Hlavní obsah

Intenzivní letní péče o vlasy je důležitá, i když nepojedete k moři

Novinky, Dana Sokolová

I když letos nevyrazíte k moři, neznamená to, že vlasy letošní léto nebudou vyžadovat lepší péči. Kombinace intenzivního slunečního záření, chlorované či slané vody a špatně zvolené vlasové kosmetiky se obvykle nikdy neobejde bez následků na kvalitě vlasů. Pokud vám tedy na vašich vlasech záleží, pak nezapomínejte v těchto dnech na speciální péči o ně.

Foto: Profimedia.cz

Vysušené vlasy se více cuchají.

Článek

Vlas obsahuje zhruba 15 % vody, a pokud je nepřetržitě vystaven slunečnímu žáru bez patřičné ochrany, voda se z něj velmi rychle vypařuje. Vlasy mají sice přirozené obranné mechanismy proti ultrafialovému záření, ale ty fungují jen do určité míry, nadměrné slunění v kombinaci s chlórem či solí nezvládají.

Vlasové vlákno tak křehne a stává se slabým a méně odolným vůči jakémukoli mechanickému poškození – třeba i během tak obvyklé činnosti, jako je rozčesávání vlasů.

Při ochraně proti slunečnímu záření nezapomínejte ani na oční víčka

Zdraví

Obecně platí, že odbarvené či barvené vlasy jsou vůči těmto vnějším vlivům mnohem citlivější. Kromě roztřepených konečků se tak vlasy více zacuchávají a dochází k jejich šisování.

Jak tedy v létě o vlasy pečovat?

  • Příprava před dovolenou 

Nechte si ještě před dovolenou zastřihnout konečky a vlasy vyživte, jak nejlépe to půjde. „Čím zdravější a opečovávanější vlasy budete mít na začátku sezony, tím vyšší je šance, že i na jejím konci bude váš účes vypadat k světu,” doporučují vlasoví specialisté z Marionnaud.

  • Než se půjdete koupat 

Ještě předtím, než se půjdete koupat, použijte speciální přípravky (vlasový olej, krém, sprej), které vlasy ochrání jak před UV paprsky, tak před působením chlóru či soli.

„Pokud u sebe nemáte žádnou speciální sluneční řadu péče o vlasy, pak alespoň použijte před odchodem k vodě kondicionér či kokosový olej,” doporučuje Stephanie Brownová z IGK Salonu SoHo.

Vlasy sice kondicionér ani kokosový olej zcela neochrání před nebezpečnými UV paprsky, ale pokud je nanesete podle kadeřnice Clariss Rubensteinové na vlasy vždy před vstupem do vody, budete velmi překvapené, jak moc se tento krok projeví na jejich kvalitě.

  • Než půjdete plavat, namočte si vlasy

Pokud chcete ochránit svou barvu před působením chlóru nebo mořské soli, než skočíte do bazénu nebo do moře, pořádně si vlasy namočte pod sprchou, aby nasály co nejvíce vody.

Představte si vlasy jako houbu – jakmile je plná vody, žádnou další už nasávat nebude, i do namočených vlasů se tak dostane méně chlóru či soli.

Hned po plavání v bazénu či moři si vlasy důkladně vypláchněte pod sprchou a pokud možno rovnou umyjte i šamponem. Než vlasy necháte uschnout na slunci, vetřete do nich kondicionér.

Foto: archív firem

Péče o vlasy

Foto: Tierra Verde Březový šampon, který je určen pro suché vlasy, obsahuje výtažek z břízy v biokvalitě a pochází z Čech a severního Polska. Vlasy hydratuje a dodává jim lesk. Díky obsahu bio esenciálního oleje z citronové trávy krásně voní, od 179 Kč; Kérastase Soleil Bain Après-Soleil - hydratační šampon pro vlasy namáhané chlórem, sluncem a slanou vodou, Notino 685 Kč; Schwarzkopf Professional BC Bonacure Sun Protect - regenerační a posilující kúra 2 v 1, hydratuje, dodává jemnost a hebkost, regeneruje a chrání před UV, Notino 339 Kč; Nivea Kondicionér a kúra na vlasy Pure Color 2 v 1 - dlouhodobě chrání vlasy před vymýváním barvy, vyživuje je a zanechá je hebké a zářivé, 109 Kč; Ziaja Olivový olej regenerační maska na vlasy - s provitamínem B5 pro všechny typy vlasů, které potřebují regeneraci, včetně suchých, lámavých. Ziaja pro tebe 80 Kč
  • Nemyjte si vlasy příliš často

Nepřehánějte to s mytím, i když k tomu počasí zrovna vyzývá. Chápeme, že si připadáte upoceně nebo mastně, ale každodenním mytím pokožku hlavy zbavíte přirozeného mazu, a tím jen zvyšujete jeho další produkci. Vlasy navíc příliš častým mytím vysušíte, budou lámavější a budou se krepatit.

Zkuste proto vlasy mýt méně často a mezitím používat suchý šampon.

  • Vyživující péče po mytí vlasů

Po každém umytí vlasů nezapomínejte použít kondicionér. Jednou týdně pak vlasům dopřejte vyživující masku.

Foto: archív firem

Péče o vlasy

Foto: Paul Mitchell Bezoplachový Color Protect Locking Spray - obsahuje výtažky ze slunečnice, které ochrání barvu a obzvláště červené, fialové a růžové pigmenty, které trpí na sluníčku nejvíce. Vlasy pěstí a zvyšuje jejich lesk, 619 Kč; Framesi Morphosis Sun Protect - bezoplachový sprej pro vlasy namáhané sluncem - hydratuje, dodává jemnost a hebkost, regeneruje, usnadňuje rozčesávání, Notino 395 Kč; laSaponaria Ochranný vlasový olej bio - olej můžete využít jako běžnou péči nebo jako restrukturalizační masku pro obnovení tónu a lesku po době strávené na sluníčku. Biooo 255 Kč; Yves Rocher Vyživující olej na tělo a vlasy Monoi de Tahiti - má orientální vůni květin tiaré, národní symbol Tahiti, 299 Kč; Nev0 Hydratační vlasový krém - vytváří ochranný film a udržuje vlhkost uvnitř. Minerály a vitaminy B a E vyživují, posilují a chrání před působením vnějších vlivů. Nevo spa 380 Kč; Neuro Care Restore - během noci opravuje poničené vlasové vlákno a dodává vlasům chybějící vlhkost. Vlasy jsou hladké, jemné a poddajné, 859 Kč; Balea Professional ochranný sprej na vlasy After Sun - s phytokeratinem a výtažkem z opuncie nabízí optimální ochranu před sluncem, chlorovanou a mořskou vodou. Zachovává přirozenou vlhkost a chrání vlasy před vyšisováním, dm 79 Kč; Marionnaud Sun Line Solait Head & Hair Protect - ochrana pro hlavu a vlasy proti slunečnímu záření, 259 Kč
  • Po umytí nečešte vlasy kartáčem

Po umytí vlasy nikdy nečešte kartáčem, zásadně používejte jen hřeben se širokými zuby. Mokré vlasy jsou náchylnější k poškození, a proto vyžadují něžné zacházení. Některé kadeřnice doporučují mokré vlasy nečesat vůbec!

  • Pozor na gumičky

Culík nebo drdol vypadá jako nejjednodušší a nejrychlejší způsob úpravy vlasů, je tu ovšem jedno velké ale. Dejte pozor na příliš těsně utažené účesy.

„Během letních měsíců jsou vlasy kvůli vysokým teplotám sušší, tím pádem i křehčí, a k jejich mechanickému poškození dojde rychleji, než byste čekala. Vyhněte se také gumičkám, které vlasy potrhají, dejte přednost volně zapleteným copům nebo drdůlkům upevněným jen sponkami. Sem tam uvolněný pramen vypadá sexy,” radí Andrea Burgeová z Marionnaud.

Šedin se lze zbavit hned několika způsoby

Styl
  • Minimalizujte vysoušení a úpravu vlasů

Pokud opravdu nemusíte, pak se vyhněte každodennímu používání fénů, kulem či žehliček. Horký vzduch vlasy poškozuje, zvlášť v létě tak vlasy nemají šanci si odpočinout. Pokud už potřebujete tyto přístroje používat denně, pak si pořiďte fén, kulmu či žehličku na vysoké technologické úrovni, které dokážou regulovat teplotu a přes své působení na vlasy minimalizovat jejich vysoušení.

Foto: archív firmy

Dyson Supersonic - inteligentní vysoušeč vlasů, který udržuje optimální teplotu a pomáhá vlasy chránit před poškozením vysokými teplotami. Vlasy jsou tak zdravější a lesklejší, 11 390 Kč

  • V parném dni nezapomínejte na pokrývku hlavy

Klobouky, kšiltovky, šátky, široké čelenky nám nepomáhají jen před přehřátím organismu, ale také chrání naše vlasy a vlasovou pokožku před negativními dopady slunečního záření.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:
Kondicionér

Související články

Výběr článků

Načítám