Hlavní obsah

Velikonoce na finský způsob

Novinky, das

Velikonoce jsou nejvýznamnější svátky křesťanské civilizace, je s nimi však spjata také řada lidových tradic, které mají původ v pohanských oslavách příchodu jara. Proč je tedy letos nezkusit oslavit malinko jinak - v duchu finských tradic.

Foto: Profimedia.cz

I do finských tradic patří šlehání pomlázkou.

Článek

V zemi půlnočního slunce Velikonocím tradičně předchází takzvaný Tichý týden, během něhož se udržuje klid. Ten končí Velikonoční nedělí, kdy děti chodí s řehtačkami nebo zvony, aby za tichem udělali definitivní tečku.

I do finských tradic patří šlehání pomlázkou. Koledníci dostávají za odměnu vajíčka, sladkosti nebo peníze. Někteří koledníci ale obcházejí domácnosti v převleku za čarodějnice.

Specifickým finským zvykem je scházení se a pozorování východu slunce, které prý o Velikonocích tančí.

K Velikonocům patří i dobré jídlo. Vyzkoušejte pár receptů v duchu finských tradic

Hyvää Pääsiäistä! Veselé Velikonoce!

Čokoládová vajíčka
Suroviny: 140 g dětských piškotů, 120 g másla, 100 g mletých vlašských ořechů, 50 g moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, Finlandia vodka s příchutí podle chuti, čokoládová poleva
Postup: Máslo necháme změknout a piškoty rozdrtíme nebo nameleme. Poté je promícháme se změklým máslem, cukrem a ostatními ingrediencemi. Do vzniklé směsi přidáme vodku Finlandia, tak aby vznikla hmota, ze které půjde tvarovat vejce. Vejce tvoříme pomocí lžíce a necháme je ztuhnout v chladu. Poté je polijeme čokoládovou polevou a originální vejce jsou hotová.
Velikonoční beránek na finský způsob
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 160 g cukru krupice, 200 g másla, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, sůl, 2 - 3 lžíce ovocné vodky Finlandia, 1 - 2 lžíce citronové šťávy, 3 vejce, cukr moučka na posypání, máslo na vymazání, hrubá mouka na vysypání
Postup: Ze změklého másla, cukru, vanilkového cukru, vajec a špetky soli vyšleháme hladký máslový krém. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech ji vmícháme do krému. Nakonec do těsta přilijeme citronovou šťávu a ovocnou vodku Finlandia. Dobře promícháme a vzniklou směsí naplníme důkladně vymazanou a vysypanou formu na beránka. Beránka pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut při 180 °C. Poté necháme ve formě asi 10 minut vychladnout, vyklopíme a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Pascha – velikonoční finský dezert
Suroviny: 200 g másla, 1 - 1,5 dl cukru moučka, 2 dl smetany na šlehání, 500 g měkkého tvarohu, 2 žloutky, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce strouhaných mandlí, 1 dl pomerančové kůry (želatinové plátky)
Postup: Máslo, cukr a smetanu ušleháme do pěny. Přidáme tvaroh, žloutky, citronovou šťávu, mandle a na závěr pomerančovou kůru (želé).Směs dáme do cedníku, který předem vyložíme tenkým plátnem nebo gázou a směs do něj přendáme, stlačíme a zatížíme. Přes noc dáme v nádobě do lednice a ráno směs vyklopíme na talíř a servírujeme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám