Hlavní obsah

Velikonoce: tradice, recepty, vajíčka a jak si uplést pomlázku

Novinky, das

Velikonoční víkend je za dveřmi, a je tedy nejvyšší čas doladit poslední přípravy. Přinášíme vám souhrn všech zajímavostí, ale i rad a tipů, jak si Velikonoce, a tedy oslavy jara, užít na maximum.

Foto: Profimedia.cz

Užijte si velikonoční víkend na maximum.

Článek
VELIKONOČNÍ TRADICE
Foto: Profimedia.cz

Velikonoce patří k nejstarším svátkům vůbec. Jejich základní podstatou z dob předkřesťanských bylo vítání přicházejícího jara, nového vegetačního období, v přeneseném slova smyslu vítězství života nad smrtí.

Bohužel dnes tradice ustupují do pozadí a stále méně mladých lidí si uvědomuje, proč se Velikonoce vůbec slaví.

VELIKONOČNÍ RECEPTY
Foto: Profimedia.cz

Tajemství velikonočního jídelníčku sahá daleko do minulosti, až před biblickou poslední večeři Páně, a tedy poslední stolování Krista a jeho učedníků v Jeruzalémě v době pesachu, jednoho z nejstarších hebrejských svátků a předchůdce křesťanských Velikonoc.

BARVENÍ VAJÍČEK, KOLEDA A DEKORACE
Foto: Profimedia.cz

Protože vejce obsahuje zárodek života, bylo již odpradávna symbolem plodnosti, úrodnosti, života a vzkříšení.

Zvyk konzumovat vejce v době svátků souvisel pravděpodobně i s půstem, který Velikonocům předcházel a při kterém se vejce jíst nesměla, proto lidé netrpělivě čekali, až postní doba skončí. Ve spojení s lidovou tradicí vznikl zvyk zdobení vajíček doprovázený řadou obřadů a pověr.

JAK UPLÉST POMLÁZKU
Foto: Profimedia.cz

Vyšlehání proutkem, pomlázkou (tatarem), vařechou či jalovcem má ženám zaručit mládí, krásu, zdraví a plodnost.

Na pletení pomlázky je vhodné zvolit proutí z vrby bílé, která roste u potoka. Z vrby smuteční by se proutí při pletení příliš ohýbalo. Záleží také na tom, jak je proutek suchý. Čerstvě utrhnutý se nebude při proplétání tolik lámat. Pomlázka se většinou plete z šesti či osmi proutků, stejně dlouhých a stejně silných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám