Hlavní obsah

Jak se známé osobnosti staví k dodržování jarního půstu

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicet dnů před Velikonocemi začíná půst. Nepočítají se do něj neděle, takže letos připadla Popeleční středa, kdy vše vypuklo, na 10. únor. Křesťanský zvyk plný odříkání si v jídle a pití našel v posledních letech příznivce i mezi těmi, kteří do kostelů nechodí. Moderním se tak stal třeba Suchej únor, kdy se měsíc nepije alkohol. Oblíbený je i měsíc bez masa, měsíc bez lepku nebo bez intimností… Duchovní rozměr očisty se drobet ztrácí, ale hlavní přece jen zůstalo: ozdravit tělo, načerpat novou energii. A co vy, držíte nějakou formu půstu?

Foto: František Petrák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jitka Zelenková, zpěvačka

Snažím se držet půst každý měsíc při úplňku. Piji jen vodu nebo bylinkový čaj. Cítím se pak druhý den lehčí a mám dobrou náladu. Také je dobrý zelený ječmen. Co se diety týká, tak na mě zcela bezpečně funguje ta proteinová – KetoDiet, kterou si nemůžu vynachválit, protože fakt funguje! Ale pozor, celkově jak půsty, tak i diety je dobré zkombinovat s pohybem na čerstvém vzduchu. Těším se, že si ještě letos zaběžkuji.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Jitka Zelenková se těší na koncert 17. února v pražské Hybernii.

Martin Jára, psycholog, ředitel Ligy otevřených mužů (LOM)

Účastním se akce Suchej únor. Měsíc vynechávám jakékoli alkoholické nápoje. Nic mě to nestojí. Stejně jako další, kteří se do – pro mnohé z nás neobvyklé – výzvy zapojí. Přidejte se! Pročistíte si tělo i mysl. Posílíte vůli. Podíváte se na svůj vztah s alkoholem z odstupu. Ušetříte čas, který byste trávili v hospodě, a můžete jít běhat nebo plavat. Ušetříte peníze, které můžete dát na dobrou věc. Dáte pozitivní příklad mužům kolem sebe. Potěšíte lidi, kterým na vás záleží.

Foto: archív Martina Járy

Martin Jára

Zdeňka Žádníková-Volencová, herečka

Půst je jistě věc prospěšná. Já sama jednodenní občas držím zcela nedobrovolně, protože prostě nestíhám jíst. O to víc si pak užiju snídani poté. Dlouhodobý půst by se ale měl držet pod odborným dohledem, můžete si spíš ublížit. Jinak by se lidé měli řídit obecnou radou méně je více, jak říká moje 87letá babička, která je zdravá a veselé mysli, i když zažila za druhé světové války i po ní půsty, které by určitě nikomu nepřála.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vilém Čok, zpěvák

Detox držím letos popatnácté, to vždy dva měsíce v kuse. Vybral jsem si leden a únor. Vysazuji všechen alkohol, což mi přináší: 1. Dobrý pocit, že vůle je na správném místě. 2. Načerpání energie a celkové pročištění organismu. 3. Obdiv u přátel. 4. Celkové zklidnění. 5. Zhubnutí několika kilogramů.

Foto: archív, Právo

Vilém Čok

Přičemž nejtěžší za ty dva měsíce je pevné rozhodnutí vydržet během druhého a třetího týdne detoxu.

Jana Florentýna Zatloukalová, autorka kuchařek

Nechystám se podstoupit tradiční půst, jíst jen jedno normální jídlo denně, striktně se vyhýbat masu, vejcím, mléčným produktům. Na druhou stranu, maso si opravdu nechávám jen na neděli, jež se do půstu nepočítá, a určitě budu dbát na to, aby v žádném jídle nechyběla zelenina.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Florentýna Zatloukalová

Držím se hesla: půst není hladovka. Měl by sice něčeho zbavit, ale i něco nového přinést. Každý týden se tak vzdám něčeho, co nutně nepotřebuji. Jeden týden budu chodit dřív spát, další vydržím bez televize, jiné týdny si dám bez auta či bez alkoholu. Získaný čas věnuji blízkým a těm, které jsem dlouho neviděla, podpořím pár charitativních projektů.

Nejlepší na tom je, že tento půst držím se svými čtenáři v rámci Velké postní výzvy Kuchařky pro dceru. Každý si najdeme něco, čeho se chceme vzdát, něco, co chceme přidat na jídelníček, něco, čím chceme zpříjemnit život ostatním. Budeme se podporovat, abychom to dotáhli do zdárného konce a řekli si: zvítězili jsme nad sebou, půst měl skutečně smysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Půst není o hladovění

S přicházejícím jarem nastává období očisty organismu a tzv. půstu. Odborníci toto období vítají, protože z dlouhodobého hlediska má půst velmi příznivý vliv...

Výběr článků

Načítám