Hlavní obsah

Fantazijní pouto ve vztahu a jeho význam

Novinky, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se některým párům podaří udržet si vzájemnou lásku a náklonnost po desetiletí a jiní tyto esence nutné do vztahu ztratí, je jistě záhada. Jedním z důvodů by mohlo být to, že žijí spíš ve své představě o vztahu než ve vztahu samotném, tedy v tzv. fantazijním poutu.

Foto: Profimedia.cz

Mezi projevy fantazijních pout patří i to, když se místo vzájemného naslouchání rozčilujeme.

Článek

S termínem fantazijní pouto přišel psycholog Robert Firestone, který také poukázal na několik typů chování, které pár do takové situace dostanou.

Vztek na zpětnou vazbu

Místo toho, abychom byli schopni poslouchat, rozčilujeme se. Komunikace je klíč k blízkému vztahu. Bohužel si asi těžko budeme blízcí, pokud si vyfantazírujeme, jak to v našem vztahu funguje a nebudeme ochotni začít dialog, který s touto představou nesouzní.

Partner se uzavře, pokud na jeho autentické výtky budeme schopni reagovat jen vztekem.

Vyhýbání se novým zážitkům a odmítání nových možností 

Pokud jsme ve vztahu, je důležité si uvědomit, že každý jsme jedinečná bytost. Když se dáme dohromady s někým novým, mělo by nám to rozšířit obzory a ne naopak.

Na začátku vztahu jsme většinou zkoušení nových a neobvyklých věcí nakloněni. Později ale máme spíš tendence podléhat rutině. Když se nesnažíme budovat společné zájmy a objevovat nové věci, vztahu to ubližuje.

Jak prožíváte vztah? Mnohé prozradí váš typ citové vazby

Vztahy a sex

Jednat neupřímně a nečestně

Bohužel tyto negativní vlastnosti jsou ve vztahu obvyklé. Naše protějšky obvykle nenesou dobře, pokud vidí, že si naše slova a činy protiřečí.

Samozřejmě upřímnost ve vztahu neznamená, že si budeme říkat každou bezvýznamnou negativní maličkost. Ale měli bychom si být vědomi našich skutečných motivů.

To v podstatě znamená, že bychom měli znát sami sebe a nenalhávat si, proč co děláme, nebo co po našem protějšku opravdu chceme. Žít s falešnou představou o tom, kdo jsme a proč co děláme, také patří do fantazijního pouta.

Překračovat hranice místo jejich respektování

Ve fantazijním vztahu tíhnou páry k tomu nevidět potřeby toho druhého a meze, které se snaží nastavit. Mnoho párů ztratí pojem o tom, že ve vztahu je nejen my, ale také ty a já.

Říkáme si věci jako: „My nechceme jít na party.“ nebo „My máme rádi jen tenhle druh jídla.“

Jenže si ani nemusíme uvědomovat, že svůj protějšek kontrolujeme, nepřemýšlíme nad tím, co chce a chováme se k němu způsobem, který je bez ohledů a bez respektu.

Jak být dobrou přítelkyní a neztratit ve vztahu sama sebe

Vztahy a sex

Nedostatek fyzických projevů náklonnosti a touhy 

Rutinní sexualita, kde se projevuje nedostatek vzájemných emocí. Při mechanickém sexu je nemožné partnera vnímat, natož utužovat společné pouto.

Bez snahy porozumět

Ve fantazijním vztahu máme tendence vidět partnera spíš jako někoho, koho si přejeme a nesnažíme se vnímat, kým opravdu je. Takže se jej snažíme vidět v dokonalém světle.

Ve chvílích, kdy se na něj zlobíme, si ho naopak můžeme zošklivovat a když se na nás zlobí on, můžeme ho vnímat jako více kritického a nepřátelského, než ve skutečnosti je.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zlepšit vzájemnou důvěru ve vztahu

Vzájemná důvěra má být součástí každého vztahu. Pokud si partneři bezmezně důvěřují, zlepšuje se i jejich přátelství a intimní rovina vztahu. Jak toho docílit?

Výběr článků

Načítám