Hlavní obsah

Japonci jsou k nakaženým olympionikům nemilosrdní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Za přísných protikoronavirových opatření v pátek v japonském Tokiu odstartuje olympiáda. Pravidla jsou nesmlouvavá. Sportovci a další činovníci jsou denně testováni a v případě pozitivního výsledku putují ihned do přísné karantény. Opatření se už dotkla i tří členů české výpravy. Organizátoři si přesto pochvalují, že nakažených je méně, než čekali. Zatím.

Foto: Issei Kato, Reuters

Australský olympijský tým příjíždí do dějiště her v Tokiu

Článek

Denní počty nakažených v Japonsku stoupají od poloviny června. Za pondělí podle serveru worldometers přibylo 3251 případů, což však není na zemi se 130 miliony obyvatel až tak moc.

Nákaza už se objevila i u sportovních výprav. Dosud bylo v dějišti olympiády pozitivně testováno něco přes pět desítek účastníků, organizátoři však zatím zůstávají v klidu.

„To, co se děje, jsme předpokládali. Proto také lidi testujeme, abychom nakažené odfiltrovali,” uvedl v pondělí poradce organizátorů pro oblast zdravotnictví Brian McCloskey.

Nesmlouvavá opatření

Podle něj není možné zajistit účastníkům her stoprocentní ochranu před koronavirem, olympijskou vesnici však označil za bezpečnou. „Čím déle v ní budete, tím menší máte riziko, že se nakazíte. Protože nakažené včas zachytíme,” dušoval se.

Hotel v Tokiu chtěl kvůli covidu oddělit Japonce od cizinců. Vzápětí se omluvil

Cestování

Také předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach po prvním pozitivním výsledku ujišťoval, že je v pořádku. Rychlé rozeznání případu označil za známku toho, že opatření jsou účinná.

„Od 1. do 16. července přicestovalo zhruba 15 tisíc sportovců, funkcionářů a dalších akreditovaných lidí. Všichni byli po příletu testováni. Z toho 15 bylo pozitivních. To je velmi nízká míra, 0,1 procenta. Každý byl hned izolován a nepředstavuje žádné nebezpečí pro ostatní účastníky nebo japonské obyvatele. Je to důkaz, že opatření fungují,” řekl Bach minulý týden na tiskové konferenci.

Olympijské hry v Tokiu se uskuteční bez diváků

Svět

Případů ale od té doby přibylo. A tři případy pozitivního testu už hlásí i česká výprava.

Přímo v dějišti her měl nově pozitivní test Simon Nausch, rakouský trenér plážových volejbalistek Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové.

Před Nauschem měl pozitivní test i plážový volejbalista Ondřej Perušič a také nejmenovaný člen realizačního týmu.

Podle pravidel organizátorů smějí pozitivně testovaní sportovci trénovat, avšak odděleně od ostatních. V izolaci se musí také stravovat a trávit veškerý volný čas. Japonci v Tokiu pro pozitivně testované vyčlenili zvláštní hotel.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Členové týmu, který má dohlížet na bezpečnost v dějišti olympiády

Odložené hry

Olympiáda v Tokiu se měla uskutečnit už loni, ale právě kvůli koronaviru byla o rok odložena. A že se hry uskuteční, nebylo dlouho jasné ani letos.

Řada lidí v Japonsku se obávala a stále obává, že olympiáda odstartuje další vlnu pandemie.

V anketě deníku Asahi čtyři dny před zahajovacím ceremoniálem se proti konání her vyslovilo 55 procent dotázaných, 68 procent pak vyjádřilo obavy, že se organizátorům nepodaří udržet nakažené jen v olympijské bublině.

Proč na nás ti rolníci mávají? Česká olympijská kolekce je terčem vtipů

Koktejl

Právě kvůli obavám z epidemie se nakonec největší sportovní akce planety uskuteční bez přítomnosti diváků z řad veřejnosti, třeba pátečního oficiálního zahájení se má ale zúčastnit japonský císař Naruhito a na stadionu bude sledovat nástup jednotlivých výprav a zapálení olympijského ohně i zhruba tisícovka pozvaných diváků.

Na zahájení naopak nedorazí prezident Toyoty Akio Tojoda. Japonská automobilka také oznámila, že nenechá v televizi vysílat své reklamy související s olympijskými hrami v Tokiu. Jeden z hlavních sponzorů her si nechce kvůli obavám lidí z viru poškodit image.

Reklama

Výběr článků

Načítám