Hlavní obsah

Čemu je lepší se vyhnout před usínáním

Novinky, Linda Humlová

Kvalitní spánek ovlivňuje doslova všechno. Naši náladu, váhu, imunitní systém a mnoho dalšího. Přesto výzkumy ukazují, že mnoho lidí spánek podceňuje nebo s ním má problémy. Jaké tipy na usínání dodržují sami spánkoví experti?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Nesledují v noci zprávy

„I když se večer může zdát jako ideální čas na to dohnat všechny nejnovější informace ohledně covidu nebo politiky, pravda je, že před spaním bychom se měli vyhnout všem věcem, které v nás vyvolávají úzkost.

V dnešní době jsou zprávy bohužel plné informací, které vzbuzují špatnou náladu nebo nežádoucí emoce, jež mohou vést ke špatnému spánku. Zprávy totiž působí na naši psychiku podobně jako sledování hororu a stimulují naši mysl, aby byla ve střehu, což brání v plynulém přechodu do spánku,” říká docent klinické medicíny Raj Dasgupta pro Huffington Post.

2. Vyhýbají se práci z postele

„S příchodem koronavirové pandemie začalo mnoho lidí pracovat z domova. Tato mimořádná situace přirozeně vybízí k nejrůznějším úlevám, jako je například práce z postele. Pravda ale je, že ložnice by měla sloužit jen na dvě věci – spánek a sex. Pokud postel začnete využívat k práci, mozek si začne postel asociovat s prací, což může vést až k nespavosti,“ říká ředitel institutu pro nespavost Ruchir P. Patel.

Jak být produktivní i v domácím pracovním prostředí

Zdraví

3. Necvičí večer

„Cvičení ráno nebo během dne může přispět ke zlepšení příznaků nespavosti, ale cvičení večer může být naopak kontraproduktivní. Organismus se totiž zahřeje a zvýší se srdeční činnost, což znesnadňuje usínání,“ vysvětluje lékařka Stacey Gunnová.

4. Usínají s čistým svědomím

„Snažte se, abyste se s partnerem vyhnuli před spaním vášnivým konverzacím, které mohou znesnadnit usínání. Zároveň platí pravidlo, že spát bychom neměli chodit naštvaní. Existuje totiž výzkum, jehož výsledky ukázaly, že negativní emoce se po spánku prohlubují a je těžší je z mysli odstranit. Zlost je navíc pro tělo velkou zátěží. A pokud dochází k opakovaným konfrontacím, vytváří to nezdravý vzor a ničí potencionální příležitost pro sexuální intimitu,“ říká Dasgupta.

5. Vyhýbají se kávě i alkoholu

„Vyhněte se pití jakýchkoliv kofeinových nápojů po 14. hodině. Káva, čaje či energetické drinky působí jako stimulant, protože obsahují kofein. Alkohol zase narušuje spánkový cyklus, proto se po propařené noci cítíme nevyspalí, i když jsme vyspávali do oběda,“ říká Gunnová.

Dostatek spánku vám zlepší život

Zdraví

6. Dbají na to, aby netrávili v posteli mnoho času

„Mnoho našich pacientů tvrdí, že tráví v posteli deset hodin. Ve skutečnosti ale spí jen šest až osm hodin. Neležte proto v posteli déle, než skutečně potřebujete. Veškerý čas strávený v posteli navíc vede k rozvíjení nechtěných asociací, což může vést k narušení vaší spánkové mechaniky,“ říká Patel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám