Hlavní obsah

7 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než láska

Novinky, Eliška Fischerová

Pociťujete ve svém podbřišku motýlky? Rozklepou se vám kolena ve chvíli, kdy na vás partner promluví? A jste přesvědčena, že konečně víte, co znamená slovo láska. I když je láska mocná čarodějka, rozhodně si nedokáže poradit se všemi partnerskými nástrahami. Odborníci proto poukazují na sedm věcí, které jsou ve vztahu leckdy důležitější než tato emoce.

Foto: Profimedia.cz

Důležitou součástí kvalitního vztahu je kromě lásky také důvěra, respekt a komunikace.

Článek

Láska je nedílnou součástí každého zdravého vztahu, a pokud v partnerském soužití chybí, je pravděpodobné, že vztah dříve nebo později zkrachuje. Přesto bychom svou pozornost neměly upínat pouze k lásce.

„Naopak, pokud jste ve vztahu jenom kvůli pocitu lásky, rozhodně to není dobře,“ říká psycholog Josh Klapow a dodává, že důležitou součástí kvalitního vztahu je kromě lásky také důvěra, respekt a komunikace.

„Pokud ve vztahu nacházíme i tyto prvky, pak máte jistotu, že partnerské soužití stojí na dobrých a pevných základech,“ vysvětluje Klapow.

Co nedělat na začátku nového vztahu

Vztahy a sex

Jaké další prvky ve vztazích hledat?

1. Vzájemná důvěra

Nezáleží na tom, jak moc partnera milujete. Pokud mu ale nemůžete stoprocentně věřit, pak váš vztah nikdy nebude fungovat. Důvěra je pro zdravé vztahy opravdu zásadní, a proto na ni psychologové a psychoterapeutové kladou velký důraz. Zkuste se sama sebe zeptat, zda partnerovi ve všem důvěřujete? Pokud bez rozmyslu řeknete ano, pak vám gratulujeme! Pravděpodobně vedle sebe máte člověka, který vás nikdy nezklamal, a především si je vědom toho, že důvěra je pro vztah podstatná.

2. Respektujete se

Respekt patří k pojmům, které si každý vykládá po svém. V partnerských vztazích ale platí, že respekt je o vzájemném tolerování vzájemných rozdílů. „Partneři nemusí mít stejné zájmy, nebo dokonce vášně, ale musí porozumět tomu druhému. Pokaždé bychom měly být partnerovi nablízku a podporovat ho v jeho snech a zálibách,“ říká terapeutka Nancy Kislin pro Bustle.

Jaké vlastnosti ovlivňují vznik romantické chemie mezi partnery

Vztahy a sex

3. Pocit bezpečí

Cítíte se v blízkosti partnera bezpečně? Máte jistotu, že vás ochrání? Pokud na otázky odpovíte „ne“, pak nemá smysl ve vztahu zůstávat. Ani láska nepřemůže fakt, že žijete s toxickým partnerem, který vás využívá nebo s vámi jakkoliv manipuluje.

„V případě toxického partnerského vztahu se vyplatí, když co nejrychleji partnera opustíte,“ radí terapeutka Rachel Dubrowová.

4. Pracujete na pocitu štěstí

Ano, všichni toužíme po šťastném a naplněném životě. Přesto čas od času nastanou situace, které nám úsměv na rtech nevykouzlí. Následně je důležité, aby oba partneři bojovali za nápravu a snažili se štěstí do vztahu navrátit. „I ve zdravém vztahu mohou nastat chvíle, kdy se cítíte nešťastná. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy řešíte partnerskou krizi. Pokud ale celkově sečtete šťastné časy a nešťastné časy, pak by šťastné období mělo mít vždycky navrch,“ tvrdí Klapow.

Pět znaků, které odhalí zamilovaného partnera

Vztahy a sex

5. Máte se rádi

Je opravdu časté, že lidé zůstávají ve vztazích, aniž by se měli doopravdy rádi. Je to podobné, jako když ve své rodině máte člena rodiny, jehož chování vás rozčiluje a vadí vám, ale zároveň víte, že ho milujete a všechno na světě mu odpustíte. „Totéž se může stát i s partnerem, kterého sice milujete, ale společně se nezasmějete, nekomunikujete spolu a vlastně nemáte žádné společné zájmy,“ vysvětluje odborník.

6. Buďte osobnostmi

Bohužel mnoho lidí samou láskou zapomene na to, kým byli předtím, než vkročili do vztahu. Pravdou ale zůstává, že byste neměla opomíjet své potřeby, zájmy či sny. I když svého partnera nadevše milujete, milujte také sebe. „Zapomenout na sebe a rezignovat na své životní cíle je problém,“ míní psycholog.

Láska vs. chtíč: Zjistěte, co ve vašem vztahu převládá

Vztahy a sex

7. Pracujte na komunikaci

Komunikace je ve vztahu klíčová, neboť slouží k nastavení hranic, vyjádření lásky, řešení problémů, rozhovorům, a dokonce i ke kvalitnímu sexu. Jak říká terapeutka Rachel Dubrowová, vztah se může rozpadat ve chvíli, kdy si pár nerozumí, vyhýbá se určitým tématům nebo se příliš soustředí na jeden konkrétní problém.

„Váš vztah sice může překypovat láskou, ale pouze dobrá komunikace zajistí, že z dlouhodobého hlediska bude vztah šlapat jako hodinky,“ uzavírá terapeutka.

Reklama

Související články

Jak minulé vztahy ovlivňují naše životy

Za každým neúspěšným vztahem chceme udělat jednu velkou tečku. Zapomenout na všechna trápení, a naopak zaměřit svou pozornost na hledání nové lásky. Bohužel,...

Výběr článků

Načítám