Velikonoční mazanec podle babičky

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, sůl, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlí, citrónová kůra, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 1 vanilkový cukr, 1 velká lžíce másla, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření

Postup: Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru utřeme do pěny, přidáme kvásek, mouku a zbylé vlahé mléko, rozinky, část spařených loupaných sekaných mandlí a muškátový oříšek.

Suroviny zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout alespoň dvě hodiny; čím déle kyne, tím je lepší. Z vykynutého těsta na vále vypracujeme bochánek, uprostřed uděláme křížek, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme ve středně teplé troubě asi hodinu.

Jidášky

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 90 g cukru, 30 g droždí, 3 kostky cukru, 1–2 žloutky, 1/4 l mléka, citrónová kůra, sůl

Postup: Příprava kynutého těsta je obdobná jako u mazance. Z vykynutého těsta vyválíme váleček, který zatočíme tak, aby vzniklo kolečko. Kolečka lze i vykrajovat sklenkou. Z těsta můžeme vytvořit i jiné tvary.

Na plechu je necháme ještě 20–30 minut kynout, poté dorůžova upečeme v předem vyhřáté troubě. Vychladlé jidášky rozkrojíme a potíráme medovým máslem.

Velikonoční beránek od profesionální valašské cukrářky

FOTO: Resort Valachy ve valašských Velkých Karlovicích

Suroviny pro přípravu těsta: 250 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, 5 vajec, 50 ml oleje, 40 g rozinek, 40 g vlašských ořechů, 40 g hořké čokolády, 1 citrón, 20 g prášku do pečiva, 50 ml vody vlažné

Na vymazání a vysypání formy: 50 g Hery, 50 g polohrubé mouky

Na polevu: 500 g fondánu, 1 bílek, šťáva z 1 citrónu

Postup: Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme, a na závěr přidáme vlažnou vodu. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.

Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citrónové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.

Hotového beránka můžeme přelít čokoládovou polevou nebo fondánem. „Já osobně zdobím nejraději polevou připravenou z bílků utřených s fondánem, která umožní, nejlépe s pomocí cukrářského kornoutu, vytvořit dokonalé ovčí kudrlinky,“ říká cukrářka Pavla Stoklasová.

Tři osvědčené tipy Pavly Stoklasové: Nepodceňte prosátí mouky před samotnou přípravou těsta, zbavíte ho tak hrudek a bude jemnější a kypřejší. Vyberte tu nejkvalitnější čokoládu s nejvyšším podílem kakaa, která dodá moučníku tu nejlepší chuť. Ořechy nasekejte těsně před přípravou těsta, díky tomu zůstane beránek dlouho voňavý.

Tvarohový velikonoční beránek

FOTO: Tescorecepty.cz (2x)

Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 250 g krupicového cukru, 250 g změklého másla, 250 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 40 g mletých oříšků, máslo a mouka na vysypání formy
Postup: Máslo ušleháme s vejci do pěny. Přidáme tvaroh, cukr, a nakonec i mouku a oříšky. Umícháme tekuté těsto. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Beránka pečeme 40 minut. Že je hotový, poznáme snadno. Když do něj zapíchneme špejli, vyndáme ji suchou.
Velikonoční čokoládová vajíčka
Suroviny: 1 balení bílé čokolády, 1 balení kvalitní hořké čokolády (max. 70 % kakaa), cukrátka na ozdobu

Postup: Připravíme si silikonovou formičku na vajíčka. Ve vodní lázni rozpustíme zvlášť bílou a hořkou čokoládu. Rozpuštěné čokolády nalijeme po okraj do formiček. Necháme je alespoň 2 hodiny v mrazáku.

Formičky vyklopíme, vajíčka necháme při pokojové teplotě povolit a posypeme je cukrovou ozdobou. Část čokolády si můžeme nechat stranou, rozpuštěnou bílou čokoládou před ozdobením potřeme část tmavého vajíčka a opačně.

Rozpuštěnou čokoládou k sobě můžeme slepit poloviny vajíček.

Trhanec nasladko s jablíčky

FOTO: Salon vín

Suroviny: 2 jablka, 50 g rozinek, 240 g hladké mouky, 2 lžíce krupicového cukru, špetka soli, lžička skořice, 1 vanilkový cukr, 400 ml plnotučného mléka, 4 vejce, máslo na pečení, moučkový cukr na posypání

Postup: Smícháme mouku, sůl, vanilkový, krupicový cukr a skořici. Přidáme žloutky, mléko a propracujeme dohladka. Z bílků vyšleháme sníh a postupně vmícháme do těsta. Necháme odležet, mezitím nakrájíme jablka na tenčí plátky.

Na pánvičce necháme rozpustit máslo, vložíme jablka a krátce je orestujeme doměkka. Potom vlijeme polovinu těsta, zasypeme je rozinkami a necháme zespodu zezlátnout. Obrátíme a opečeme i spodní část. Trhanec natrháme hranou obracečky a servírujeme.

Tip someliéra Ing. Marka Babisze ze Salónu vín: K velikonočnímu trhanci bych doporučil sladší bílé víno se zbytkovým cukrem - polosladké, popřípadě sladké. Z ročníků můžete volit 2017, 2016 nebo 2015, z odrůd doporučuji Pálavu, Tramín červený nebo Ryzlink vlašský, vše z mikulovské nebo znojemské podoblasti v kvalitě výběr z hroznů, výběr z bobulí nebo ledové či slámové víno.

Velikonoční mrkvový dort podle Cat & Cook

FOTO: Marks & Spencer

Suroviny na 2 korpusy průměr 17–19 cm: 100 g vlašských ořechů (namletých najemno), 330–350 g najemno nastrouhané mrkve, 260 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 1,5 lžičky kypřicího prášku, 0,5 lžičky soli, 1–2 lžičky skořice (podle chuti), 4 velká vejce free range (200 g), 310 g světlého cukru muscovado, 240 ml rozpuštěného másla, 1 lžíce přírodní vanilkové esence (vanilkové pasty), semínka z jednoho vanilkového lusku

Na krém: 300 g másla, 500 g mascarpone, cukr pudrový, lžička přírodní vanilkové esence

Na zdobení: slaný karamel (není nutné), 250 g 70% čokolády, čokoládová velikonoční vejce

Postup: Vejce vyndáme z lednice a necháme je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je necháme vyndaná z lednice přes noc. Troubu si předehřejeme na 180 ºC. Dvě menší formy si vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.

V jedné míse smícháme mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, skořici a necháme stranou. Vejce šleháme přibližně 1 minutu v robotu nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát vmícháme cukr a vyšleháme do pěny. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, aby nestékala z vařečky a barva byla světlounce hnědá. Poté pomalu přidáme máslo, vanilku a za pomalého šlehání opatrně přisypeme mouku. Nakonec přidáme ořechy a mrkev a ručně promícháme. Takto hotové těsto nalijeme do forem a dáme péct do vyhřáté trouby na 25–30 minut.

Zda je korpus hotový, poznáme tak, že do středu zapíchneme špejli, která j e po vytažení čistá. Korpusy necháme zchladnout a poté opatrně vyndáme na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.

Krém: Máslo pokojové teploty šleháme samotné asi 7 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Poté po 2 lžících přidáváme
mascarpone. Vždy počkáme, dokud se mascarpone nespojí s máslem, a až poté přidáme další porci. Mezitím do krému kápneme vanilkovou esenci. Nakonec prosejeme pudrový cukr podle chuti a promícháme.

Korpusy podélně rozřízneme (seřízneme vypouklé vršky) a postupně promažeme krémem. Každý korpus můžeme pomazat i slaným karamelem, ale není to nutné. Nakonec dort zahladíme kolem dokola a dáme ztuhnout do lednice. Po 30 minutách ho přelijeme čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a opatrně poklademe čokoládovými velikonočními vajíčky.

Makový mazanec ze špaldové mouky

FOTO: Probio

Suroviny: 300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g bílé pšeničné mouky, 100 g přírodního třtinového cukru, 120 g másla, 3 žloutky, 40 g droždí, 200 ml mléka nebo rýžového lískooříškového nápoje Isola bio, 60 g hrozinek, citrónová kůra (nebo Cukr citrónový Amylon), muškátový oříšek, 50 g lískových ořechů celých, 50 g modrého máku Bioharmonie, sůl

Postup: Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citrónu, nebo cukr citrónový Amylon. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky, hrubě nasekané lískové oříšky a mák. Potom těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme dva bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Vrcholy mazanců nařízneme do kříže a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

 

Perníkové cupcakes

FOTO: Hamé

Suroviny na cupcakes: 200 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 10 g prášku do pečiva, ½ lžičky perníkového koření, ¼ lžičky skořice, 10 g kvalitního kakaa, 1 vejce, 1 dcl mléka, 0,5 dcl oleje, 2 lžíce švestkových povidel Hamé

Na krém: 200 g másla, 100 g slaného karamelu

Na ozdobu: slaný karamel, rum

Postup: V misce smícháme polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva, perníkové koření, skořici a kakao. Nakonec přidáme vejce, mléko, olej, švestková povidla a promícháme. Těstem plníme papírové košíčky na muffiny. Pečeme na 170 stupňů 20–25 minut.

V robotu si ušleháme povolené máslo se slaným karamelem a vzniklým krémem zdobíme cupcakes pomocí sáčku se zdobičkou.

V misce si smícháme slaný karamel s troškou rumu a krém na cupcakes zlehka nalijeme.

Borůvkový koláč s tvarohem

FOTO: Receptyschuti.cz (4x)

Suroviny: 250 g hladké mouky, 1 lžíce kakaa, 1 ks vanilkového cukru, 500 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 1 ks Extra Jam borůvkový Hamé, 150 g másla, půl balení prášku do pečiva, 2 lžíce mléka, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového pudinku

Postup: V míse na těsto promícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme změklé máslo, vanilkový cukr, 1 žloutek a mléko a pečlivě propracujeme na tužší těsto. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme malým množstvím hladké mouky. Na dno dáme připravené těsto a navlhčenými prsty rozhrneme na celou plochu. Vložíme do lednice zatuhnout.

Bílky ušleháme na sníh a dáme na chvilku stranou. Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem moučkou a pudinkovým práškem, případně můžeme nahradit škrobem. Poté zlehka zapracujeme ušlehané bílky a naplníme do formy. Dáme do trouby a pečeme 25–30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Nakonec potřeme borůvkovým džemem a nakrájíme.

Velikonoční kraslice z lineckého těsta
Suroviny: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 100 g Linecké směsi Hamé, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, lžička kůry z citrónu

Postup: Před začátkem pečení vyndáme máslo a žloutky z lednice, aby měly pokojovou teplotu. V míse nejprve smícháme mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem, potom zapracujeme změklé máslo, žloutek a citrónovou kůru na tužší těsto. Uhladíme ho, zabalíme do fólie na potraviny a dáme aspoň na 30 minut vychladit do lednice.

Z vychlazeného těsta vyválíme plát. Pokud těsto vložíme mezi dva kusy igelitové fólie, bude se s ním lépe pracovat, protože se nebude přichytávat k válu, ani válečku. Pomocí vykrajovátka vykrajujeme z těsta vajíčka. Rovnou si odpočítáme, aby polovina byla hladká, na spodní část. Horní díl ozdobíme jako kraslice vykrájením drobných tvarů a vzorů. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na zhruba 10–12 minut, až zrůžoví okraje. Potom je necháme vychladnout. Až za studena slepujeme ovocnou lineckou směsí.

Velikonoční mini cheesecakes

Suroviny na těsto: 3 hrnky hladké mouky, lžička kypřicího prášku, hrnek cukru krystal, 1 vejce, špetka soli, hrnek změklého másla

Na náplň: Hamé Extra Jam Meruňka, hrnek smetany ke šlehání (33 %), 280 g mascarpone, 170 g zakysané smetany, lžička vanilkového extraktu, ⅔ hrnku cukru krystal, barevné cukrové zdobení

Postup: V míse smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme do nelepivé hmoty. Těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme každé zvlášť tak, že je položíme na pečicí papír a druhým archem papíru polovinu těsta překryjeme a vyválíme na tloušťku cca 0,5 cm. Pomocí skleničky na víno vykrojíme korpusy mini cheesecakes.

Formy na cupcakes obrátíme dnem vzhůru a nasprejujeme je olejem, aby se k nim těsto nepřilepilo. Vykrájené korpusy vytvarujeme na dna jednotlivých cupcakes a dáme na 5-10 minut do mrazáku.

Předehřejme troubu na 180 °C a následně pečeme 10–15 minut, necháme vychladnout. Připravené mini korpusy vyskládáme stranou. Do každého základu na cheesecake dáme 1–2 lžičky džemu.

Nyní si připravíme náplň. Vyšleháme smetanu. V druhé misce šlehačem smícháme mascarpone se zakysanou smetanou, vanilkových extraktem a cukrem. Šlehačku po částech jemně vmícháme do směsi s mascarpone a zakysanou smetanou. Připravenou náplní zarovnáme mini cheesecakes a posypeme zdobením. Necháme zatuhnout zhruba 30 minut v ledničce a podáváme.

Red velvet cupcakes

Suroviny na těsto: 150 g hladké mouky, 75 g třtinového cukru, 1½ lžíce hořkého kakaa, 4 g kypřicího prášku, sklenice Znojmia Červená řepa (330 g), 38 g rozpuštěného másla, 90 g bílého jogurtu, lžička vanilkového extraktu, 1 vejce, lžíce pomerančové šťávy, lžička pomerančové kůry, 3 lžičky červeného potravinářského barviva

Na polevu: 2 lžičky pomerančové kůry, 2 lžíce moučkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce mascarpone, lžičku červeného potravinového barviva

Na zdobení: 2 lžičky pomerančové kůry

Postup: Předehřejeme troubu na 190 °C. Červenou řepu slijeme (šťávu si schováme) a rozmixujeme na pyré. V jedné míse smícháme mouku, cukr, kakao a kypřicí prášek. V druhé míse promícháme vejce s máslem. Přidáme pyré z řepy, jogurt, vanilkový extrakt, červené barvivo, pomerančovou šťávu a kůru. Do směsi s řepou přimícháme postupně sypký mix. Do těsta pak přimícháme šťávu z řepy. Formu na cupcakes vyložíme papírovými košíčky a naplníme těstem (cca 8 košíčků). Dáme do trouby a pečeme zhruba 20 minut.

Mezitím si připravíme polevu. Vyšleháme šlehačku s cukrem a barvivem, jemně do ní vmícháme mascarpone a pomerančovou kůru. Naplníme zdobičku a ozdobíme vychladlé cupcaky, na závěr posypeme pomerančovou kůrou.

Kynutí velikonoční zajíčci

FOTO: Hera

Suroviny: 400 g polohrubé pšeničné mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 250 ml vlažné vody, 50 g rozpuštěné Hery máslová příchuť, 1 vejce, 1 sáček sušeného droždí, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžička soli, 1 vejce na potření před pečením, trocha sezamového semínka na ozdobení ocásku

Postup: Heru rozpustíme v hrnci. Všechny suroviny, včetně rozpuštěné Hery, dáme do mísy robota a umícháme nelepivé těsto. Těsto necháme hodinu kynout. Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na osm stejných dílů. Z každého dílu uválíme dlouhý váleček, ze kterého odkrojíme kousek na ocásek. Konce válečků vyválíme do špičky – to budou zaječí uši. Z válečku upleteme tvar zajíčka. Z malého kousku na ocásek vyrobíme miniaturní uzlík, který vsadíme do dírky na zaječím ocásku. Uši můžeme mírně zploštit.

Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme půl hodiny kynout pod utěrkou. Potřeme rozšlehaným vejcem, ocásek posypeme bílým sezamovým semínkem. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 20 až 25 minut dozlatova.

Kynutý věnec s mákem a povidly

FOTO: Babiččina volba (2x)

Suroviny na těsto: 300 g špaldové mouky, 200 g hladké mouky na kynuté těsto, 250 ml mléka, 80 ml rumu, 50 g rozpuštěného másla, 2 žloutky + 1 vejce na potření, 60 g cukru, 10 g sušeného droždí, špetka soli

Na náplň: 140 ml mléka, 120 g máku, 30 ml rumu, 2 vrchovaté lžíce povidel + další povidla na potření, 2 lžíce cukru

Postup: Do mísy nasypeme mouku a promícháme ji s cukrem a solí. Přilijeme mléko, rum, máslo a přidáme žloutky i droždí. Vypracujeme pružné těsto pomocí robotu, nebo ručním hnětením. Těsto vložíme do čisté nádoby, překryjeme potravinovou folií a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.

Během kynutí si připravíme náplň. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme mák a 2 lžíce povidel. Za stálého míchání svaříme makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavíme a naředíme rumem. Necháme vychladnout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Každou část vyválíme na velmi tenkou placku, tu potřeme povidly. Na povidla navrstvíme makovou směs a vše poprášíme cukrem. Každou placku zarolujeme jako závin a přeneseme na plech, aby se nám později lépe pracovalo. Závin podélně rozkrojíme a oba prameny smotáme jako jednoduchý „cop“, řezem nahoru. Totéž uděláme s druhým závinem.

Na závěr oba „copy“ smotáme stejným způsobem dohromady a spojíme je do tvaru věnce. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 175 °C asi 30 minut.

Velikonoční cupcakes s tvarohovým krémem
Suroviny na těsto: 120 g másla, 140 g krupicového cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 70 ml mléka, 200 g hladké špaldové mouky Babiččina volba, špetka soli, ½ kypřicího prášku do pečiva, kůra a šťáva z 1 citrónu

Na krém: 250 g měkkého tvarohu, 50 g moučkového cukru, 100 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk, lžička citronové kůry, marcipán na ozdobu

Postup: Předehřejeme troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V jedné nádobě smícháme všechny suché ingredience, kromě moučkového cukru. V jiné nádobě vyšleháme změklé máslo s cukrem a vejci do pěny.

Smícháme obě části dohromady a přidáme citrónovou šťávu a kůru. Těstem naplníme košíčky asi do ¾ a dáme péct. Pečeme dozlatova, asi 15 minut. Krém připravíme tak, že na pomalé otáčky vyšleháme tvaroh se smetanou a cukrem. Přidáme také obsah jednoho vanilkového lusku. Vychladlé korpusy zdobíme krémem pomocí zdobicího sáčku.

Bezlepkový makovo-skořicový dort s vanilkovým krémem podle blogerky Kolachella

FOTO: Kitchenaid

Suroviny korpus: 300 g mletého máku, 250 gramů práškového cukru, 12 vajec (oddělit bílky), 4 lžíce mleté skořice, sůl, pomerančová kůra, mandlové mléko

Krém: 500 gramů plnotučného měkkého tvarohu, 250 gramů mascarpone, 250 gramů smetanového sýra, 120 gramů cukru práškového (už je téměř běžné dostat i třtinový práškový cukr v obchodě), limetková kůra, 200 ml smetany na šlehání, oblíbený nakyslý džem na potření

Postup: V mixéru si do husté pěny vyšleháme bílky s cukrem. Přidáme rozmíchané vaječné žloutky a velmi jemně zapracujeme mletý mák, skořici, sůl a pomerančovou kůru. V případě, že by bylo těsto velmi husté, přidáme lžíci - dvě mandlového mléka.

Rozdělíme do dvou vymaštěných a vystlaných forem o průměru 24 cm. Pečeme 40 minut při 175 °C. Takto připravený a vychladnutý korpus si překrojíme vždy na dvě části a vrstvíme krémem a džemem.

Krém: Vložíme všechny suroviny kromě smetany na šlehání do mixéru a šleháme. Poté vlijeme šlehačku a šleháme do zhoustnutí.

Na závěr doporučujeme dort posypat mákem, ovocem či květy.

Zajíc velikonoční s kapkou skotské whisky

FOTO: Vitana (2x)

Suroviny: 170 g másla, 170 g cukru moučka, 3 vejce, 220 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek Vitana, 2 lžíce mletých mandlí, 1 lžíce perníkového koření Vitana, 100 g krájeného sušeného ovoce, 1 pomeranč /kůra, šťáva/, 1 citrón /šťáva, kůra/, 5 lžic skotské whisky
Postup: Máslo utřeme s cukrem a postupně přimícháme ostatní suroviny, aby vzniklo hladké těsto, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia cca 20 minut. Po vychladnutí dozdobíme.
Bezlepkový mrkvový koláč
Suroviny: 6 žloutků, 250 g cukru krupice, 2 lžíce pomerančové šťávy, 450 g strouhané mrkve, 450 g strouhaných ořechů, 1 kypřicí prášek, 6 bílků, meruňková marmeláda, 1 balení potahové hmoty s mandlovou příchutí Vitana
Postup: Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme pomerančovou šťávu, následně ostatní suroviny, a nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Hmotu nalijeme do dortové formy a pečeme při 170 stupních cca 40 minut. Po upečení necháme dort vychladnout, vyřízneme z ráfku, obmažeme meruňkovou marmeládou a dáme ztuhnout. Pak potáhneme mandlovou hmotou a dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
Mrkvový beránek

FOTO: Naturhouse

Suroviny: 300 g špaldové mouky, 4 střední mrkve nastrouhané najemno, ½ kelímku kyšky, 2 vejce, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce medu, 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů, nasekané mandle, sušené ovoce – rozinky, brusinky, kustovnice, špetka soli, šťáva z čerstvého citronu
Postup: Nastrouhanou mrkev vyšleháme s vajíčky. Přidáme kyšku, kokosový olej a med a znovu vyšleháme. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšleháme, nakonec přidáme mandle a sušené ovoce a vyšleháme hladké těsto. Formu na beránka vymažeme kokosovým olejem a vysypeme špaldovou moukou. Nalijeme těsto do formy a pečeme na 180 °C. Vyzkoušíme špejlí, jestli je beránek hotov, podle typu formy trvá pečení 40 minut až hodinu a čtvrt.
Jablečný beránek

FOTO: Akademie kvality

Suroviny: 1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 3/4 hrnku rozpuštěného másla, 2 lžičky strouhané citronové kůry, 4 vejce, 1 hrnek mléka, 2 nastrouhaná jablka, 2 lžičky skořice, půl hrnku plátkových mandlí, tuk na vymazání formy + hrubá mouka

Na zdobení: 1 bílek, 15–20 dkg moučkového cukru, 1 kávová lžička citrónové šťávy, 2 hřebíčky

Postup: Mouku smícháme s práškem do pečiva a s cukrem. Přidáme máslo, strouhané jablko, citrónovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce. Vypracujeme hladké těsto a vlijeme ho do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj). Přiklopíme druhou částí formy. Na 180 stupňů pečeme 45–60 minut. Jestli je beránek hotový, můžeme vyzkoušet vpíchnutím špejle. Po upečení necháme formu odstát v chladu. Vyklopíme beránka, na krk mu uvážeme mašli a ozdobíme ho.
Mražené Baileys parfait s exotickým ovocem

FOTO: Baileys

Suroviny: 125 g cukru krupice, 400 ml smetany 33%, 1,5d cl Baileys, 2 bílky, 1 dcl vody, 120 g khaki, 60 g liči, 50 g manga, 1,5 dcl Baileys
Postup: Cukr s vodou svaříme při 110 stupních. Bílky vyšleháme do sněhu, přidáme Baileys a pomocí stěrky vmícháme. Ušleháme smetanu a také vmícháme do vaječné hmoty. Vše vložíme do forem a zamrazíme. Přidáme exotické ovoce, podle chuti ho důkladně zalijeme Baileys.
Velikonoční zmrzlinové překvapení

FOTO: Lavazza

Suroviny: 100 g tradiční italské velikonoční kolomby (tzv. holubice), 200 g vaječného žloutku, 225 g mléka, 275 g smetany ke šlehání, 50 g cukru

Na ozdobu: 15 g slaných pražených mandlí, 6 g čokoládových vloček, 2 g mleté kávy

Postup: Mléko a smetanu přivedeme k varu. Mezitím si ušleháme vaječný žloutek s cukrem do pěny. Do vaječné pěny přilijeme teplé mléko se smetanou a důkladně promícháme. Poté celou směs pomalu zahříváme do doby, než teplota dosáhne 90 °C. Nakonec do tekuté směsi přidáme kousky italské kolomby a šleháme, dokud se ve směsi úplně nerozplyne. Směs přendáme do zmrzlinovače, který dokončí proces výroby zmrzliny.

Mezitím si smícháme čokoládové vločky s kávou. Jakmile je zmrzlina hotová, naservírujeme ji do hezké nádoby, dozdobíme čokoládovými vločkami s kávou a na závěr posypeme mandlemi. A můžeme podávat.