Hlavní obsah

Co nedělat na začátku nového vztahu

Novinky, Eliška Fischerová

V počátcích vztahu cítíme vlnu zamilovanosti, díky které nevidíme, neslyšíme a máme zaslepený úsudek. Přesto bychom měly stát nohama pevně na zemi a vyhnout se určitému typu chování, které by vztah mohlo poškodit, případně zničit.

Foto: Profimedia.cz

Základním kamenem dlouhodobě funkčních vztahů je nezávislost.

Článek

Potkaly jste zajímavého člověka, se kterým chcete budovat hlubší vztah? Pak pod vlivem hormonů zapomínáte na zkušenosti z předchozích vztahů, a tudíž můžete napáchat podobné chyby a přešlapy.

Podle psycholožky Kelly Campbellové existuje nejméně sedm věcí, které byste za žádnou cenu v novém vztahu neměly dělat.

1. Neustálý kontakt s partnerem

Chápeme, že jste potkala zajímavého muže, se kterým chcete strávit každičkou vteřinu svého života. Ráno si voláte, přes den si neustále píšete a večer trávíte v jeho objetí. I když by se mohlo zdát, že vaše chování odpovídá ideálu, opak je pravdou.

„Základním kamenem dlouhodobě funkčních vztahů je nezávislost. Nezapomínejte proto na svou rodinu a přátele, pokračujte ve svých koníčcích a dopřávejte si čas jenom sama pro sebe,“ radí Campbellová.

V opačném případě se stane, že vztah bude vaší jedinou životní náplní, což se vám dříve nebo později může nepříjemně vymstít.

Co dělat, když nemůžete vystát přátele partnera

Vztahy a sex

2. Sexuální zdraví jako tabu

„Pokud vám téma sexuálně přenosných chorob není příjemné, pak ještě nenastal správný čas na to, abyste měli sex,“ tvrdí psycholožka Kelly Campbellová.

Nezbývá nic jiného než vyčkat, až vám oběma bude konverzace o intimním zdraví komfortní. Tato konverzace navíc prohloubí důvěru ve vztahu a zaručí, že si následný sex naplno užijete.

Mimochodem stejně důležité je i to, abyste se s partnerem dokázala bavit o svých sexuálních touhách a zkušenostech.

3. Monotónní schůzky

Možná vám vyhovuje, že se během společných schůzek díváte na film. Možná chcete trávit čas v prostředí, které je vám příjemné. Přesto by váš randící program měl být pestrý, a především plný zajímavých aktivit, během kterých poznáte jeden druhého.

„Myslím si, že je důležité, abychom nového partnera poznaly v různých situacích,“ míní Kelly Campbellová a dodává, že jedině tak budete mít jistotu, že jste si vybrala správného muže.

Emoční nestálost aneb Když se člověk často zamilovává

Vztahy a sex

4. Vyhněte se neustálému psaní zpráv

Mnoho párů dělá ohromnou chybu v tom, že si většinu času posílají textové zprávy, ve kterých rozebírají své dětství, pracovní problémy nebo intimní záležitosti. Následně dochází k tomu, že během skutečného rande oba mlčí, neboť si všechna zajímavá témata „vystříleli“ přes SMS zprávy.

Rozhodně není chybou, když čas od času partnerovi pošlete zprávu. Pokud ale máte na jazyku zajímavé téma, schovejte si ho až na osobní schůzku.

5. Omlouváte jeho chování

Ano, na začátku nového vztahu máme nasazené růžové brýle, kvůli kterým přehlížíme partnerovy chyby a špatné vlastnosti. Pokuste se v tomto ohledu alespoň na malý moment růžové brýle sejmout a zamyslete se nad tím, zda vedle sebe máte „pana Božského“.

„Pokud zjistíte, že vás partner neustále kritizuje, opakovaně ruší plány, lže nebo se hrubě chová k ostatním, nemá smysl, abyste do vztahu investovaly svůj čas i energii,“ tvrdí Campbellová pro Brides.

Láska vs. chtíč: Zjistěte, co ve vašem vztahu převládá

Vztahy a sex

6. Začátky v křeči

Chcete na začátku vztahu vypadat jako dokonalá žena? Děláte ze sebe někoho, kým nejste? Ať tak či onak, obě situace zákonitě vedou k tomu, že jste v křeči a nedokážete se uvolnit. Věřte, že není nic lepšího než být přirozená a svá.

Snažte si začátek vztahu užívat plnými doušky a zbytečně se nekontrolujte. Pokud vedle sebe máte pravého člověka, pak vás bude doopravdy milovat takovou, jaká jste.

7. Zatajujete důležitá fakta

S předchozím bodem souvisí také skutečnost, že mnoho lidí před novým partnerem mlží o své minulosti. Ruku na srdce, pokud s člověkem zůstanete, pak je pravděpodobné, že se danou věc dříve nebo později dozví.

„Pokud ve vaší minulosti figurují události, které nemají pozitivní nálepku, pak je před novým partnerem nezatajujte. Naopak, najděte způsob, jak o těchto nepříjemnostech hovořit,“ říká psycholožka a dodává, že podobné konverzace váš vztah posílí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám