Hlavní obsah

Jak snadněji usnout v letadle

Cestování se vrátilo do zajetých kolejí a letiště praskají ve švech. Čeká i vás let do exotické destinace? Zkraťte si ho díky spánku. Poradíme vám triky, jak spolehlivě usnout.

Foto: Profimedia.cz

Díky spánku si odpočinete, ale i zkrátíte cestu.

Článek

Přestože nepohodlná sedadla, neustálý hluk a kolísající teploty nejsou ideálním prostředím pro spánek, je důležité se o něj alespoň pokusit. To platí zejména pro dlouhé lety. Nedostatek spánku totiž mimo jiné zvyšuje i tzv. jet lag (pásmovou nemoc).

Jak co nejvíce zvýšit pravděpodobnost, že se vám podaří na palubě letadla usnout?

Plánujte moudře

Pokud potřebujete po příletu do vzdálené destinace opravdu dobře fungovat, je potřeba plánovat dopředu a vybrat si časově výhodný let. „Pokud se chcete v letadle vyspat, vyberte si let v době, kdy byste normálně spali,“ radí spánkový expert Dave Gibson pro Eve Sleep.

„Když cestujete daleko a překračujete více časových pásem, snažte se posunout své tělesné hodiny k časovému pásmu, které je ve vaší destinaci. Začněte upravovat dobu spánku již několik dní před odletem, přičemž vaše tělesné hodiny se dají přenastavit přibližně o jednu hodinu denně,“ říká.

Nepodceňte výběr sedadla

Pokud víte, že je pro vás nejlepší místo v letadle u okýnka, nebo dáváte přednost velkorysejším místům u exitu, ujistěte se, že nepropásnete check-in a zarezervujte si svá místa dopředu.

Jak zvládnout den po probdělé noci

Styl

Vyplatí se také vybrat si místo, kde je co nejméně lidí. Letecké společnosti sice často automaticky seskupují cestující do jedné části letadla, ale při odbavení se můžete přesunout sami. To se vyplatí, pokud let není plný a dostanete tak celou řadu pro sebe.

V případě, že si rezervujete sedadlo u okna, Gibson doporučuje, abyste si ho vybrali na straně, na které doma normálně spíte.

Před odletem si zacvičte

Studie ukazují, že cvičení má pozitivní vliv na kvalitu spánku. Pohyb je důležitý i pokud vezmeme v potaz to, že při letu budeme i několik hodin sedět, a proto není na škodu zařadit před odletem do svého rozvrhu nějakou lehkou aerobní aktivitu.

V případě, že na sportování před odletem nemáte náladu ani čas, postačí svižná procházka po terminálu nebo lehké protažení předtím, než nastoupíte do letadla.

Vrstvěte

Vědci se domnívají, že ideální teplota pro spánek je 18,3 °C. Kabiny letadel jsou ale známé svými kolísavými teplotami, takže je ideální, pokud na cestování zvolíte outfit poskládaný z více vrstev.

V kolika letech je pití alkoholu nejnebezpečnější? Budete překvapeni

Zdraví

Vhodné je také přibalit do kabelky kašmírový šál, který můžete využít jako deku nebo polštář.

Vědci rovněž poukazují na fakt, že nošení ponožek při nižších teplotách pomáhá spát efektivněji. Pokud proto cestujete v sandálech, vezměte si je s sebou do kabelky.

Maska na oči

I se ztlumeným osvětlením v kabině bude letadlo vždy osvětlenější než vaše ložnice, balte si proto látkovou masku na oči, díky které získáte pocit absolutní tmy.

Eliminujte hluk

Zvuky letadla mohou omezit váš přirozený spánek, je proto vhodné pořídit si špunty do uší, díky kterým vás nebude nic rušit.

„Pokud nejste zvyklí spát se špunty, nacvičte si to předem. Skvělá jsou také sluchátka, která potlačují hluk, nebo ta, která přehrávají tzv. bílý šum či uklidňující zvuky,“ říká Gibson.

Vyhněte se alkoholu a kofeinu

Chystáte se usnout? Zapomeňte na kávu nebo víno zdarma. Obojí totiž může negativně ovlivnit váš spánek. Místo toho se hydratujte vodou a až po probuzení si dopřejte kofeinovou vzpruhu.

Jak může jídelníček ovlivnit kvalitu našeho spánku

Zdraví

Přineste si vlastní polštář

Nespoléhejte na leteckou společnost a vezměte si s sebou na palubu vlastní polštář. V dnešní době existuje mnoho druhů, od nafukovacích, které nezaberou příliš místa, až po ty z paměťové pěny. V každém případě jsou ideální takové, které vám podepřou krk a zabrání tomu, aby vám hlava klimbala směrem dopředu.

Reklama

Související články

Spací úbor do tropických letních nocí

Horké letní noci přímo vybízejí k posezení s přáteli. Na spánek ale ideální nejsou. I proto je důležité nepodcenit výběr nočního prádla.

Jak zvládnout den po probdělé noci

Tropické letní noci mohou často za to, že se nám nepodaří získat tolik spánku, kolik bychom chtěli. Jak se naučit fungovat i ve dnech, kdy máme kruhy pod očima...

Výběr článků

Načítám