Hlavní obsah

Tradiční velikonoční pečení aneb Čím nejlépe oslavit jarní svátky

Novinky, Dana Sokolová

Velikonoce bez beránka a mazance by nebyly ty pravé svátky jara. V mnohých rodinách se dědí recepty z generace na generaci, zároveň ale přibývají stále v nové, často odlehčené, ale také jednodušší verzi. Podívejte se s námi na video, kde najdete rady, jak péct mazanec, aby se skutečně povedl, a pokud ještě nemáte svůj vlastní recept, pak vyzkoušejte některý z níže uvedených.

Velikonoční pečivo - mazanec a jidášVideo: Novinky

 
Článek

Velikonoční beránek

Symbol beránka byl velmi rozšířený již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci, ovládané po tisíciletí pastevci. V hebrejské tradici symbolizovaly ovce Izraelitu jako člena „Božího stáda“, i židovský Bůh je označován za pastýře, který bere své ovce do náručí.

V křesťanské církvi se beránek stal symbolem Božího beránka, Krista a znázorňuje se s praporem vítězství. Spojení vidí křesťané také s původně židovskou tradicí svátků paschy, kdy se beránek zabíjel, na památku vyvedení Izraelitů z egyptského otroctví.

Kristus je nazýván beránkem Božím na znamení čistoty, nevinnosti a poslušnosti. Je velikonočním beránkem nového Izraele, jehož krev zachránila pokřtěné od hříchu a smrti.

Hrníčkový velikonoční beránek
Suroviny: 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku krupicového cukru, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 Ovocný chlebíček Hamé, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup: Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte pokrájený nebo rozdrobený ovocný chlebíček a citrónovou kůru a teprve potom zapracujte mléko a vajíčka.Těsto dobře promíchejte a připravte si formu. Abyste beránka po upečení vyklopili neporušeného, musíte ji dobře vymazat a vysypat. Kombinace máslo a strouhanka funguje mnohem lépe než olej a mouka. Jestli máte kameninovou formu, dejte ji ještě před pečením na hodinu namočit do studené vody. Do připravené formy vlijte těsto. Naplňte ji zhruba půl centimetru pod okraj, protože těsto vyběhne. Potom dejte péct do předehřáté trouby a při 180 stupních pečte 40 minut.Zda je beránek upečený zjistěte pomocí špejle - zapíchněte ji do těsta, a když ji vytáhnete s drobečky, potřebuje beránek ještě chvíli péct. Je-li špejle suchá, máte upečeno.Hotového beránka nechte úplně zchladnout ve formě. Aby se vyklápění ještě zjednodušilo, můžete formu obalit utěrkou namočenou ve studené vodě. Potom opatrně vyklopte z formy. Vyklopeného beránka hned nestavte a nechte ho ještě naležato vydýchat.
Velikonoční beránek z máku
Suroviny: 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem), 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 50 g rozehřátého másla, ¼ l vychladlé silné černé kávy, ½ prášku do pečiva, citrónová kůra, ořechy, rozinky
Postup: Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citrónovou kůru, ořechy a rozinky. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40 – 50 minut.Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citrónovou polevou. Zdobení je jen na vás. Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.
Piškotový beránek
Suroviny: 175 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 3 vejce, 1/2 sklenky oleje, 1/2 sklenky horké vody, 1/2 prášku do pečiva
Postup: Žloutky s cukrem a olejem utřete do pěny, po částech přidávejte horkou vodu a mouku s kypřicím práškem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který do těsta lehce vmíchejte. Pečte ve středně vyhřáté troubě.
Nadýchaný velikonoční beránek z majonézy
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, kůra z 1 citrónu, 150 g třtinového cukru, 250 ml majonézy, 300 ml polotučného mléka, lžička vanilkového extraktu, máslo nebo olej na vymazání formy, hrubá mouka na vymazání formy, moučkový cukr k servírování
Postup: Troubu rozehřejte na 180 °C. Ve větší míse smíchejte suché ingredience, polohrubou mouku, kypřící prášek, kůru z 1 citrónu a špetku soli. Třtinový cukr vyšlehejte s majonézou. Pomalu přidejte všechno mléko, vanilkový extrakt a dobře rozmíchejte. Suchou a tekutou směs spolu dobře promíchejte.Formu beránka vymažte máslem nebo olejem a vysypte hrubou moukou. Těsto do takto připravené formy nalijte a rovnoměrně rozprostřete. Přikryjte druhou polovinou formy a pečte 55 minut. Po upečení vytáhněte formu z trouby a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyklopte opatrně beránka z formy a lehce pocukrujte.
Velikonoční beránek z celozrnné žitné mouky
Suroviny: 4 vejce, 120 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citrónu, 180 ml plnotučného mléka, 250 g celozrnné žitné mouky (pohankové pro bezlepkovou verzi), 3 lžíce kakaa na vaření, 1 prášek, 50 ml řepkového oleje, sádlo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání
Utřete vejce se třtinovým a vanilkovým cukrem. Přidejte kůru z citrónu, mléko, mouku, kakao a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte olej. Pečlivě vymažte a vysypte obě části formy na beránka. Do dílu s obličejem nalijte těsto, přiklopte formu druhým dílem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 1 hodinu a 15 minut.Ke konci kontrolujte propečení špejlí, horní část formy již bude možné oddělit. Bude-li špejle suchá, je pečení u konce. Při vyklápění beránka pomůže, když formu přikryjete mokrou studenou utěrkou. Beránka posypte moučkovým cukrem a ozdobte mašlí.Tip: Pro bezlepkovou variantu vyměňte žitnou mouku za pohankovou.

Mazanec

Původně obřadní pečivo v průběhu staletí měnilo svou recepturu, oblíbenou pochoutkou je však dodnes. Mazanec, nebo také velikonoční bochník, se tradičně pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděle) se ráno nesl do kostela k vysvěcení.

Mazanec na vrchu zdobí kříž, který je připomínkou Kristova utrpení. Pekl se z kynutého těsta, podobně jako vánočka, ale zpravidla obsahoval více vajec, používalo se i odlišné koření. Nejstarší recepty na mazanec, které pocházejí již z přelomu 15. a 16. století neobsahují cukr, do těsta se místo něj přidávala sladká smetana nebo sladký tvaroh. Z koření se do těsta dával šafrán, nebo třeba hřebíček.

Složení těsta záviselo jednak na majetkových poměrech rodiny, jednak na tom, komu byl mazanec určen. Nejobyčejnější byl mazanec z prostého kynutého těsta, pro hosty se mazanec obohatil rozinkami, mandlemi a případně také sladkým tvarohem, který těsto učinil kypřejší. V majetnějších rodinách se pekl menší bochánek pro každého člena, chudší domácnosti měly jen jeden velký mazanec, který se rozkrájel na menší díly.

Velikonoční máslový mazanec s mandlemi
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 150 g másla, 100 g plátků mandlí, 100 ml polotučného mléka, 100 g tvarohu, 3 vejce, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, prášek do pečiva, citrónová kůra, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy
Postup: V míse utřeme vejce s moučkovým a vanilovým cukrem. Nastrouháme si kůru z jednoho citrónu a spolu s rozpuštěným máslem a tvarohem přidáme k utřeným vejcím s cukrem. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Sypkou směs přidáváme s mlékem k připravenému základu a mícháme, dokud nevznikne konzistentní těsto. Nakonec vmícháme mandle, některé si necháme na dozdobení.Z těsta vytvarujeme prameny, které splétáme do kruhu, aby nám vznikl tvar věnce. Můžeme také vytvořit několik menších kousků - tvary můžeme obměňovat dle nálady.Věnec posypeme mandlemi a pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme 45 minut.
Velikonoční špaldový mazanec
Suroviny: 300 g špaldové mouky, 2 žloutky, 60 g přepuštěného másla, 120 ml rostlinného mléka, 50 g třtinového cukru, 20 g droždí, hrst rozinek, hrst mandlových plátků, citrónová kůra, špetka soli
Postup: V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, lžíci třtinového cukru, 1 lžíci mouky a 20 g droždí. Necháme vzejít kvásek. Rozšleháme 2 žloutky, přidáme mouku, cukr a špetku soli. Ke směsi přimícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo, citrónovou kůru a postupně přiléváme mléko. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto. V případě, že je těsto tuhé, přidáme ještě víc mléka.Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout. Po vykynutí těsta do něho vmícháme namočené rozinky. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem. Mazanec posypeme nasekanými plátky mandlí a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 40-45 minut.
Velikonoční mazanec podle babičky
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, sůl, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlí, citrónová kůra, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 1 vanilkový cukr, 1 velká lžíce másla, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření.
Postup: Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru utřeme do pěny, přidáme kvásek, mouku a zbylé vlahé mléko, rozinky, část spařených loupaných sekaných mandlí a muškátový oříšek.Suroviny zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout alespoň dvě hodiny; čím déle kyne, tím je lepší. Z vykynutého těsta na vále vypracujeme bochánek, uprostřed uděláme křížek, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme ve středně teplé troubě asi hodinu.

Jidáše

Jidáše v křesťanských tradicích symbolizují provaz, na němž se oběsil Jidáš.

Jidášky
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 90 g cukru, 30 g droždí, 3 kostky cukru, 1–2 žloutky, 1/4 l mléka, citrónová kůra, sůl
Postup: Příprava kynutého těsta je obdobná jako u mazance. Z vykynutého těsta vyválíme váleček, který zatočíme tak, aby vzniklo kolečko. Kolečka lze i vykrajovat sklenkou. Z těsta můžeme vytvořit i jiné tvary.Na plechu je necháme ještě 20–30 minut kynout, poté dorůžova upečeme v předem vyhřáté troubě. Vychladlé jidášky rozkrojíme a potíráme medovým máslem.

Reklama

Související články

Není knedlík jako knedlík

Tvořily nedílnou součást rakouskouherské kuchyně, díky tomu se i v současnosti vaří jak u nás, tak v Rakousku, Bavorsku či Tyrolsku. Čtyři méně frekventované...

Výběr článků

Načítám