Hlavní obsah

USA mají výhrady k závěrům týmu WHO, že koronavirus neunikl z laboratoře

– Washington/Wu-chan

Tým Světové zdravotnické organizace (WHO) označil ze extrémně nepravděpodobné, že by koronavirus SARS-CoV-2 unikl z virologické laboratoře v čínském Wu-chanu. USA přistupují k závěrům týmu s nedůvěrou. Administrativa prezidenta Joea Bidena hodlá zprávu bedlivě prověřit, uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Foto: Aly Song, Reuters

Vyšetřovací tým Světové zdravotnické organizace během tiskové konference v čínském Wu-chanu

Článek

Psakiová v úterý řekla na tiskové konferenci, že se americká vláda na inspekci WHO nepodílela, a chce proto její zjištění a získaná data nezávisle zhodnotit. Dodala, že i když se USA opět vrátily do WHO, je „nezbytné mít svůj vlastní tým expertů“ v Číně.

Výhrady dal najevo i mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price, podle kterého není jasné, zda Čína, která vyslání mise WHO dlouho blokovala, s týmem expertů plně spolupracovala. „Myslím, že Číňané minimálně nenabídli takovou transparentnost, jakou potřebujeme,” uvedl Price.

Dodal, že verdikt ještě nepadl a Spojené státy by měly učit svá rozhodnutí na datech od WHO a od svých tajných služeb. „Budeme pracovat s partnery, ale také budeme čerpat z informací získaných a analyzovaných naší zpravodajskou komunitou, než abychom spěchali k závěrům, které mohou být motivovány jinak než vědecky,“ prohlásil.

Právě americké tajné služby loni naznačovaly, že virus mohl uniknout z laboratoře.

Na to okamžitě zareagoval jeden ze členů týmu, britský zoolog Peter Daszak. „Joe Biden musí působit dojmem, že je vůči Číně tvrdý. Prosím, nebuďte moc závislý na amerických zpravodajských informacích, které se v mnoha ohledech mýlí,“ vyzval nového prezidenta. Dodal, že rád pomůže Bílému domu s ověřováním zjištění, ale že platí, že napřed je potřeba projevit důvěru a pak teprve ověřovat.

„Pracovali jsme v tom politicky nejnapjatějším prostředí,“ připomněl Daszak.

Vedoucí týmu WHO Peter Ben Embarek uvedl, že možnost, že by virus unikl z laboratoře, jak o tom spekulují konspirační teorie, je velmi nepravděpodobná a dále se nebude zkoumat. Zároveň ale připustil, že je zvláštní, že epidemie propukla právě ve Wu-chanu, kde se shodou okolností nachází virologický institut.

Další členka týmu, nizozemská viroložka Marion Koopmansová toto rozhodní zdůvodnila tím, že institut je dobře zabezpečený a že se v něm před pandemií tento virus nezkoumal, takže z něj nemohl uniknout.

Vyšetřování WHO ve Wu-chanu nic moc nezjistilo, z tamní laboratoře virus není

Svět

Tým naopak akceptoval variantu, že se koronavirus mohl šířit i ze zmrazených potravin, což často uvádí Čína, která dodává, že se do ní dostal se zmraženými výrobky z ciziny.

Za nejpravděpodobnější ale experti WHO považují teorii, že se koronavirus přenesl z netopýrů na jiný živočišný druh a z něj pak na člověka. Jak ale uvedl zástupce čínské zdravotní komise Wan Lian-nan, zatím se nenašlo žádné zvíře, u něhož by byl stejný virus, jaký napadá člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám