Hlavní obsah

Zastavte útoky, vyzývají politici Turecko. Země svolávají Radu bezpečnosti OSN

Kvůli turecké ofenzívě svolávají některé země zasedání Rady bezpečnosti OSN. Na žádost Francie, Velké Británie a Německa by mohla zasednout ve čtvrtek. Všechny tři země tureckou ofenzivu „velmi rozhodně“ odsuzují. Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg varoval Turecko před eskalací syrského konfliktu. Útok neschvalují ani Spojené státy.

Záznam: Z turecké letecké základny startují stíhačkyVideo: Reuters

 
Článek

„Je důležité vyhnout se všem činnostem, které dále destabilizují region (...) a způsobují ještě větší lidské utrpení,“ uvedl Stoltenberg na okraji setkání s italským premiérem Giuseppe Contem v Římě.

S ofenzivou nesouhlasí ani USA, uvedl prezident Donald Trump. Prý Ankaře jasně řekl, že útok je špatný nápad.

Turecko zaútočilo na Sýrii

Turecká invaze

Invaze rozlítila amerického republikánského senátora Lindsey Grahama. Varoval, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan za ofenzivu proti kurdským spojencům Washingtonu „velmi draze“ zaplatí.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Turecko zahájilo na severu Sýrie invazi.

„Modlete se za naše kurdské spojence, které Trumpova administrativa hanebně opustila,“ napsal na Twitteru Graham, který je jinak věrným podporovatelem amerického prezidenta Donalda Trumpa. Připomněl tak, že americký prezident o chystaném útoku věděl a z míst stáhl americké vojáky.

„Turecko riskuje další destabilizaci regionu a opětovné posílení Islámského státu,“ řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Podle něj hrozí také další humanitární katastrofa a nový pohyb migrantů. „Vyzýváme Turecko k ukončení jeho ofenzivy a k hájení jeho bezpečnostních zájmů mírovou cestou,“ uvedl Maas.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker vyzval Ankaru k zastavení vojenské operace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecký vojenský konvoj dorazil k syrským hranicímVideo: Reuters

„Turecko má bezpečnostní problémy na své hranici se Sýrií, což musíme chápat. Ovšem vyzývám Turecko i další aktéry, aby postupovali zdrženlivě,“ řekl Juncker před poslanci Evropského parlamentu.

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček varoval, že „turecká ofenziva jen zhorší situaci civilistů a uprchlíků“. Situaci lze zklidnit jen diplomatickým tlakem, uvedl Petříček na Twitteru. Očekává rovněž společný postup EU s přispěním Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám