Hlavní obsah

Děti se během prázdnin vytáhnou, tvrdí odborníci

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti se během prázdnin vytáhnou. I toto tvrzení je relativní, neboť se to může zdát pedagogům, kteří svěřence dva měsíce nevidí. Jindy zas rodiče zanechají potomky tři týdny na táboře nebo dva týdny u babičky, a rozdíly ve výšce se jim zdají být markantnější. Jak je to tedy s rychlejším růstem během prázdnin?

Foto: Profimedia.cz

Během letních prázdnin se děti vytáhnou. Někdy to může být pohled relativní, mnohdy je růst ovlivněn mnoha pozitivními faktory.

Článek

Na počátku školního roku je po dvouměsíčních prázdninách na dětech vždy vidět nejvíce změn. Mimo jiné se často poměrně radikálně mění i jejich výška.

Volnější prázdninový režim, strava a pohyb

Důvodem může být uvolnění režimu. Dítě se nestresuje každodenní školní docházkou. Stres totiž velmi často může způsobit zpomalení nebo ve výjimečných případech i zastavení růstu. Zároveň může být dalším faktorem zrychlení růstu během prázdnin fakt, že se děti více pohybují.

Foto: Profimedia.cz

Během prázdnin se děti více hýbou, nejsou vystaveny stresu z povinností, lépe spí a mnohdy změní i zaběhnutý jídelníček.

Dále je třeba započítat také skladbu a množství stravy, která se během prázdnin a času volna tráveného například u prarodičů mění. Zejména babičky mají tendenci vnoučata rozmazlovat jídlem. Vydatná strava v kombinaci s dostatkem pohybu tak může způsobit zrychlení růstu dítěte.

Roli hrají sluníčko a odpočinek

"Neméně důležitou roli hraje i sluníčko. Sluneční záření totiž pomáhá v tvorbě vitaminu D, jenž je nezbytný zejména pro správný růst kostí, potažmo celého těla. Ani během volného letního režimu by děti neměly zapomínat na dostatečný spánek. Růstový hormon se totiž tvoří právě během spánku," upozorňují specialisté ze serveru Rustovyhormon.cz.

Foto: Profimedia.cz

Vliv slunečního záření pozitivně ovlivňuje růst kostí, a tedy i celého organismu.

Důležitý je i čas, kdy jde dítě spát. Nejvíce růstového hormonu se tvoří asi dvě hodiny po usnutí, což by mělo ideálně být mezi 23. hodinou až půlnocí.

Foto: Profimedia.cz

Dostatek spánku a včasný večerní odchod do postýlky podporují tvrorbu růstového hormonu.

Načasovat odchod do postele je proto vhodné mezi devátou a desátou hodinou večerní. Pokud jde dítě spát později, rozladí si biologické hodiny, jež mají vliv na tvorbu hormonu.

Období růstu

  • Rychlost růstu se v různých obdobích života liší. V prvních dvou letech je nejvyšší. Plod vyroste z jedné buňky do 50 centimetrů.
  • Do roka vyroste dítě asi o 25 centimetrů.
  • Ve dvou letech dosáhne zhruba 50 procent předpokládané dospělé výšky.
  • Pak až do počátku puberty, což je u dívek do poloviny jedenáctého roku a u chlapců zhruba do 12,5 roku, se růstová rychlost zpomaluje.
  • Ve třech letech dítě vyroste v průměru osm centimetrů za rok, v posledním roce před nástupem puberty jen pět centimetrů za rok.
  • Dospívání trvá čtyři až pět let, je typické pubertálním růstovým výšvihem, který vrcholí v roce před dosažením plné pohlavní zralosti.
  • V roce s nejvyšší pubertální růstovou rychlostí vyroste za rok dívka průměrně devět centimetrů, chlapec o centimetr víc.
  • U dívek končí růst přibližně v patnácti letech, u chlapců v 17 až 18 letech.

Co pozitivně ovlivňuje růst

  • klidový, bezstresový režim
  • změny v jídelníčku
  • dostatek pohubu
  • vliv slunečního záření
  • odpočinek a spánek

Reklama

Související články

Riziko dětských úrazů v létě stoupá

Konečně jsou tu prázdniny, na které se všechny děti těší jako na nejlepší období v roce. Pro rodiče však dva měsíce volna znamenají oříšek, jak dětem zajistit...

Výběr článků

Načítám