Hlavní obsah

Jak mluvit s dospívajícími dětmi, když vás přesunuly na vedlejší kolej

Také máte občas pocit, že doba, kdy jste pro své děti byli těmi nejlepšími parťáky, je minulostí a že kdejaký youtuber či tiktoker je pro ně víc než vy? Pak vězte, že v tom nejste sami. Jedná se o zcela normální jev. Pokud si chcete ke svým dětem opět najít cestu, nezbude vám nic jiného, než se obrnit patřičnou dávkou trpělivosti a snažit se toto období v klidu přečkat. Pomoci vám k tomu mohou i následující rady.

Foto: Profimedia.cz

Pro lepší komunikaci s dospívajícím se vám vždy vyplatí naučit se tzv. poker face.

Článek

Změna stylu komunikace

V počáteční fázi dospívání začnou děti toužit po vytvoření vlastní identity (svého já, místa a smyslu života). Začíná se tak dít často již kolem 10. roku věku a může to trvat až do 19 let věku. Přičemž jednou z prvních věcí, která se mezi rodiči a potomky začne měnit, je způsob komunikace.

Děti se přestanou rodičům se vším svěřovat, chodit k nim pro rady a postupně se začnou komunikaci jako takové maximálně vyhýbat.

Z příjemných a milých hovorů se tak začnou stávat úsečné odpovědi plné moderního slangu, doprovázené koulením očima a podobnými výrazy v obličeji.

Manuál pro otce dospívajících dcer

Děti

Pokud chcete toto období s grácií zvládnout a nezkazit si s dítkem vztahy v budoucnosti, pak vám nic jiného nezbude, než změnit i váš způsob komunikace k němu. Podívejte se s námi na pět účinných věcí, které vám v tom budou nápomocny.

1. Snaha o zmírnění emocí

V okamžiku konfliktu či nedorozumění je dobré bez ohledu na to, jak moc jsou slova od vašeho dítka zraňující, snažit se o zmírnění emocí.

Například v okamžiku, kdy se dostanete do střetu kvůli nepořádku v pokoji, zkuste říct svému dítěti bez ohledu na své vlastní pocity následující: „Koukám, že si kvůli tomu uklízení pokoje pořádně naštvaný. Já to chápu. Je normální cítit se naštvaně, když nechceš pracovat. Dám ti 30 minut na odpočinek a pak za mnou přijď, ať společně uděláme plán, jak hnout s těmi věcmi v pokoji.”

Tajemství dospívajících aneb S čím se děti nesvěřují

Děti

Zůstat nad věcí v okamžiku, kdy byste toho „spratka” nejraději obrazně řečeno zadupali dva metry pod zem, samozřejmě není snadné, ale vězte, že v budoucnu se vám to vždy vrátí.

Snažte se ke svému dítku přistupovat jako k projektu, kde budujete nové tělo, mozek a identitu současně, což zvládnete po všech stránkách dobře jen v okamžiku, kdy dokážete rozptýlit jeho obranyschopnost a tím si otevřít dveře k produktivnější komunikaci.

Foto: Profimedia.cz

Místo vynucování věcí se staňte asistenty jejich manažera.

2. Naučte se používat poker face

Pro lepší komunikaci s dospívajícím se vám vždy vyplatí naučit se tzv. poker face neboli kamennou tvář, a tedy komunikaci bez výrazu v tváři. Ano, udržet si i v maximální míře rozčilení v obličeji neutrální výraz není nic jednoduchého, nicméně vše je jen o cviku.

Jde o to, že dospívající a dospělí používají ke čtení mimiky různé části mozku. Puberťáci k tomuto účelu využívají mnohem častěji než dospělí tzv. amygdalu, emocionální centrum mozku. Tím pádem i čtou váš výraz zcela opačně, než se vy cítíte. Například si myslí, že jste naštvaní i v okamžiku, kdy tomu ve skutečnosti vůbec není, a proto i jejich reakce bývají nepřiměřené.

Představte si, že se zeptáte svého dítka dle vás zcela nevině, jaký byl test z matematiky, a ono vám na to uštěpačně odpoví: „Proč jsi naštvaný, vždyť jsme ještě nedostali známky.” Jedná se jednoduše o špatné pochopení vašeho výrazu v obličeji.

Jak rodiče manipulují s dospívajícími dětmi

Děti

„V takových okamžicích radím všem rodičům použít tzv. botoxové obočí. Jednoduše si zahrajte na celebritu, která je po přehnaném zásahu botoxu a nemůže hýbat čelem. Samotné vás překvapí, jak se reakce dítka změní a rozhovor s ním bude mnohem příjemnější,” doporučuje pro CNN vychovatelka Michelle Icardová.

3. Hledejte alternativy k přímé komunikaci

Sledují vaše dítka neustále sociální sítě a vám se nedaří je od nich odlákat? Pak místo přímé komunikace s nimi komunikujte skrz ně.

Dnes si spolu děti často posílají nejen klasické psané zprávy, ale i zvukové či obrazové a je jen na vás, jak dalece budete kreativní a do jaké míry zvládnete moderní technologie, abyste své dítko formou komunikace příjemně překvapili.

4. Staňte se asistentem manažera svého dítěte

Místo toho, abyste si neustále vynucovali, kdy vaše dítko bude dělat domácí úkoly, učit se, hrát si nebo trávit čas na sociálních sítích, staňte se asistenty jejich manažera.

Jak toho dosáhnout? Sepište si na papír úplně nejhorší vlastnosti, co takový manažer může mít (náladový, příliš emocionální, manipulátor, násilník apod.) a následně tyto vlastnosti přeměňte v pozitivní a máte před sebou přesný popis práce pro pozici asistenta manažera.

Poradna: Jak zvládat patnáctiletou dceru v pubertě

Děti

5. Vždy myslete i na zábavu

Společné volnočasové aktivity často nejlépe fungují jako nástroj pro prolomení konverzačních ledů. A nemusí jít vždy o hraní společenských her či sport apod. Mnohdy postačí si vzpomenout na věci, které jste spolu rádi dělávali dříve. Jen tak si zablbnout, zahrát hru na playstationu či xboxu, zatančit si podle TikToku apod.

„I když vás spousta věcí z toho, co baví vaše dítka, nudí, pokud se překonáte a vyzkoušíte je, dostanete jedinečnou příležitost získat si zpět jejich důvěru a také pozornost. Je to i ten nejlepší způsob, jak zlepšit komunikaci mezi vámi,” uzavírá Michelle Icardová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám