Hlavní obsah

Prášky na spaní nefungují jako dlouhodobé řešení nespavosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poruchy spánku trápí velké množství lidí a řada lékařů jim jako řešení nabízí léky, které by jim s tímto problémem měly pomoci. Jak ale ukázal nejnovější vědecký výzkum zveřejněný v časopise BMJ Open, pokud tyto léky užíváte delší čas, přestávají fungovat.

Foto: Profimedia.cz

Léky na spaní ve většině případů nefungují dlouhodobě.

Článek

Již předchozí vědecké studie potvrdily, že užívání léků na nespavost výborně funguje půl roku. Nyní se ale ukázalo, že po dvou letech už v podstatě nefungují vůbec.

Podle vědců z bostonské nemocnice Brigham and Women's Hospital by tak lékaři i samotní pacienti měli zvážit, zda má smysl užívat tyto léky v delším časovém horizontu. Zda neexistuje jiné, efektivnější řešení.

Vědci sledovali 685 žen majících problémy se spánkem, ať už s tím, že nemohly usnout či se v průběhu noci často probouzely anebo vstávaly příliš brzy. Přičemž 238 z nich dostalo pilulky na spaní a 447 nic. Po roce až dvou letech přitom kvalita i délka spánku byla u všech žen srovnatelná.

Průvodce pro dosažení lepšího spánku

Zdraví

„Většina údajů o účinnosti léků na spaní vychází z krátkodobých studií, a tedy z 2-12týdenního sledování užívání léků. Mnozí lidé ale tyto léky užívají dlouhodobě, a tedy i několik let v kuse,” upozorňuje pro Daily Mail autor studie doktor Daniel Solomon.

Doporučuje tedy všem uživatelům léků na spánek, aby tyto léky neužívali dlouhodobě, v ideálním případě jen skutečně nárazově.

Proč je dobré spát každou noc v ponožkách

Zdraví

Jak se dobře vyspat podle odborníků z britské Národní zdravotní služby?

  • Choďte spát každý den ve stejný čas a stejně se i probouzejte.
  • Alespoň jednu hodinu před spánkem již relaxujte.
  • Udělejte vše proto, aby ve vaší ložnici byla tma a absolutní ticho – v případě potřeby použijte i špunty do uší či masku na oči.
  • Dopřejte si během dne dostatek pohybu. 
  • Dbejte na to, aby vaše matrace, polštáře i povlečení byly maximálně pohodlné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám