Hlavní obsah

Co dělat, když nemůžete vystát přátele partnera

Novinky, Eliška Fischerová

Držet si odstup od lidí, kteří si nezískali vaše sympatie, je poměrně jednoduché. Jedinou výjimku tvoří partnerova rodina a jeho nejbližší přátelé. Jak se popasovat s tím, že se alespoň jednou za čas musíte vidět s lidmi, kteří jsou pro vašeho partnera druhou rodinou?

Foto: Profimedia.cz

Říká se, že přátelé jsou pro člověka rodinou, kterou si sám vybral.

Článek

Říká se, že přátelé jsou pro člověka rodinou, kterou si sám vybral. V praxi to znamená, že se obklopujeme lidmi, se kterými rádi trávíme čas, máme společné zájmy či hodnoty.

Pokud si najdeme nového partnera, automaticky přijímáme také jeho rodinu a blízké kamarády. V ten okamžik se od nás očekává, že se všemi budeme mít nadstandardně dobré vztahy.

Jenže občas mezi partnerovými přáteli narazíme na člověka, jehož chování nám je proti srsti. V horším případě může jít o celou skupinku přátel, která nám jednoduše „nesedla“.

Není přítel jako přítel aneb Když se kamarádský vztah promění v toxický

Vztahy a sex

Následně nezbývá nic jiného, než se s celou situací popasovat a udělat všechny potřebné kroky k tomu, aby nesympatie k daným lidem výrazně neovlivnily kvalitu vašeho partnerského vztahu.

1. Zkuste najít společnou řeč

Pokud jste se seznámila s lidmi, kteří na vás neudělali dobrý dojem, pak není jednoduché na špatný začátek zapomenout. Přesto jim zkuste dát druhou šanci.

„Pokuste se najít společnou řeč. Zeptejte se jich, co mají rádi, jaké jsou jejich koníčky nebo oblíbené seriály. Možná si během konverzace najdete společné zájmy, které vás spojí,“ říká odbornice na etiketu vztahů Mara Oppermanová pro Bustle.

Důležité je pouze to, abyste projevila snahu a ukázala, že vám na přátelském vztahu doopravdy záleží.

2. Buďte upřímná

Jednoho dne nastane chvíle, kdy se partner zeptá, co si o jeho přátelích myslíte. I když to bude nepříjemné, rozhodně byste neměla lhát a předstírat, že v nich vidíte i své nejlepší kamarády.

„Nelžete a nic si nevymýšlejte. V ideálním případě si s partnerem sedněte a všechny pocity mu upřímně sdělte. Věřte, že se vám uleví,“ vysvětluje sexuální terapeutka Vanessa Marinová a dodává, že partner by měl vaše pocity tolerovat.

Dvě třetiny romantických vztahů začínají kamarádstvím

Vztahy a sex

3. Omezte čas, který spolu trávíte

Říkal někdo, že s partnerovými přáteli musíte trávit každý páteční večer? Není nic špatného na tom, když se budete vídat jenom při důležitých událostech, jako jsou partnerovy narozeniny, povýšení nebo během vánočních svátků.

„Všechno je jenom o tom, abyste strategicky volila události, kdy se s partnerovými přáteli chcete vídat. Během těchto setkání buďte vstřícná a chovejte se diplomaticky. Uvidíte, že podobného chování se vám dostane i od jeho přátel,“ vysvětluje psychoterapeutka Leslie Beth Wishová pro Elite Daily.

4. Nezakazujte partnerovi, aby se s nimi vídal

Na začátku vztahu chceme s partnerem trávit každičkou vteřinu svého života. Přesto bychom neměly zapomínat na to, že každý člověk potřebuje alespoň trošku svobody. V žádném případě tedy partnerovi nezakazujte, aby se vídal se svými přáteli.

„Je naprosto v pořádku, když se čas od času vídá se svými kamarády, zatímco vy trávíte večer v obklopení svých přátel. Nemusíte trávit čas jenom spolu,“ říká Marinová.

Pokud vaši situaci vyřešíte tímto způsobem, spokojenost bude na obou stranách.

Jak si získat přátele partnera

Vztahy a sex

5. Rozeznejte, zda jde o toxické přátele

Výše uvedené rady neplatí pouze v jednom případě, a to tehdy, když zjistíte, že se partner obklopuje toxickými přáteli. I když není jednoduché takové lidi poznat, jistě vycítíte, zda vašeho partnera přátelé využívají, staví ho do nepříjemných situací nebo s ním manipulují.

V takové chvíli je přímo žádoucí, abyste partnerovi vysvětlila, jak se věci mají a pomohla mu udělat tlustou čáru za jejich „přátelstvím“.

Reklama

Související články

Když kamarádka žárlí na kamarádku

Nerozlučné kamarádky, denní telefonáty, pravidelné dýchánky, společné vaření a dokola rozbory života v hlavní roli s nepovedenými láskami. Parťačky, které jen...

Nové přátele můžete najít kdykoliv

V dětství a mládí jsme v intenzivním a pravidelném kontaktu s velkou skupinou lidí. Máme čas i prostor vytvořit skutečná přátelství a pár z nich vydrží po celý...

Výběr článků

Načítám