Hlavní obsah

VIDEO: V Antarktidě záměrně narazila loď ekologů do lovců velryb

Novinky, ČTK, Los Angeles Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Loď ekologických aktivistů narazila v pátek do japonské velrybářské lodě. Nikdo nebyl zraněn. Japonská loď má lehce poškozenou záď. Plavidla se srazila ve chvíli, kdy se loď ekologické organizace Sea Shepherd Conservation Society snažila rybářům zabránit vytáhnout z vody ulovené velryby.

Foto: Reuters

Loď ochránců velryb Steve Irwin (v popředí) naráží do lodi japonských rybářů.

Článek

"Situace zde začíná být dost chaotická a agresivní," řekl šéf demonstrantů Paul Watson.

Japonské úřady chování členů Sea Shepherd Conservation Society odsoudily a srážku označily za úmyslný, násilný čin. Watson uvedl, že aktivisté se k činu rozhodli poté, co spatřili, jak Japonci zabili několik velryb a snažili se je vytáhnout na palubu.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Demonstranti na lodě zaútočili v minulých týdnech několikrát. Například tím, že jim do lodních šroubů zamotávají lana nebo na palubu házejí nádoby s barvivem a zapáchající kyselinou. Japonci na to většinou reagují střelbou z vodních děl.

Pastýři, vrazi a velryby

Loď aktivistů se s japonskými lovci střetla například v pondělí. Tehdy mezi posádkami proběhla bitva. Lidé na sebe házeli předměty a používali vodní děla. Incident se odehrál asi 3200 kilometrů od břehů Tasmánie.

"Jsou to oni, kdo stupňuje tenhle spor. My jsme pastýři a budeme naše stádo chránit před těmito vrahy," řekl Peter Hammarstedt z posádky lodě ekologů s názvem Steve Irwin.

Austrálie a Nový Zéland lov velryb v okolí svých vod odsuzují, ale ekologické aktivisty vyzvaly, aby se při své činnosti nechovali agresivně.

:.Japonští velrybáři zranili dva ochránce kytovcůAutor: Sea Shepherd Conservation Society

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám