Hlavní obsah

Jak zvládnout den po probdělé noci

Tropické letní noci mohou často za to, že se nám nepodaří získat tolik spánku, kolik bychom chtěli. Jak se naučit fungovat i ve dnech, kdy máme kruhy pod očima a nejraději bychom zůstali celý den v posteli?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedna káva denně

Většina lidí se po špatném spánku uchyluje k nadměrné konzumaci kofeinu. I v tomto případě ale platí, že silná káva je sice dobrým služebníkem, ale špatným pánem.

„Pokud si vypěstujeme závislost na kofeinu, budeme se potýkat s abstinenčními příznaky, které mohou vést k silné únavě, bolestem hlavy a pocitu podrážděnosti,“ říká doktor Daniel Atkinson pro Stylist.

Držte se proto ideálně jednoho šálku denně v dopoledních hodinách, který vám pomůže se probrat, ale zároveň vám nerozhodí spánkový režim.

Pozor na cukr

Touha po sladkém po nekvalitním spánku je zcela normální. Ale zatímco nás tato krátkodobá povzbuzení nutí myslet si, že nám pomohou překonat únavu, pravdou je, že ji jen krátkodobě oddálí.

Jak udělat ze sovy ranní ptáče

Zdraví

Konzumace sladkostí má totiž za účinek pouze rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, na který navazuje rychlý propad, a tedy návrat únavy.

Zkuste místo sladkostí příště sáhnout po oříšcích či sladkém ovoci, jako je meloun.

Zůstaňte hydratovaní

Obzvláště v létě je důležité dbát na hydrataci. Pokud totiž nepijeme dostatek tekutin, cítíme se pomalí, což je to poslední, co chceme, pokud jsme se předchozí noci příliš nevyspali.

Dehydratace navíc ovlivňuje i samotný spánek. To znamená, že pokud chcete docílit lepšího spánku, je důležité během celého dne pít dostatek neslazených tekutin - nejlépe vody.

Dvacetiminutovka před obědem

V případě, že si to můžete dovolit, dopřejte si dvacetiminutový nebo třicetiminutový spánek nejlépe ještě před obědem, aby se vám neporušil spánkový cyklus. Nezapomeňte si ale nařídit budíka, delší spánek by mohl mít opačný účinek a nechal by vás rozespalé.

Spací úbor do tropických letních nocí

Styl

Jděte ven

Dostatek slunečního světla má na naši náladu doslova zázračné účinky. Díky čerstvému ​​vzduchu se navíc cítíme bdělejší. Ideální je proto nastartovat svůj den krátkou procházkou v přírodě.

Jděte spát dříve

Pokud jste se předchozí noc příliš nevyspali, je rozumné jít příští večer dříve spát. Rozhodně to ale nepřehánějte. Ideální je o hodinu dříve, než jste zvyklí. Díky tomu si příliš nerozhodíte spánkový režim, ale přesto alespoň částečně doplníte síly.

Důležité jsou také zdravé spánkové návyky. Ujistěte se, že spíte v tiché místnosti s minimem světla. Alespoň hodinu před spaním také odložte telefon, protože modré světlo dokáže negativně ovlivnit váš spánek. Místo brouzdání na sociálních sítích si dopřejte sprchu a přečtěte si pár stránek z knížky, tím se přirozeně zklidníte a naladíte na kvalitní spánek.

Reklama

Související články

Spací úbor do tropických letních nocí

Horké letní noci přímo vybízejí k posezení s přáteli. Na spánek ale ideální nejsou. I proto je důležité nepodcenit výběr nočního prádla.

Výběr článků

Načítám