Hlavní obsah

V kolika letech je pití alkoholu nejnebezpečnější? Budete překvapeni

Vědci se opět pustili do zkoumání vlivu alkoholu na organismus člověka. Zatímco předchozí výzkumy ukázaly, že malé množství alkoholu může být v některých případech prospěšné, nová analýza tyto výsledky vyvrací. Závisí totiž na věku jedince.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Konzumace alkoholu nepřináší žádné výhody, naopak představuje značná zdravotní rizika pro lidi do 40 let, uvádí hlavní nová studie.

Výsledky studie uvádějí, že pití více než ekvivalentu jednoho piva denně by mohlo zvýšit zdravotní rizika zejména pro muže.

Muži by podle výzkumu neměli překročit hladinu 0,136 nápoje denně, zatímco ženy ve stejném věkovém rozmezí by neměly překročit 0,273 – přibližně čtvrtinu standardního nápoje denně, uvedli vědci.

Jak poznat, že se z občasného domácího popíjení stává vážný problém

Zdraví

„Naše poselství je jednoduché. Mladí lidé by neměli pít alkohol vůbec. Starší lidé sice mohou z alkoholických nápojů profitovat, ale pouze omezeně,“ říká Emmanuela Gakidouová, profesorka zdravotní metriky na Lékařské fakultě Washingtonské univerzity pro Huffington Post.

Dospělí starší 40 let bez jakéhokoli zdravotního problému by mohli mít určité výhody z pití alkoholu, jako je snížené riziko postihnutím mrtvice, cukrovkou či riziko srdeční ischemické choroby. Bezpečná míra konzumace je přitom pro skupinu lidí ve věku 4064 let od poloviny sklenice až po téměř dvě celé sklenice standardního alkoholického nápoje denně (pivo, víno).

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Zdraví

Důležité ale je tuto hranici nepřekročit, jinak dochází naopak ke zvýšení rizika nejrůznějších zdravotních komplikací.

Studie společnosti Global Burden of Diseases je první svého druhu, která uvádí rizika alkoholu podle zeměpisné oblasti, věku a pohlaví. Podle průběžných výsledků jsou pro pití alkoholu nejrizikovější skupinou muži mezi 15–39 lety.

„Doporučená míra konzumace alkoholu je stále příliš vysoká pro mladší populaci,“ uvádí vedoucí autorka studie Dana Bryazkaová pro Independent.

„Ačkoliv víme, že není realistické, aby se mladí dospělí zřekli alkoholu, považujeme za důležité co nejvíce informovat o negativních důsledcích, aby se každý mohl na základě nových poznatků rozhodnout, jestli bude alkohol konzumovat, nebo ne,“ dodává Gakidouová.

Reklama

Související články

Otázky, které odhalí váš vztah k alkoholu

Spotřeba alkoholu roste. Jedním z důvodů je i koronavirová pandemie a s ní související častější práce z domova. Oběťmi alkoholu jsou navíc čím dál tím častěji...

Výběr článků

Načítám