Hlavní obsah

Byliny proti nespavosti

Vyspat se dorůžova je krásné a zdravé. Nedaří se? Vyzkoušejte přírodní pomocníky. Působí sice jemněji než léky, nezatíží vám ale tolik organismus. Navíc i příjemně voní a na čajích z nich si pochutnáte. Ostatně pohlazení na duši před spaním také léčí...

Foto: Profimedia.cz

Levandule zklidňuje mysl.

Článek

Levandule

Tahle voňavá kráska především zklidňuje mysl. Také podporuje tvorbu serotoninu a spánkového hormonu melatoninu. Ten vám navodí stav usínání. Jeho účinky ale nesmíte rušit světlem.

Uvařte si tedy levandulový čaj (1-2 lžičky květů zalijte 250 ml vroucí vody, 10 minut louhujte), vytvořte přítmí, čaj si v klidu vypijte, vdechujte jeho úžasnou vůni a jděte si lehnout. Žádné mobily, notebooky ani televize...

Levanduli si (stejně jako meduňku) můžete pěstovat na zahrádce i doma. Udělá vám parádu a čerstvá i nasušená ještě pomůže. Navíc je i chuťově výborná! Zkoušeli jste sirup nebo ji přidat do sušenek či do limonády? Také si můžete koupit nebo vyrobit levandulový polštářek a položit si ho před spaním k hlavě na polštář.

Kolik hlubokého a lehkého spánku je potřeba pro svěží rána plná energie

Zdraví

Sirup: 200 g sušených levandulových květů vložte do většího hrnce, přidejte dva citrony nakrájené na plátky a 50 g kyseliny citronové. Vše zalijte dvěma litry převařené, ale studené vody a nechte alespoň 24 hodin vylouhovat.

Následně sirup přeceďte přes plátýnko a dobře vyždímejte, zahřejte ho a přidejte cukr. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nevařte! Naplňte sklenice a uchovávejte v lednici.

Chmel otáčivý

Foto: Profimedia.cz

Pro dobrý spánek se chmel dříve přidával třeba i do polštářů.

Dávali vám také rodiče cucnout piva, když jste nemohli spát? Měli k tomu důvod. I když, co si budeme povídat, pro dítě to není nejzdravější řešení a my ho rozhodně nedoporučujeme. Je ale založené na tradici.

Pro dobrý spánek se chmel dříve přidával třeba i do polštářů. Obsahuje vysoké procento silic, hořčin a dalších látek, jako jsou minerály a vitaminy skupiny B. Díky tomuto úžasnému komplexu má chmel uklidňující účinky, snižuje podráždění, nervozitu a právě i nespavost. Také uvolňuje napětí a podporuje trávení.

Nedostatek spánku výrazně zhoršuje emoční stres

Zdraví

Lidové lékařství chmel používalo nejen jako sedativum a pro povzbuzení chuti k jídlu, ale také pro jeho močopudné účinky a uvolnění svalových křečí. Často se kombinuje s kozlíkem lékařským. Před spaním si zalijte 1-2 g sušené drogy (šištic) 150 ml horké vody a nechte 5-10 minut louhovat.

Meduňka lékařská

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné popíjení meduňkového čaje může jen prospět.

Léčivé vlastnosti meduňky znali naši předkové již odpradávna. Silice, jež obsahuje, mají zklidňující účinky, a jsou tak skvělým prostředkem proti úzkostem. Nejenže příjemně uvolňuje a přináší dobrý spánek, navíc pomáhá při vysokém tlaku, špatném zažívání, umí zklidnit žaludek a má antivirotické účinky, zejména proti herpes virům.

Jde o velmi bezpečnou a prověřenou bylinku, proto nevadí její dlouhodobé užívání - právě naopak. Pravidelné popíjení čaje může jen prospět. Čaj si připravte v poměru dvě lžíce sušené byliny na půl litru vody a nechte deset minut louhovat.

Okénko Pavla Popova
Kozlík lékařský je skvělá bylina, která podporuje zdravý spánek. Má relaxační a zklidňující účinky. Tlumí nervozitu a úzkost, které mohou být překážkou v kvalitním spánku. Kozlík se nejčastěji užívá ve formě tinktury. Pokud někomu nevyhovuje, podobné účinky má srdečník obecný.
Mučenka pletní patří mezi uznávané adaptogeny - rostliny, které udržují fyzickou a psychickou rovnováhu našeho organismu. Z tohoto důvodu se mučenka často užívá při stresu, přepracovanosti či jiné nadměrné duševní námaze, a příznivě tak působí také na kvalitu spánku.
Ashwagandha, česky označovaná jako vitánie snodárná, nám již podle názvu daruje sny. Jedná se o vyhlášenou bylinu indické ájurvédy, které se přezdívá bylina mládí nebo také indický ženšen. Přispívá k duševní pohodě, psychickému zdraví a kvalitnímu spánku. Velmi dobře pomáhá zmírňovat stres.
Šišák bajkalský je také velmi účinný. Posiluje psychiku a navozuje klidný a zdravý spánek.
Z dalších bylin bych rád jmenoval ještě např. meduňku, třezalku nebo levanduli, které mají sedativní účinky a pomáhají při usínání.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Čemu je lepší se vyhnout před usínáním

Kvalitní spánek ovlivňuje doslova všechno. Naši náladu, váhu, imunitní systém a mnoho dalšího. Přesto výzkumy ukazují, že mnoho lidí spánek podceňuje nebo...

Výběr článků

Načítám