Hlavní obsah

Kdy je správný čas začít se sexem? Dříve než v patnácti určitě ne

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dívky nebo chlapci, kteří se do pohlavních styků pustili dřív než to u nás umožňuje zákon, se občas objevují i v mé ambulanci. Několik děvčat, kterým bylo 14, případně 13 let, mi tvrdilo, že v jejich věku už mohou bez problémů souložit. Prý se to dozvěděly ve škole. Když jsem se zajímal, kdo byl tou osvícenou osobou, která jim to řekla, nemohly si vzpomenout.

Foto: Profimedia.cz

Začátek sexuálního života neurčuje jenom to, jak jsou děti vyspělé tělesně. Vyžaduje rovněž určitou emoční, psychologickou a sociální zralost. Dítěti, kterému je méně než patnáct let, obvykle tato zralost chybí.

Článek

Dočetl jsem se kdesi, že určení věkové hranice pro dobrovolný pohlavní styk na patnáct let, jak se to praktikuje třeba u nás, je diskriminační. Protože spousta dětí bývá k sexu tělesně připravená často už ve 12 nebo 13 letech. I církevní kodex stanovil před mnoha lety věkovou hranici pro zahájení intimního života právě na 12 let. A některé státy ji neustále respektují. Mezi ně má patřit například Mexiko. Španělsko ten limit zvýšilo o rok, tedy na 13 let.

Nám nezbývá než nad tím kroutit hlavou. Začátek sexuálního života totiž neurčuje jenom to, jak jsou děti vyspělé tělesně. Vyžaduje rovněž určitou emoční, psychologickou a sociální zralost. Dítěti, kterému je méně než patnáct let, obvykle tato zralost chybí.

Předčasné sexuální aktivity proto nejsou projevem vyspělosti, ale spíš dokladem nezdrženlivosti a sklonu k impulzivnímu nebo rizikovému chování. Svědčí o nebezpečné ochotě riskovat vážné následky: otěhotnění, negativní sexuální zážitky a tak dál.

Manuál pro otce dospívajících dcer

Děti

Lidé, kteří začnou se sexem předčasně, se také s mnohem větší pravděpodobností nakazí některou z pohlavních chorob. Upozorňuje na to výzkum vědců z Kolumbijské univerzity v New Yorku. Mívají totiž vyšší počet sexuálních partnerů, častěji kombinují sex s alkoholem a všeobecně víc riskují.

I když žijeme v době, kdy různí aktivisté neustále tvrdí, že neexistují žádné podstatné rozdíly mezi muži a ženami, je zjevné, že dívky svými předčasnými sexuálními aktivitami riskují víc než chlapci. Nechtěná těhotenství nebo pohlavně přenosné nemoci pro ně představují mnohem větší riziko než pro chlapce. Na tom papírová genderová rovnost nic nezmění.

Jak mluvit s dospívajícími dětmi, když vás přesunuly na vedlejší kolej

Děti

Pokud jde o věk, kterého člověk musí podle zákona dosáhnout, aby mohl zahájit pohlavní život, bývá tato hranice v různých zemích různá. Kolísá mezi dvanáctým a osmnáctým rokem. Věk 18 let je potřeba například v některých státech USA. V Evropě se toto rozpětí pohybuje od 13 (zmíněné Španělsko) do 16 roků (třeba Velká Británie). Našich 15 let je tedy jakýsi evropský kompromis.

Mladí lidé v ČR se však do sexu obvykle nijak nehrnou. Opakované výzkumy sexuálního chování ukázaly, že první pohlavní styk mívá většina z nich mezi 17 a 18 roky.

Je ale otázkou, jestli se v ČR nezačne věk prvního pohlavního styku snižovat. Naše mládež bývá už před patnáctým rokem stále častěji vystavená různým rafinovaným internetovým chytákům. O její přízeň a o to, aby reagovala na lechtivá nebo někdy vysloveně sextingová témata, usiluje ne úplně malá skupina mužů všech věkových kategorií. Často je k tomu motivují i výrazně deviantní zájmy o nedospělé dívky nebo chlapce.

Sexuální preference mladých výrazně ovlivňují erotické filmy

Vztahy a sex

V současné době by rodiče měli mít přehled o tom, co jejich děti na internetu a prostřednictvím mobilů podnikají. Také by je měli poučit, jaká rizika jim tam hrozí.

Právě internet je širokým polem působnosti pro spoustu podvodníků a deviantů. Snadno dokážou třeba nezletilé dívky podfouknout a vydíráním pak přinutit k souloži. Pro děvčata to bývá hodně negativní zkušenost.

Jen malá část hodně mladých žen používá účinnou antikoncepci nebo striktně vyžaduje, aby muž měl při prvním pohlavním styku prezervativ. Na nechráněný styk přistupují z nedostatku sebevědomí. Obávají se posměchu okolí a odmítnutí partnera

První pohlavní styk mezi dívkou a chlapcem by určitě měly doprovázet pozitivní emoce, nejlépe vzájemná zamilovanost. Příležitostná dobrodružství s osobami, o kterých v podstatě nic nevědí, jsou pro ně hodně riskantní. Ohrožují emoce a psychiku mladého člověka, ale, jak bylo řečeno, bývají nebezpečné také pokud jde o infekce, o hygienu a v případě děvčat i o reprodukci.

Protože jen malá část hodně mladých žen používá účinnou antikoncepci nebo striktně vyžaduje, aby muž měl při prvním pohlavním styku prezervativ. Na nechráněný styk přistupují z nedostatku sebevědomí. Obávají se posměchu okolí a odmítnutí partnera.

Ideální věk pro zahájení sexuálního života neexistuje

Bývá to záležitost hodně individuální. Někdo může být relativně zralý v šestnácti nebo sedmnácti letech, jiný má ještě v osmnácti devatenácti dost času. Pokud však máte první sexuální zážitky po dvacátém roce nebo později, většinou to signalizuje nějaký problém.

Ve státech, ve kterých dobře funguje sexuální výchova a kde je široce dostupná antikoncepce všeho druhu, je menší pravděpodobnost, že příliš mnoho mladých lidí začne se sexem příliš brzy. Ale ani v nich nejsou výjimkou předčasné sexuální debuty a nechtěná otěhotnění nezletilých dívek.

Podle průzkumů s nimi většinou mají styk chlapci, kteří jsou starší o dva a více let. Stejně staré vrstevníky si dívky vybírají méně často. Nejspíš jim nepřipadají dost zkušení.

Trápení dnešních dívek - strach z neúspěchu a přehnaná sebekritika

Děti

Ovšem ani jejich o dva roky starší vrstevníci na tom nejsou o moc lépe. Dívky si mnohdy stěžují na jejich zbrklost a neohrabanost. Jen zřídka kdy vzpomínají na svůj sexuální debut s radostí. To je podle sexuologa a sociálního psychologa Justina Lehmillera škoda.

Naše prvotní sexuální zážitky podle něj hodně ovlivňují to, jak milování prožíváme později, jak se k němu stavíme a co se nám v sexu líbí.

Reklama

Související články

Jak rodiče manipulují s dospívajícími dětmi

Rodiče dospívajících dětí zápasí s řadou problémů. Jedním z nich je, že nad nimi postupně ztrácejí kontrolu. Někteří z nich pak sáhnou k manipulaci jako ke...

Jak řešit vztah s čerstvě dospělými dětmi

Na dětech člověk nejlépe vidí, jak čas letí. V jednu chvíli jim pomáháte s prvními krůčky, a ani se nenadějete, už před vámi stojí mladý dospělý. Více či méně...

Výběr článků

Načítám