jak někoho poznat, a často i šetří čas, kterého se nedostává, rovněž vztahy jako takové urychlují, vyplynulo z nedávné studie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedna z nejnovějších anket například zjistila, že již po pouhých 30 sekundách videohovoru jsou lidé schopni zjistit, zda je s potenciálním protějškem může něco spojovat.

Online seznamování je populární již delší dobu, rozsáhlá izolace mnohých lidí na počátku roku jeho oblibu ale ještě zvýšila - o více než třetinu (36 procent). Šest z deseti dotazovaných lidí v rámci průzkumu uvedlo, že nová forma „online rande” je pro ně navíc velmi pohodlná.

Hledáte partnera? Vezměte na milost seznamovací aplikace

Vztahy a sex

„Může se zdát poměrně děsivé, že má člověk průměrně jen půl minuty na to, aby udělal na druhého dojem. V této nové digitální seznamovací době je tak třeba projevit trochu více úsilí a představivosti, abyste někoho zaujali. A právě to jsou kvality, na kterých záleží,” popisuje pro server Independent vztahová koučka Alix Foxová.

Podobné formy seznamování navíc vztahy jako takové urychlují, tvrdí studie. Zatímco při osobním seznámení trvá rande v průměru 86 minut, to „počítačové” jen necelých 60 minut. A rovněž je levnější, jak mnozí dodávají. V průměru díky online seznamování adepti ušetří něco málo přes 500 korun.

Lze online sex považovat za nevěru? Záleží na pravidlech

Vztahy a sex

Ovšem i online seznamování a randění má podle odborníků svou „etiketu”. Chcete-li na někoho udělat opravdu dobrý dojem a udržet si ho, je třeba dbát nejen na správnou řeč těla. Škody může napáchat například i špatné připojení, případně neustálé vypínání kamery, pokud nechcete, aby dotyčný něco viděl. Randícím faux pas je rovněž tak hlasité stravování u počítače.

Jak ale dodává Alix Foxová, s „trochou praxe a vytříbenosti lze i online formou navázat smysluplný, hodnotný a trvalý vztah”.

Anketa

Vyzkoušeli jste někdy online seznamku?
Ano, ale jen z legrace
6,6 %
Ano, ale nic vážného z toho nebylo
20,4 %
Ano, a navázal/a jsem trvalý vztah
22,9 %
Ne, ale chci to zkusit
5,8 %
Ne, a ani mě to neláká
44,3 %
Celkem hlasovalo 1582 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak randit po čtyřicítce

Vztahy se dnes rychle mění a s nimi i to, jak se lidé seznamují. Tedy randění. Navazování hlubokých, ale i nezávazných vztahů je běžné ve všech věkových...

Podle čeho poznat, že o vás má někdo zájem

První rande bývá většinou plné očekávání, lidé jsou natěšení, ale také plní obav, zda se celá „akce” vydaří podle jejich představ. Sny a realita totiž mají...

Podle čeho poznáte, že randíte s tím pravým

Každý nový vztah je krásný. Hlavně zpočátku, s přívalem všech hormonů a pocitů, že to bude trvat věčně. Po období zamilovanosti a určitém prozření ale mohou...

Výběr článků

Načítám