Hlavní obsah

Půst není o hladovění

Novinky, Dana Sokolová

S přicházejícím jarem nastává období očisty organismu a tzv. půstu. Odborníci toto období vítají, protože z dlouhodobého hlediska má půst velmi příznivý vliv nejen na zdraví, ale i na procesy stárnutí. Nicméně se nejedná o půst hladověním, nýbrž o omezení příjmu energie a o zařazení více vlákniny, vitamínů a minerálních látek do stravy. Hladovění samo o sobě totiž organismu spíše škodí.

Foto: Profimedia.cz

Zeleninové polévky prohřejí organismus a k půstu jednoznačně patří.

Článek

Při půstu hladověním dochází ke zpomalení a pak zastavení činnosti žaludku, zatímco u správného půstu je zpomalení jen minimální.

„Nedochází totiž při něm k úplnému hladovění, ale jen k odlehčení jídelníčku a vynechání některých potravin, jako je maso, všechno tučné, sladké apod. Samozřejmostí by mělo být vynechání alkoholu a cigaret,” vysvětluje osobní trenér a výživový specialista Radek Pajič z Bomton Power Conceptu.

Jde o to, aby došlo k odlehčení ledvin, jater, srdce a v podstatě celého organismu.

„Nevěřte tedy všem těm slibům, že za tři dny anebo týdny hladovění, čištění pomocí zázračných tablet, drinků či kúr vyčistíte organismus od všeho, co jste do sebe během desítek let dostávali. I detoxikace je proces, který by měl u každého jedince probíhat jinak. A to v závislosti na tom, jaký je jeho životní styl, zda sportuje či jen fandí u televize, nebo dodržuje zdravý jídelníček či jej celoživotně ignoruje apod.,” upozorňuje Radek Pajič.

Půst rozhodně nemá vést k hubnutí. „Pokud si někdo řekne, že 2–3 dny to vydrží a pak už bude jíst zdravě, pak to pravděpodobně dlouho nevydrží a z dlouhodobého hlediska tento přístup povede k tomu, že spíš nějaký kilogram nabere, než zhubne,” varuje RNDr. Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy v Praze a dodává:

„Opakované hladovky mohou vést bohužel nejen k tloustnutí, ale i osteoporóze, člověku hrozí například i cukrovka, protože následný jo-jo efekt je velmi nebezpečný.”

Hladovění nevede ke spalování tuků

Paradoxně při hladovění také dochází k tomu, že tělo se nezbavuje přebytečného tuku, ale naopak použije jako zdroj energie svaly a svalový glykogen (svalový cukr), který na sebe váže vodu. Takže každé hladovění, ale i omezení příjmu potravy s sebou nese výrazné odvodnění.

Pro příklad: Jeden kilogram tuku obsahuje tolik energie, kolik spotřebujeme za 4,5 dne. Je tedy nesmysl chtít zhubnout 2 kila tuku za týden. Naopak dojde k nastartování spořicího metabolismu a kromě odvodnění a odbourání svalů dojde ke zpomalení metabolismu, což vede k výraznému jo-jo efektu.

„Pokud chce člověk očistit organismus od toxinů, je nutné udělat pořádek nejen v jídelníčku, ale i v pohybové aktivitě a nastavit její pravidelnost. Tak abychom udržovali vysoký obrat energie, tedy vysokou hladinu metabolismu, která se působením nižšího příjmu energie má tendenci snižovat,” vysvětluje Pavel Suchánek a dodává:

„Před každým sportem, nebo i náročnější vycházkou je vhodné dodat svalům cukry jako rychlý zdroj energie pro začátek a nastartování se při pohybové aktivitě. Stačí lžička medu, sladký čaj nebo jiný slazený nápoj, kousek müsli tyčinky bez polevy apod.”

Vyvarovat se ale musíte kombinace sladkého a tuku – máslový dortík, tyčinka s polevou atd.

Nebezpečný nedostatek tuků

Ani strava zcela bez tuků nevede ke zhubnutí. Hladovějící tělo se ihned začne zbavovat svalů a snižuje tak množství energie, které bychom měli každý den mít.

„Nedostatek tuků vede k nedostatku nejen v tucích rozpustných vitamínů, ale i k přebytku sacharidů ve stravě a k vysokému glykemickému indexu stravy, což povede k stále většímu a většímu pocitu hladu. Výsledkem pak je, že tělo vděčné za každou minimální porci jídla si začne okamžitě vytvářet zásoby na horší časy a živiny začne ihned ukládat do tuků,” upozorňuje odborník přes výživu.

Hladověním dokonce dochází k nastartování tzv. spořicího metabolismu, který dál blokuje hubnutí. Proto bychom měli jíst menší porce, ale o to častěji. Doporučuje se 5, u sportujících osob i 6 menších jídel denně, v pravidelných intervalech po 3 až 4 hodinách.

Nedostatek tuků navíc vede k vysokému glykemickému indexu stravy, k velkému riziku vlčího hladu a přejedení se, následně pak k dalšímu ukládání přebytečné energie do tuků, i když žádné tuky nekonzumujete.

Zázračné polévky

Zeleninové polévky či jinak tepelně zpracovaná zelenina pomáhají zahřát organismus, navíc je takto upravená zelenina stravitelnější a získáme z ní více zdraví prospěšných látek – například lykopen z domácího kečupu, beta karoten z dušené mrkve apod. Velmi zdravá a tedy vhodná pro období půstu je i kvašená zelenina.

Půst může vést i ke ztrátě tekutin, proto je také důležité zvýšit jejich příjem proti běžnému režimu. „Jestli normálně vypijete 1,5–2 litry tekutin, tak v období očisty by to mělo být cca 2,5 litru,” dodává Pavel Suchánek.

Půst není vhodný pro každého

Půstu by se rozhodně měli vyhnout lidé s cukrovkou, kolísavým krevním tlakem, onemocněním trávicího traktu, jelikož u nich by mohlo dojít ke zhoršení jejich zdravotního stavu.

Nedostatek bílkovin z masa při půstu je také nevhodný pro děti, dospívající, těhotné a kojící ženy.

„Nespoléhejte jen na rady, které naleznete na internetu. Než začnete s očistou organismu, obraťte se na skutečného odborníka, který vám sestaví detox přímo na míru. Pokud přesto budete chtít začít s detoxem sami, pak postupujte pozvolně a opatrně. Vašemu tělu nic drastického nesvědčí a vám také ne,” uzavírá téma osobní trenér Radek Pajič.

Reklama

Související témata:

Související články

Drunkorexie je nebezpečným trendem v hubnutí

Ženy čím dál více propadají alkoholu. Na rozdíl od mužů ale neholdují pálenkám či pivu, spíše sahají po sklence vína. Jenomže z jedné sklenky se snadno stane...

Uložený tuk bojkotuje snahu těla o hubnutí

Tukové buňky v těle aktivně bojují proti naší snaze zhubnout, ukázala nová vědecká studie. Čím jsme tlustší, tím více naše tělo produkuje jeden druh proteinu,...

Výběr článků

Načítám