Hlavní obsah

Při ochraně proti slunečnímu záření nezapomínejte ani na oční víčka

Novinky, Dana Sokolová

Kůže na očních víčkách je velmi tenká, a proto u ní mnohem snadněji dochází ke spálení a hrozí i větší riziko vzniku zhoubného nádoru. Bohužel právě tato velmi citlivá místa mnozí lidé při používání přípravků s UV filtry nejčastěji vynechávají.

Foto: Profimedia.cz

Nezapomínejte chránit před spálením i svá oční víčka.

Článek

Oční víčka a vnitřní koutek mají naprosto nejtenčí vrstvu pokožky, která je velmi citlivá na sluneční ultrafialové záření. Snadno se tak spálí a je následně i ohrožena vyšším rizikem vzniku rakoviny kůže.

Podle lékaře Austina McCormicka se v oblasti očních víček nejčastěji vyskytuje spinocelulární karcinom a karcinom bazálních buněk.

Okolí očí je tak zapotřebí o to víc chránit. Jednou z možností jsou kvalitní sluneční brýle a jejich neustálé nošení na denním slunci či ochrana v podobě používání krémů s UV filtry.

Čemu věnovat pozornost při výběru slunečních brýlí

Styl

Z nejnovější studie britských vědců z Aintree University Hospital v Liverpoolu vyplývá, že je vždy lepší sázet na přípravky určené přímo k ochraně před sluncem, a to pokud možno s maximální možnou výší filtrů. Běžné pečující hydratační krémy na oční okolí s UV filtry bohužel nikdy nejsou tak účinné, jak by bylo zapotřebí.

V rámci své studie požádali 84 lidí, aby si během jednoho dne na obličej aplikovali opalovací krém SPF 30 a další den hydratační krém s ochranným filtrem SPF 30.

Každý den je přitom vědci vyfotografovali fotoaparátem citlivým na UV záření. Z fotografií pak bylo značně patrné, že opalovací krémy chrání pokožku mnohem lépe než denní hydratační krémy se stejným SPF. Odborníci ale ještě nedokážou přesně říci, proč tomu tak je.

Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny, nepodceňujte kontrolu pigmentových znamének

Zdraví

Jaké krémy na oční víčka?

Jak ukázal nedávný průzkum, svá víčka si před slunečním zářením chrání asi jen 16 % lidí. Ostatní se natírání víček brání, jelikož se bojí, aby se jim krém nedostal do očí.

Dermatoložka Debra Wattenbergová proto lidem doporučuje používat oční krémy s SPF, případně opalovací přípravky v tyčince, které se dobře aplikují a ideálně obsahují pouze čistý zinek či titan.

Přípravky s chemickými filtry, které obsahují oxybenzon, avobenzon, oktinoxát, je naopak lepší vůbec nepoužívat, jelikož mohou oči velmi podráždit.

Foto: archív firem

Sluneční ochrana pro citlivou pokožku očního okolí.

Foto: La Roche Posey Anthelios Shaka fluid SPF 50+ - ultraodolný, průhledný. Navržen tak, aby zamezil štípání v očích. Bez parfému, 475 Kč; Butterbean Tyčinka na opalování Sport SPF30 - čistě přírodní opalovací krém vhodný pro celou rodinu, Dr. Max, 495 Kč; NeoStrata Targeted Treatment minerální ochranný fluid na obličej SPF 50 - obsahuje celou řadu aktivních látek a antioxidantů, které bojují proti předčasnému stárnutí pleti. Notino, 790 Kč; Syncare Ultra Block SPF 50 lehce tónující - přípravek je voděodolný a je určený pro citlivou pleť se sklonem k akné, hyperpigmentacím, sluneční alergii, 100% minerální filtr. Folly, 376 Kč; Lavera Krém opalovací SPF 30, Sun Sensitiv - 100% minerální filtr a extrakt z kořene mrkve chrání i tu nejjemnější pokožku před spálením a podrážděním, 339 Kč; Medik8 Advanced Day Eye Protect - oční krém redukuje vrásky a chrání jemnou kůži před slunečním (SPF 30), infračerveným a modrým zářením, stejně jako znečištěním a glykací. Vedle vrásek vás zbaví také otoků a kruhů pod očima, Medaprex, 1049 Kč

Melanom oka nebolí, ale patří mezi nejagresivnější nádory

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám