Hlavní obsah

Pět ranních návyků, které negativně ovlivňují spánek

Dostatek spánku je zásadní pro fyzickou i emocionální pohodu. Přesto s ním má mnoho lidí problémy. Jaké jsou nejčastější ranní návyky, které mohou narušit pozdější usínání?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Schopnost člověka dostatečně si odpočinout závisí na mnoha faktorech, od pracovních a rodinných plánů či povinností až po spánkovou hygienu.

Experti navíc apelují na to, že snaha o kvalitní spánek by měla začínat už ráno. Jaké jsou nejčastější zlozvyky, které mohou vést k problémům s usínáním ve večerních hodinách?

1. Pijete příliš mnoho kofeinu

Přemíra kofeinu může zcela rozhodit váš spánkový cyklus. Obecně platí, že většina zdravých dospělých může přijmout až 400 miligramů kofeinu denně. Což je ekvivalent zhruba čtyř šálků kávy nebo dvou energetických nápojů.

Pamatujte ale na to, že hladina kofeinu v energetických nápojích se může lišit. Navíc existují vážné obavy z jejich potenciálního dopadu na tělo.

Jak udělat ze sovy ranní ptáče

Zdraví

Účinky kofeinu obecně nastupují do 15 minut a vrcholí asi o hodinu později. „Zajímavým faktem ale je, že i šest hodin po konzumaci kofeinu je jeho polovina stále přítomna v těle. Úplné odstranění kofeinu z krevního oběhu může trvat až 10 hodin,“ uvádí studie Cleveland Clinic.

To znamená, že pokud si ráno dopřejete pár šálků, účinky kofeinu ve vás mohou zůstat minimálně do večeře. Někteří jedinci jsou navíc na kofein obzvláště citliví, a proto by jej měli pít co nejméně.

2. Každý den se probouzíte v jinou dobu

Užíváte si dnů, kdy si můžete přispat, nebo máte volnější způsob práce a probouzíte se každý den v jinou dobu? Tento způsob života, jenž se někomu jeví jak splněný sen, si může vybrat daň v podobě narušeného spánkového cyklu.

Podle Huffington Post mnoho odborníků doporučuje sjednotit si dobu probouzení, a to bez ohledu na to, v kolik chodíte spát nebo jestli je víkend. Díky tomu své tělo naučíte pravidelnému režimu, díky kterému se naučíte lépe fungovat.

Doporučení, která pomohou ke kvalitnímu spánku

Zdraví

Pokud totiž vstáváte například o víkendu později, vaše tělo se tak snadno neunaví a vy usnete později, navzdory tomu, že příští den vstáváte brzo.

Nepravidelný spánkový plán může také zvýšit vaše riziko toho, co odborníci nazývají jako „sociální jet lag“ – v podstatě nesoulad mezi přirozeným spánkovým plánem vašeho těla a sociální interakcí, což může vést ke zdravotním problémům.

3. Nevystavujete se přirozenému světlu

Spánek se řídí našimi cirkadiánními rytmy (které také ovlivňují vše od hormonální regulace po tělesnou teplotu). A sluneční cyklus má na tyto rytmy každý den obrovský dopad.

Ostatně světlo je jedním z nejdůležitějších činitelů. Jinak na naše tělo působí umělé světlo v kanceláři, jinak to na ulici či doma. Důležité je, abychom v průběhu dne načerpali co nejvíce světla přirozeného, aby nedošlo k narušení chronobiologického rytmu a mozek nebyl zmatený.

Není od věci si vzít příklad z pravěkých lidí, a pokud to lze, přizpůsobit svůj denní rytmus východu a západu slunce. Pokud se vám to nezdaří, zkuste se ráno do hodiny od probuzení vystavit dennímu světlu. Roztáhněte závěsy nebo, ještě lépe, spojte své ráno s 30 či 45minutovou procházkou.

4. Neděláte si seznam úkolů

Vytvoření seznamu úkolů je jednou z nejúčinnějších věcí, které můžete po ránu udělat, abyste zůstali soustředění a efektivní po celý den. Může to být ale také účinný způsob, jak bojovat s úzkostí, která se často vkrádá do našich hlav před spaním a ztěžuje usínání.

5. Jste přilepeni k telefonu

Kontrolováním telefonu ihned po probuzení si způsobíte to, že si necháte již od rána od někoho jiného diktovat, co se vám bude honit hlavou. Pokud vás například šéf již od rána vystresuje zprávou, že máte problém, není divu, že se celý váš den bude nést ve stresu, což zase negativně ovlivní vaši schopnost usnout.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zastavte úzkost včas pomocí jednoduchých rad

Úzkosti sužují v poslední době stále více lidí. Naštěstí díky novému pochopení vzájemné komunikace mezi myslí a tělem si dnes odborníci již dokážou poradit se...

Jak udělat ze sovy ranní ptáče

Doháníte večer resty a ráno se vám nechce z postele? Pokud patříte mezi notorické odkladače budíku, máme pro vás návod, jak překopat svoji rutinu a stát se...

Výběr článků

Načítám