Hlavní obsah

Co se musí stát, aby se do sebe lidé zamilovali

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí lidé souhlasí s tvrzením, že láska přijde v okamžiku, kdy ji nejméně čekáme. Ať už za to může správné načasování a místo, nebo dokonce osud, ve skutečnosti existuje řada dalších faktorů, které vstupují do hry předtím, než se zamilujete do toho pravého.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle psycholožky Elizabeth Phillipsové z University of Central Florida vědci identifikovali hned několik věcí, díky kterým se dají lidi dohromady. Zajímavé podle ní rovněž je, že proces zamilování bývá mnohem složitější, než si lidé myslí.

Podobnost

Říká se, že protiklady se přitahují, ale mnohem pravděpodobnější je, že skončíte ve vztahu s někým, kdo je vám v mnoha ohledech velmi podobný. Což ne vždy bývá skvělá zpráva, že?

Co nás nejvíc přitahuje na potenciálním protějšku

Vztahy a sex

Opětované city

Je poměrně jasné, že neskončíte ve vztahu s někým, kdo k vám nebude nic cítit. Ale to neznamená, že se do dotyčného nemůžete vy i tak zamilovat.

Vědci dokonce tvrdí, že pokud budou vaše pocity dostatečné silné, je to dost silný podnět k tomu, aby k vám dotyčný začal časem cítit to samé, i když šlo dříve třeba jen o kamaráda, uvádí server Yourtango.

Přitažlivost

Požadované vlastnosti u partnera se u lidí mnohdy velmi liší. Pro někoho jsou důležitější osobnostní rysy, pro jiné vzhled. Každý má něco, co ho na druhém přitahuje. Pokud nic z toho dotyčný na rande nemá, jen těžko se do něj zamilujete, i kdyby to jinak byl naprosto skvělý člověk.

Sociální vlivy

Podle Phillipsové existují rovněž sociální vlivy, které předurčují náš „výběr“. Patří do nich například věk, původ či kultura.

Na výběr partnera má stále vliv i stav konta

Žena

Faktor nebezpečí

Odborníci radí, pokud chcete najít lásku, vyhledejte aktivity, které v sobě mají malou dávku „nebezpečí“. Zkuste třeba bungee jumping nebo potápění.

Byť se to zdá nelogické, reálný základ to podle vědců má. Být s někým jiným v podobně adrenalinové situaci je mnohdy spojovacím „zážitkem“, díky kterému se do sebe lidé zamilují.

Naplnění

Ať už se jedná o potřebu mazlení, nebo třeba polechtání ega, lidé, do kterých se zamilujeme, mnohdy podvědomě naplňují podobné potřeby. Jednoduše hledáme někoho, kdo je schopen „vyplnit“ nějakou díru v našem životě.

Sapiosexualita aneb Když vás přitahuje sexy mozek

Vztahy a sex

X faktor

Stejně jako v pěvecké soutěži se stejným názvem, i v životě hledáme někoho, kdo má v sobě něco zvláštního, něčím nás zaujme a bude „vyčnívat“ nad ostatními. Může jít například o specifický smysl pro humor, nádherný úsměv nebo laskavé a milující srdce.

Připravenost pro vztah

Určitým podvědomý faktorem, díky kterému se do někoho zamilujeme, je jeho připravenost pro vztah. Dotyčný jednoduše musí být v bodě, kdy je na vztah připraven, což prý podle vědců podvědomě poznáme.

Tajemství

Na seznamování je podle odborníků bizarní i to, že nás nejvíce přitahují lidé, které nemůžeme tak snadno odhadnout. Jednoduše na nás působí, jako kdyby měli nějaké tajemství. Čím tajemnější dotyčný bude, o to snadněji můžeme podlehnout jeho kouzlu a bezhlavě se zamilovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět věcí, které muži tají před ženami

Podle romantické představy by ve vztazích neměla být tajemství. Pravdou ale je, že jen málokteří partneři o sobě vědí úplně všechno. Co před svými partnerkami...

Fantazijní pouto ve vztahu a jeho význam

Proč se některým párům podaří udržet si vzájemnou lásku a náklonnost po desetiletí a jiní tyto esence nutné do vztahu ztratí, je jistě záhada. Jedním z důvodů...

Výběr článků

Načítám