Hlavní obsah

Jarní očista šatníku aneb Jak správně uschovat zimní kousky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv duben překvapil nízkými teplotami, opravdové jaro na sebe nenechá i tak dlouho čekat. Využijte pochmurného počasí a udělejte si pořádek v šatníku. Jak opatrně uschovat teplé zimní kousky, aby vám dělaly stejnou radost i příští sezonu?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vytřídit a zeštíhlit 

Vyčistěte šatník od všech kousků, které nosit již nebudete. Zamyslete se, kolik procent vašeho šatníku skutečně vynosíte.

Podle informací Institutu cirkulární ekonomiky nosí každý Čech pouze 20 % svého šatníku. Pokud jste na tom podobně, zbavte se nemilosrdně kousků, které vám již nelichotí nebo nejsou ve formě. Oblečení můžete prodat, vyměnit nebo darovat na charitu.

Otázky, které vám pomohou v třídění věcí, podle Jany Bohmové
Ptejte se sami sebe, jestli věc používáte, nebo ne. Budete ji ještě potřebovat?
Dělá vám konkrétní věc „radost“ nebo přináší užitek?
Kdy jsem to měl/a naposledy na sobě?
Oblékl/a bych si to teď znovu na nějakou událost?
Koupil/a bych si to teď znovu?
Dá se daný kousek oblečení dobře kombinovat k mému stylu v šatníku?

„Pokud jste k sobě upřímní a na otázku ‚dělá mi to radost‘ odpovídáte od srdce, pak vám věci, které vám v šatníku zůstanou, krásně odhalí váš styl. To znamená, lehce uvidíte, které kousky oblečení převažují. A jakmile znáte to, v čem se cítíte dobře, přestanete si kupovat oblečení jen proto, že se vám líbilo na figuríně v obchodě, ale k vám absolutně neladí,” radí odbornice přes úklid Jana Bohmová, autorka knihy Jak začít s debordelizací.

Čistota na prvním místě

Ať už se pustíte do úklidu šatní skříně či botníku, nejdůležitější je vše vyprat a vyčistit. Zaschlé skvrny totiž mohou materiál natolik narušit, že už je pak nevyčistíte a oblečení zůstane poničené.

Pokud navíc neodstraníte zápach, přesune se i na zbylé oblečení, které bude snadnějším terčem pro nálet molů.

Při praní se vždy řiďte štítky na oblečení. Ideálně nechte poté vše volně proschnout na vzduchu a co je třeba, to vyžehlete.

Udržitelná móda už není sci-fi, ale běžná součást obchodů

Styl

„U některých materiálů je lepší tuto práci přenechat čistírnám. Předejdete tak možnému poškození či porušení funkční membrány. Například vlněné kabáty, umělé kožešiny, ale i látky, ze kterých se šijí společenské šaty, jako jsou samet či satén, by neodborné čištění nemusely zvládnout,” říká Mária Padová, módní expertka za Factcool.

Boty před uskladněním řádně vyčistěte, namažte a naimpregnujte. Důležitým krokem je vložení tzv. kopyt, bez kterých by si obuv nemusela udržet svůj tvar.

Bohatě postačí také novinový papír, kterým můžete vyplnit špičku i patu boty. Použít můžete také antibakteriální sprej.

Uskladnění

Uskladnění oblečení závisí na prostoru, který máte k dispozici. Rozhodně se ale vyplatí zainvestovat do úložných boxů či vakuových pytlů.

Plastové nádoby jsou vhodnou a praktickou volbou, jelikož umožňují snadnou manipulaci a zamezí vniknutí hmyzu a vzniku vlhkosti. Navíc umožňují označení jednotlivých nádob, abyste jednoduše v případě potřeby našli každý kousek, který hledáte.

Další vhodnou variantou jsou plátěné boxy, které jsou doporučovány samotnými specialisty přes organizaci. Ačkoliv je tato alternativa dražší, jsou nejlepší volbou pro oděvy z jemných tkanin, jako je hedvábí či kašmír.

„Nezapomeňte do každého úložného boxu přidat také sáček s ochranou proti roztočům. Skvěle funguje levandule či heřmánek, díky kterým bude oblečení chráněno i provoněno. Od věci není ani pořídit v drogerii ochranný přípravek pro odvádění vlhkosti,” dodává Padová.

Jak být módní ikonou v oblečení ze second handu

Styl

Nejsnadněji schováte nemačkavé kusy oblečení. Ponožky či pyžama lze dát do vakuových pytlů, které odsátím vzduchu ubydou až o třetinu.

V žádném případě ale nevakuujte sportovní či péřové bundy. Jejich výplň by se tím snadno poničila. Takové kusy oblečení, tzn. bundy a kabáty z umělých vláken, je nejlepší naimpregnovat a zavěsit na ramínka do skříně.

Pravým opakem jsou vlněné kabáty či svetry. Ty by se mohly při půlročním pobytu na ramínku vytahat a nenávratně tak ztratit tvar. Proto je uchovávejte ve vodorovné poloze. Nejcitlivější druhy materiálů, ze kterých jsou šity třeba plesové šaty, skladujte odděleně, nejlépe ve vacích k tomu určených.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Ceny BAFTA 2022: Móda z červeného koberce

V neděli 13. března proběhlo v londýnské Royal Albert Hall slavnostní předávání cen britské filmové a televizní akademie BAFTA. Události se zúčastnilo velké...

Výběr článků

Načítám