Hlavní obsah

Ve Wu-chanu se šířil koronavirus už koncem roku 2019, už tehdy mutoval

– Ženeva
Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tým Světové zdravotnické organizace (WHO), který letos ve Wu-chanu pátral po původu koronaviru způsobujícího covid-19, zjistil, že už v prosinci 2019 byla epidemie ve městě mnohem rozsáhlejší, než se dosud uvádělo. Už tehdy ve městě existovalo několik kmenů koronaviru SARS-CoV-2, uvedla stanice CNN s odvoláním na šéfa mise Petera Bena Embareka.

Foto: Aly Song, Reuters

Šéf týmu WHO ve Wu-chanu Peter Ben Embarek ukazuje možné způsoby rozšíření covidu

Článek

Embarek po návratu z Wu-chanu do Švýcarska řekl, že tým WHO nalezl několik důkazů o mnohem rozsáhlejší epidemii koronaviru ve městě na konci roku 2019: „Virus hodně koloval ve Wu-chanu už v prosinci (2019), což je nové zjištění.“ Dodal, že čínští vědci týmu představili 174 případů covidu z prosince 2019. Sto z nich bylo potvrzeno laboratorními testy, u zbylých 74 se nákaza dovodila pomocí symptomů.

Tým také mohl mluvit s prvním nakaženým v Číně, úředníkem nad čtyřicet let věku, který nikam necestoval a onemocněl 8. prosince. „Neměl žádný vztah k tržištím (kde se virus šířil). Vedl nudný normální život, bez túr do hor nebo něčeho podobného. Byl to úředník v soukromé společnosti,“ řekl Embarek.

Vyšetřování WHO ve Wu-chanu nic moc nezjistilo, z tamní laboratoře virus není

Svět

Vzhledem k inkubační době je zřejmé, že koronavirus SARS-CoV-2 se ve městě šířil už na přelomu listopadu a prosince. Počet případů z prosince Embarek odhadl na základě čísel prezentovaných čínskými lékaři na více než tisíc, protože v předpandemické době byly zachyceny jen vážné případy.

„Ještě jsme nevytvořili žádný model, ale víme, z přibližných čísel odjinud, že v infikované populaci je 15 procent vážných případů a většina má mírný průběh,“ vysvětlil, proč se domnívá, že už v prosinci bylo ve městě více než tisíc nakažených. Vyzval proto čínské úřady, aby zpřístupnily tisíce vzorků krve odebraných nemocným ve městě v prosinci.

WHO otočila. Únik viru z wuchanské laboratoře nevylučuje

Koronavirus

Tým WHO také zkoumal 92 lidí z provincie Chu-pej, kde leží Wu-chan, u nichž panovalo podezření, že se nakazili koronavirem dříve než v prosinci 2019. Na žádost WHO se u nich provedly testy na protilátky, přičemž u 67 vyšly negativní. Embarek dodal, že jsou potřeba další testy a že také není jisté, zda se u lidí dá zjistit přítomnost protilátek více než rok po prodělání nemoci. Upřesnil, že pocházeli z různých míst, takže není podezření na nějaké ohnisko.

Třináct mutací

Embarek dodal, že se týmu, který tvořilo 17 čínských expertů a sedmnáct vědců WHO, při zkoumání prvních případů podařilo rozšířit genetický materiál viru studiem částečných sekvencí – ve Wu-chanu už tehdy existovalo 13 různých genetických linií. „Některé z nich jsou z tržišť, ale některé ne,“ upřesnil. Původně se uvádělo, že se virus rozšířil z tržiště Chua-nan, kde se prodávaly ryby a divoká zvířata, ale pak tým WHO uvedl, že tržnice, kde se virus objevil, byly dvě. „To jsme zjistili v rámci naší mise,“ dodal.

USA mají výhrady k závěrům týmu WHO, že koronavirus neunikl z laboratoře

Koronavirus

Velké množství odlišných kmenů podle Embareka znamená, že choroba se musela šířit ještě před prosincem 2019, i když čínští vědci zdůrazňují, že takové případy nebyly zaznamenány. „Protože u sekvencí získaných ve Wu-chanu z prosince 2019 už existovala genetická diverzita u SARS-CoV-2, je pravděpodobné, že se virus šířil déle než měsíc,“ komentoval zjištění virolog ze Sydneyské univerzity Edward Holmes. „Tato data zapadají do jiných analýz, že se mezi lidmi virus objevil před prosincem 2019 a existovalo období skrytého přenosu, než byl poprvé zachycen na tržišti Chua-nan.“

Tým WHO doufá, že se bude moci do Wu-chanu vrátit a pokračovat ve vyšetřování, dodal Embarek. Zatím ale není jasné, zda k tomu dojde. USA kritizovaly Čínu, že měla týmu poskytnout raná, nezpracovaná data. Čína se vůči kritice ohradila.

Reklama

Výběr článků

Načítám