Jemný hráškový krém s kopřivami

FOTO: Pražská restaurace Relief (4x)

Suroviny: 1 střední cibule, 400 g hrášku (mražený), 1 střední brambora (na zahuštění), 50ml smetany na zjemnění, 50 g másla, 200 ml zeleninového vývaru (bujón), 50 g mladých kopřiv, 50 g dušené šunky, strouhanka, vejce

Postup: Nakrájenou cibulku zpěníme na másle a přidáme hrášek, lehce orestujeme a nakonec zalijeme vývarem. Poté přidáme najemno nakrájenou bramboru, která polévku zahustí. Vše vaříme doměkka, pak rozmixujeme, přidáme smetanu a najemno nasekané kopřivy.
Při vaření se můžeme pustit do přípravy kroketek. Šunku můžeme buď nasekat nebo rozemlít, pak přidáme trochu strouhanky a vejce tak, abychom vytvořili tuhou pěnu. Z takto připravené pěny tvoříme kuličky. Vytvořené kuličky pak necháme chvíli v chladu na zatuhnutí. Takto připravené kroketky obalíme klasickým trojobalem a můžeme smažit. Jakmile dosmažíme kroketky, můžeme zahájit servírování polévky.

Drůbeží paštika ve slanině
Suroviny: 250 g drůbežích jatýrek, 100 g másla, 50 g brusinek (sterilované), 1 vejce, 1 menší červená cibule, 50 g anglické slaniny, 20 g mandlí (plátky)

Postup: Začneme jednoduchým základem – v misce si necháme povolit máslo, mezitím si načistíme jatýrka, která zbavíme blanek žláz a nežádoucích šlach, játra vložíme do mixéru, kde z nich uděláme kaši. Poté přidáme lžičku brusinek, lehce osolíme a opepříme, přidáme vejce a to vše opět mixujeme. Nakonec přidáme povolené máslo. Fáš necháme odstát a připravíme si misku k zapékání, kterou vyložíme potravinářskou fólií a pak slaninou. Do takto připravené misky nalijeme připravenou fáš z jatýrek. Nakonec takto připravenou misku opět pořádně přikryjeme fólií, vložíme do pekáče a nalijeme vodu tak, abychom vytvořili vodní lázeň. Pekáček dáme do trouby na 100 stupňů a zhruba 50 minut pečeme.

Mezitim si můžeme připravit brusinkové chutney. Červenou cibulku nakrájíme na jemné nudličky, dáme do misky a přidáme zbytek brusinek, lehce osolíme a nasekáme plátky mandlí. To vše zamícháme a necháme odstát a odležet.
Když se nám dopeče paštika, vyjmeme ji z pekáčku a necháme vychladnout, nejlépe 6 až 8 hodin v lednici, aby krásně zatuhla. Poté můžeme dobrotu servírovat s připravenými brusinkami a s opečeným toastem.

Jehněčí kotletky s bramborem
Suroviny: 500 g jehněčích kotletek, strouhanka, 50 g parmazánu strouhaného, bylinky dle volby (tymián, rozmarýn, plochá petržel, kopřiva), 300 g mladých brambor, 250 g sladkého hrášku (lusky)

Postup: Stejně velké kotlety osolíme, opepříme a necháme odležet. Přitom si můžeme předvařit brambory do polotvrda, aby nám dopékání netrvalo tak dlouho. Strouhanku smícháme s bylinkami a parmazánem a v takto připravené bylinné krustě obalíme připravené kusy masa, které pak zprudka opečeme na pánvi. Při opékání masa si rozehřejeme troubu, ve které připravíme brambory s tymiánem a kouskem másla.

Kotlety nakonec vložíme do rozehřáté trouby k bramborám a takto maso doděláme. Mezitím si zprudka na másle orestujeme hráškové lusky, aby byly na skus a ne rozvařené. Když takto dokončíme přípravu, můžeme podávat.

Jarní kuřátko s nádivkou
Suroviny: 1 jarní kuřátko, 50 g plátků mandlí, 1 pomeranč, 2 housky nebo rohlíky, vejce, kopřiva, muškátový oříšek, 2 větší brambory, ¼ celeru, 500 ml mléka, 50 g másla

Postup: Rohlíky nebo housku nakrájenou na kostičky namočíme do mléka. Než se kousky nasáknou, lehce orestujeme mandle a přidáme nasekanou kopřivu. Necháme v klidu odležet, aby se rozvinuly chutě. Vlhké rohlíky nasolíme, opepříme a přidáme trošku nastrouhaného muškátovèho oříšku. Poté přidáme mandle s kopřivou, jeden žloutek a nakonec všleháme tuhý sníh připravený z bílků. Takto vytvořenou nádivku necháme odležet a připravíme si kuřátko.

To nejdříve opláchneme, popřípadě zbavíme pírek, lehce nasolíme z vrchu i pod kůží a jemně zakápneme pomerančem a naplníme připravenou nádivkou. Ze zbylé nádivky uděláme váleček a upečeme zároveň s kuřátkem. Kuřátko pečeme zhruba 60 minut při 140 stupních, a to nejlépe s párou nebo vlhkostí, ale můžeme si pomoct i malým kastrůlkem s vodou, který vložíme ke kuřátku do trouby.

Poté začneme připravovat pyré. Brambory a celer nakrájíme na kostky a dáme do rendlíku, zalijeme mlékem, lehce osolíme a na mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Jakmile zelenina změkne, scedíme přebytečné mléko a přihodíme kousek másla a nakonec vše rozmačkáme a přimícháme kůru z pomerančů. Takto připravené pyré můžeme začít servírovat s kuřátkem a nádivkou.

Jehněčí roláda

FOTO: Pražské řeznictví (3x)

Suroviny: 1,5 kg jehněčí kýty bez kosti, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 100 g rozinek, 1 lžíce másla, 400 g čerstvého špenátu, 20 g sekaných mandlí, 3 stonky rozmarýnu, sůl, pepř, voda na podlití

Postup: Maso očistíme a rozřízneme na plát. Česnek prolisujeme, smícháme se solí, olejem a nakrájeným rozmarýnem. Vetřeme do masa ze všech stran a necháme maso asi 20 minut odpočinout v pokojové teplotě.

Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme krátce nabobtnat. V pánvi rozpustíme máslo a vsypeme listy špenátu, necháme chvíli zvadnout. Rozinky slijeme, posekáme společně se špenátem. Promícháme s nasekanými mandlemi. Dochutíme solí, pepřem.

Plát jehněčí kýty potřeme směsí, zavineme a svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 1,5 hodiny. Potom odkryjeme a za občasného potírání masa výpekem pečeme dozlatova dalších 30-45 minut.

Pečená králičí stehna s bramborovými knedlíky a špenátem
Suroviny: 2 králičí stehna, 50 g špeku, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, kuřecí nebo králičí vývar, sůl, pepř

Bramborové knedlíky: 3 uvařené brambory (menší), 1 žloutek, hrubá mouka, sůl

Špenát: 100 g krájeného mraženého špenátu, 1 vejce, 1–2 lžíce smetany 30%, sůl

Navíc: 1 červená cibule, 1 lžíce sádla

Postup: Troubu předehřejeme na 220 ⁰C. Brambory uvaříme ve slupce. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a rozsypeme do pekáčku. Špek nakrájíme na hranolky nebo klínky a prošpikujeme stehna. Zbylý špek nakrájíme na kostky. Česnek nasekáme najemno. Králíka osolíme a opepříme z obou stran a posypeme česnekem. Položíme na cibuli, podlijeme vývarem. Do pekáče přidáme bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Králíka posypeme špekem. Přiklopíme pekáč a vložíme do trouby. Pečeme asi 60–80 minut doměkka. Během pečení přelíváme vývarem.

Špenát necháme v hrnci rozmrznout, přidáme vejce a rozmícháme. Zjemníme smetanou a osolíme. Můžeme přidat na oleji osmahnutou cibulku nakrájenou nadrobno.

Dáme vařit vodu na knedlíky, osolíme. Vychladlé brambory oloupeme a prolisujeme. V míse smícháme se žloutkem, solí a hrstí hrubé mouky. Rukama promícháme. Přidáme tolik mouky, aby vzniklo polotuhé těsto, které se po vložení do vroucí vody nerozpadá. Z těsta vytvoříme kulaté knedlíky o velikosti pingpongového míčku. Vložíme do vroucí vody. Po vyplavání vaříme asi 5 minut. Jeden knedlík vytáhneme na zkoušku a rozkrojíme. Knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou na talíř. Cibuli nakrájíme na slabá půlkolečka. V pánvi rozpálíme sádlo a cibuli opečeme dokřupava.


Králičí paštika
Suroviny: 1 chlebíčková forma, 450 g uvařeného králičího masa (1 necelý králík – bez stehen)

Zelenina na vaření: 1 mrkev, 1 malá kořenová petržel, kousek celeru, cibule

Koření na vaření: 2 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření

200 g anglické slaniny, 200 g slaniny nakrájené na plátky, 1 vejce, 1 žloutek, 100 ml smetany 30%, 1 lžíce strouhanky, snítka čerstvého nebo ½ lžičky sušeného tymiánu, sůl, čerstvě mletý pepř, sádlo

Postup: Králíka rozdělíme a vložíme do hrnce. Přidáme očištěnou zeleninu, koření, 1 lžičku soli a vaříme alespoň hodinu doměkka. Maso po uvaření vyjmeme a necháme zchladnout. Maso obereme a odvážíme 450 g.

Odkrojíme 150 g slaniny vcelku a spolu s králičím masem dvakrát umeleme na strojku. Zbylých 50 g slaniny nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k umletému masu. Do mísy s masem přidáme vejce a žloutek, smetanu, strouhanku, tymián, sůl a pepř. Důkladně promícháme. Chlebíčkovou formu vymažeme sádlem a vyložíme proužky slaniny tak, aby se lehce překrývaly. Vždy položíme naproti sobě dva pruhy, aby zbývala dostatečná část slaniny k zakrytí paštiky svrchu.
Vyloženou formu naplníme směsí, bouchneme s ní párkrát o stůl a zakryjeme přečnívající slaninou. Formu přikryjeme alobalem.

Formu vložíme do pekáče s horkou vodou tak, aby hladina sahala asi do poloviny formy. Vložíme do trouby předehřáté na 170 ⁰C a pečeme 1 hodinu a 20 minut. Necháme vychladnout a vložíme do lednice ztuhnout. Podáváme například s brusinkovým čatní a toastem.

Velikonoční jehněčí hřbet

FOTO: Vitana (2x)

Suroviny: 3 stroužky česneku, 800 g jehněčího hřbetu, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžička pepře černého mletého, 3 snítky rozmarýnu, 1 lžička soli, 200 ml vody, 1 kostka masoxu

Na kuskus: 50 g čerstvých bylinek mix – např. koriandr, máta, petržel nať, 200 g kuskus, 1 lžíce vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, 400 ml vody, 1 a ½ kostky zeleninového nebo drůbežího bujónu

Postup: Jehněčí hřbet nařežeme na povrchu do mřížky, vetřeme sůl, pepř, posypeme rozmarýnem a česnekem, zalijeme olivovým olejem a zakryté necháme alespoň dvě hodiny uležet v ledničce.

Marinované maso vložíme do rozehřáté pánve a opečeme 3 minuty z každé strany, podlijeme marinádou a dáme péci do trouby vyhřáté na 175 °C na 12 minut, poléváme výpekem, vypneme troubu a necháme dojít ještě 15 minut. Výpek slijeme, přidáme vodu a masox a krátce provaříme.

Připravíme kuskus – nasypeme jej do mísy a zalijeme vývarem připraveným z vody a bujónu asi 1 cm nad okraj, necháme stát 8 minut, načechráme vidličkou, osolíme a pokapeme zálivkou z oleje a vinného octa a promícháme s najemno nasekanými bylinkami


Nádivka Pepka námořníka
Suroviny: 280 g toastového chleba, 400 ml plnotučného mléka, 1 lžíce sádla, 400 g uzené krkovice, 1 šalotka, 100 g čerstvých kopřiv, 100 g baby špenátu, 6 žloutků, 3 lžíce majonézy, 6 bílků, 1 lžička soli, špetka muškátového oříšku, špetka mletého pepře, 100 g mandlí na plátky, olej na restování a vymazání formy

Postup: Troubu rozehřejeme na 200 °C, toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a pečeme cca 5 minut, poté jej přendáme do větší mísy a zalijeme mlékem. Uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na sádle na pánvi, necháme vychladnout.

Rozehřejeme olej a orestujeme šalotku, kterou jsme pokrájeli nadrobno, přidáme kopřivy, špenát a necháme zavadnout, stáhneme z plamene a necháme vychladnout.

Žloutky smícháme s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem, přidáme k toastovému chlebu i s opečenou krkovicí a špenátem a kopřivami.

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně zapracujeme ke směsi, formu nebo formičky na nádivku vymažeme olejem a naplníme nádivkou, pečeme 30 minut.


Kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou a štouchanými bramborami

FOTO: itesco.cz

Suroviny: 1 celé kuře vykostěné na roládu, 2 rohlíky, 1 vejce, 150 ml plnotučného mléka, 100 g uzeného masa, petrželka, pažitka, 4 jarní cibulky, 500 g brambor typu A, 50 ml extra panenského olivového oleje, 100 g anglické slaniny, 1 červená cibule, 150 g másla, sůl, pepř

Postup: Připravíme nádivku: Rohlíky nakrájíme na kostičky, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme s mlékem a směsí zalijeme pečivo. Přidáme nadrobno nakrájené uzené maso, nasekané bylinky a jarní cibulku. Bílky našleháme v sníh a lehce ho vmícháme do nádivky. Osolíme a opepříme. Nádivku rozprostřeme na kuřecí maso vykostěné na roládu. Zarolujeme ho a převážeme provázkem, aby se roláda nerozvírala.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 60 minut. Podle potřeby podlijeme troškou vody. Mezitím uvaříme brambory ve slupce. Slijeme je, oloupeme a ještě horké rozšťoucháme společně s máslem. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a červenou cibuli. Osmaženou slaninu a cibuli přidáme k bramborám, dosolíme a opepříme. Brambory podáváme s plátky rolády. Ozdobíme je petrželkou.


Jarní jehněčí

FOTO: Vasco da Gama

Suroviny: 1500 g jehněčí kýty nebo ramínka, 100 ml extra panenského olivového oleje, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 1/2 lžičky mletých nebo drcených fenyklových semínek, 1 svazek jarních cibulek, 2 stroužky česneku, 3 stonky řapíkatého celeru, 3 mrkve, 3 červené cibule, 6 snítek tymiánu, 2 snítky rozmarýnu, 150 ml domácího hovězího vývaru

Postup: Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Celerové stonky nakrájíme na hrubší kusy, mrkev na kolečka, česnek na klínky. Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na třícentimetrové špalíky.

Připravíme si koření na maso – v malé misce smícháme polovinu olivového oleje s muškátovým oříškem, paprikou a fenyklem. Sůl a pepř přidáme podle chuti, nejlépe čerstvě mletý. Směs důkladně vetřeme do masa. Pokud máme čas, necháme maso chvíli marinovat.

Zbývající olej rozpálíme v kastrolu nebo pekáči a opečeme na něm jehněčí ze všech stran.

Maso vrátíme zpátky na prkýnko a špikovacím nebo jiným ostrým nožem do něj uděláme řadu drobných zářezů do hloubky. Dovnitř vtlačíme na střídačku česnek, kousky jarních cibulek a rozmarýn. Na dno pekáče dáme všechnu zeleninu, přidáme tymián a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu. Po 5 minutách položíme na zeleninu maso, přiklopíme pokličkou nebo překryjeme alobalem a dáme do trouby.

Pečeme 10 minut na 200 stupňů a potom stáhneme teplotu na 150. Pečeme další 3–4 hodiny, až bude maso krásně měkké.

TIP: Pokud máme maso s kostí, určitě ji neodstraňujeme. Díky ní bude mít pečeně lepší chuť.


Jehněčí v jarním podání od šéfkuchaře Jana Kracíka

FOTO: restaurace Pot au Feu

Suroviny: 1 kg jehněčího hřbetu, 250 g čerstvého (mraženého) hrášku, 50 g másla, 50 ml extra panenského olivového oleje, 250 g brambor, 4 čerstvé smrže, česnek, tymián, sůl, pepř, 50 g redukovaného vývaru z telecích kostí

Postup: Maso opepříme, osolíme, potřeme olivovým olejem a opékáme na pánvi do zlatohnědé barvy, přikryjeme alu folií a dáme do trouby předehřáté na 90 stupňů na 10 min.

Do pánve s výpekem vložíme smrže, česnek, tymián, lehce opečeme a zalijeme telecím vývarem, povaříme a zjemníme máslem.

Hrášek vložíme do vařící osolené vody na 2 minuty, scedíme a vložíme do kuchyňského mixeru, přidáme máslo a sůl, rozmixujeme na pyré.

Brambory uvaříme do poloměkka v osolené vodě, pak rozpůlíme a dopečeme na oleji do zlaté barvy, dochutíme solí a pepřem. Pokrm ihned servírujeme.

Velikonoční jehněčí kýta na víně

FOTO: Salon vín

Suroviny: 1 jehněčí kýta bez kosti, 400 ml moravského červeného vína, 1 konzerva loupaných krájených rajčat v rajčatové šťávě (400 ml), čerstvé oregano, čerstvý rozmarýn, cukr, sůl
Na marinádu budeme potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 2 větvičky čerstvého oregana, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř

Postup: Kýtu pečlivě omyjeme, osušíme a důkladně do ní ze všech stran vetřeme marinádu z výše uvedených surovin, které jsme důkladně rozmixovali. Kýtu vytvarujeme do původní podoby, ovážeme provázkem a pečeme ji 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Poté ji zakryjeme druhým pekáčem a zvolna pečeme 2,5–3 hodiny při 160 °C. Přitom ji otáčíme a přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme vroucí vodou. Ověříme, zda je maso měkké, z pekáče odebereme vypečený tuk, přilijeme červené víno, přidáme rajčata i se šťávou, několik lístků čerstvého oregana a rozmarýnu a necháme ještě 40 minut v troubě.

Nakonec maso vyndáme na prkénko, přikryjeme druhým pekáčem a necháme je 30 minut „dotáhnout“. Omáčku z pekáče opatrně přelijeme do hrnce, z povrchu sebereme tuk, přivedeme ji k varu a za stálého míchání ji 10–15 minut povaříme, aby zhoustla. Nejvhodnější přílohou je bramborová kaše nebo opečené brambory. Z kýty odstraníme provázek, nakrájíme ji na porce a vrátíme do hotové omáčky.

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze: K jehněčímu doporučuji moravské červené víno z podoblastí velkopavlovické nebo mikulovské. Volil bych odrůdy výraznější a kořenitější, například Frankovku nebo Cabernet Sauvignon z ročníků 2015 a spíše starších v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů.

Telecí na zelenině, červeném víně a žampionech podle bloggerky Dobrot do bříška

FOTO: Globus

Suroviny: telecí líčka (4 kusy), 4 mrkve, 2 petržele, 3 řapíky celeru, 1 cibule, 150 g slaniny, 5-6 žampionů (pokud nemáte rádi houby, dávat nemusíte), 200 ml kvalitního červeného vína, hrubozrnná sůl, vícebarevný pepř, 1 polévková lžíce cukru, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 400g loupaných, krájených rajčat, olej, vývar

Postup: V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme maso nakrájené na větší kostky. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou.

Dále si v papiňáku osmahneme nakrájenou mrkev, celer, petržel a posypeme lžící cukru, až bude mít zelenina zlatavou barvu, tak přidáme slaninu, mírně orestujeme a pak rajčata, vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vývarem, tak aby byla zelenina i maso ponořeny, ale ne více. Papiňák zaděláme a od přivedení k varu vaříme 30 minut. Na posledních 10 minut přidáme žampiony.

Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme, či kdo má rád sladší, tak přidá trochu cukru. Podáváme např. s bramborovou kaší.

Tradiční slovenská velikonoční baba

FOTO: kitchenaid.cz

Suroviny: 200 g králičí pečeně, 150 g kuřecích srdíček, 2 dcl bílého vína, 7 rohlíků, 2 cibule střední velikosti, 7 vajíček (5 syrových + 2 uvařené natvrdo), hrst petrželové natě, sůl, koření, vepřové sádlo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu větší a jednu menší, vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Dáme na bok.

Rohlíky si nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem. Nakrájenou cibulku dáme osmažit na másle nebo sádle. Játra a srdíčka očistíme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme osmaženou cibulku, nejprve srdíčka dusíme zalitá vínem zhruba 10 minut. Když se víno odvaří, zvýšíme plamen, přidáme játra a zprudka opečeme, dochutíme solí a kořením. Do nádivky nakrájíme dvě vajíčka uvařená natvrdo, jednu kapii a petrželovou nať. Nakrájené ingredience přidáme k rohlíkům, potom přidáme i hotovou masovou směs, zamícháme.

V jiné míse si vyšleháme pět vajec a přidáme je do rohlíkové směsi. Dobře promícháme, naplníme zapékací mísy a dáme péct na cca 45 minut až 1 hodinu.

Jarní velikonoční paštika z Nebespánu

FOTO: Nebespán

Suroviny pro 6 osob: 400 g listového těsta, 400 g libového vepřového masa, 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle své chuti (nebo můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích), 150 g kvalitní šunky, 250 g zelených bylinek (doporučujeme z půlky čerstvý špenát a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí atp. podle vašich možností a chuti), 3 větší cibule, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 7 vajec + 1 žloutek (na potření), sůl, pepř + forma na biskupský chlebíček

Postup: Dáme vařit šest vajec natvrdo. Mezitím omyjeme bylinky (kopřivy spaříme horkou vodou), osušíme, nakrájíme nahrubo. Na pánvi necháme rozpustit lžičku másla a podusíme bylinky doměkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijeme v průběhu troškou vody. Dáme stranou. Do stejné pánve dáme opět lžičku másla a necháme zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek.

V kuchyňském robotu nameleme či nasekáme maso, spíš nahrubo. Přendáme do mísy, promícháme s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidáme 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promícháme.

Předehřejeme troubu na cca 200 stupňů. Oloupeme vejce natvrdo a skrojíme z obou stran špičky, abychom je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe.

Vyválíme 2/3 listového těsta tak, abychom jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě nám zbyly cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto necháme trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažeme formu máslem a vyplníme těstem. Naplníme polovinou připravené směsi a uhladíme. Na takto připravenou směs položíme vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačíme.

Vyplníme formu zbytkem směsi, uhladíme a mírně upěchujeme. Ze zbylého těsta vyválíme obdélník o velikosti horní části formy, položíme na směs a překryjeme shora přesahy první části těsta a přitlačíme, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslíme na těsto obrazce a pomažeme rozkvedlaným žloutkem. Dáme péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjeme ho pečicím papírem.

Vyndáme z trouby, necháme asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopíme. Nakrájíme opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkovým nožem na chléb.

Šumavský králík

FOTO: Naturhouse

Suroviny: celý králík, cibule, bobkové listy, 6 zrnek pepře, lžička kmínu, 4 stroužky česneku, kořenová zelenina (mrkev, petržel…), sůl, máslo, 2 balení špenátu, stroužek česneku, lžíce olivového oleje

Králíka potřeme česnekem utřeným se solí a máslem, vložíme do pekáče společně s cibulí, kořenovou zeleninou, pepřem a bobkovými listy. Podlijeme 1 dl horké vody a přikryjeme alobalem nebo víkem pekáče. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C půl hodiny. Poté potřeme výpekem a pokračujeme v pečení při mírnější teplotě dalších 20 minut. Na posledních 15 minut odstraníme alobal nebo víko.

Na oleji zpěníme cibulku, po jejím zezlátnutí přidáme nakrájený stroužek česneku a osmahneme, přidáme špenát a dusíme, přidáme pepř a sůl.

Přílohou mohou být zelné placky.


Velikonoční nádivka

FOTO: Receptyschuti.cz

Suroviny: 10 včerejších rohlíků, 340 g Hamé uzeného masa (2 skleničky), 400 ml mléka, 200 g baby špenátu, 100 g petrželky, 130 g másla, 6 vajec, 1 lžička a špetka soli

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme na chvilku vyschnout do trouby. Pak dáme do větší mísy a zalijeme trochou mléka. Máslo utřeme se solí. Uzené maso nakrájíme nadrobno. Baby špenát s petrželkou přelijeme vroucí vodou, slijeme, zchladíme ledovou vodou, znovu slijeme a necháme okapat. Zelené lupení nakrájíme nadrobno. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh. Žloutky rozkvedláme a spolu se zbytkem mléka vlijeme do mísy s rohlíky. Přidáme špenát s petrželkou, maso, máslo a promícháme, aby vám vznikla stejnorodá směs. Poté pozvolna vmícháme sníh. Zapékací misku vyložíme pečícím papírem a směs vyklopíme a zarovnáme. Dáme péct dozlatova na 50 minut.

Kolednické rolky

FOTO: Receptyschuti.cz

Suroviny: 1 rozválené listové těsto, ½ lžíce provensálského koření, ½ lžíce sušené bazalky, 100 ml pasírovaných rajčat, 1 vejce, 50 g krájených žampionů, 340 g Hamé pražské šunky, 100 g strouhaného sýru čedar, jarní cibulka na zdobení, kus zubní nitě na krájení

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Pasírovaná rajčata promícháme s kořením a bazalkou. Rozprostřeme si listové těsto a jemně potřeme jeho plochu rajčatovou omáčkou. Následně posypeme sýrem. Otevřeme konzervu se šunkou, vyklopíme na prkénko a nakrájíme na tenké plátky. Ty vyskládáme na připravený základ na rolky. Na závěr rozmístíme na listové těsto nakrájené žampiony.

Od delší strany začneme těsto pomalu rolovat a snažíme se jej co nejvíc utáhnout. Aby se rolky při krájení nožem nesplácly, použijeme zubní nit a s její pomocí odkrajujeme zhruba 3-4 cm kousky. Vyskládáme je na připravený plech a potřeme rozkvedlaným vejcem.

Dáme péct dozlatova zhruba na 15 minut. Poté necháme vychladnout a podáváme ozdobené nakrájenou jarní cibulkou.