Hlavní obsah

Jakub trpí těžkou formou autismu. Díky hyperbarické komoře dělá velké pokroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakub se narodil jako zdravý kluk. Až postupem času bylo patrné, že s ním není něco v pořádku. Ve dvou letech mu byla diagnostikována porucha autistického spektra spojená s těžkou mentální retardací. Rodiče přesto nic nevzdali a s Kubou usilovně cvičili a podstupovali nejrůznější terapie, díky kterým činil pokroky. Ty největší přitom udělal po aplikaci kmenových buněk a následné terapii v hyperbarické komoře.

Foto: archiv rodiny

Třináctiletý Jakub trpí těžkou formou autismu.

Článek

Autismem trpí podle nejnovějších výzkumů více než jedno ze sta dětí. První příznaky této poruchy se u těžkých forem objevují kolem 12-18 měsíců věku dítěte. Kolem druhého roku jsou již více patrné problémy s řečí, jejíž vývoj je značně opožděn, ale i obtíže v sociálních kontaktech. Podobně tomu tak bylo i u Kubíka.

Když si rodiče vyslechli jeho diagnózu, okamžitě se začali zajímat o nejrůznější terapie, které by mu mohly v jeho vývoji pomoci. Bohužel většinu z nich nehradí zdravotní pojišťovny, a tak na vše padly všechny jejich úspory.

Vše je ještě těžší i kvůli špatnému zdravotnímu stavu maminky, která má vážnou nemoc a je v plném invalidním důchodu. Přes to všechno se ale rodiče snaží pro Kubíka udělat maximum, aby jeho vývoj šel do předu a byl co nejvíce v budoucnu soběstačný, což se jim částečně i daří.

Homesharing: Když rodinám s autisty pomáhají dobrovolníci

Domácí

Na doporučení lékařů podstoupil Kuba před třemi lety na ukrajinské klinice EmCell tři aplikace kmenových buněk. Už po první aplikaci začal v deseti letech poprvé mluvit, po dalších aplikacích se významně zlepšil i v dalších oblastech.

Na podporu účinků aplikace kmenových buněk mu následně byla doporučena terapie v hyperbarické komoře (HBOT). Jedná se o přetlakovou komoru, do které se vhání kyslík. Při běžném dýchání se kyslík dostává do těla krevním oběhem. V přetlakové komoře se dostane do těla i tam, kde nejsou žíly. To má blahodárný vliv na množení buněk, na tkáně, zlepšuje se tím celkový stav těla i mysli.

Foto: archiv rodiny

Jakub miluje zvířata a vodu.

Podle slov maminky jde o úžasnou věc, která viditelně pomáhá. Kubík je díky léčbě v komoře klidnější a dobře spí. Ubyly u něj záchvaty, a především se snaží mnohem více komunikovat a zároveň více i vnímá věci okolo sebe.

Ženy, které v těhotenství trpí chudokrevností, mají častěji děti s autismem a ADHD

Zdraví

Bohužel rodiče s Kubíkem museli nejprve za nejbližší hyperbarickou komorou dojíždět 240 km, což nebylo dlouhodobě udržitelné, navíc ani příjemné pro samotného Kubíka, proto si tuto komoru krátkodobě pronajali. Doma si pak sami ověřili, jak moc terapie v ní Kubíkovi skutečně svědčí.

„Zažíváme s ním spoustu legrace a opravdu krásných chvilek. Kubík má rád dvě věci: vodu a zvířata. Velice často tak navštěvujeme zoo, statky, obory, prostě místa, kde je může pozorovat a když to jde, tak i bazény, kde je také velmi šťastný,” svěřuje se maminka Kubíka.

I z tohoto důvodu si rodiče Kubíka moc přejí pořídit si tuto hyperbarickou komoru domů. Jsou si samozřejmě vědomi, jak moc je drahá, po odečtení částky za pronájem se stále jedná o 141 000 Kč. Proto se rozhodli požádat o pomoc Patrona dětí a budou skutečně vděční za každou darovanou částku.

Reklama

Výběr článků

Načítám