Hlavní obsah

V Mongolsku je dýmějový mor. Chlapec snědl nakaženého sviště a zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mongolsko se potýká s dýmějovým morem. Smrtelné chorobě podlehl 15letý chlapec v provincii Gobi-Altaj. Desítky lidí, s nimiž přišel do styku, jsou v přísné izolaci, karanténa byla uvalena na dalších pět okresů, píše deník Daily Mail. Teenager se nakazil poté, co snědl uloveného sviště. Zemřel tři dny poté, co nakaženého hlodavce snědl.

Foto: Profimedia.cz

Kontroly kvůli dýmějovému moru.

Článek

Nákazu dýmějovým morem hlásí také provincie Chovd nedaleko ruské hranice, kde se nakazili 27letý muž a jeho 17letý bratr. Stovky lidí z okolí obou nemocných bratrů musely okamžitě podstoupit očkování.

Varování před šířením smrtelné choroby vydala také čínská autonomní oblast Vnitřní Mongolsko, když tamní nemocnice ohlásila, že má u jednoho pacienta podezření na dýmějový mor. Tamější obyvatelé dostali okamžitě zákaz lovu a konzumace zvířat, která by mohla být přenašeči. Současně musí hlásit nálezy mrtvých či nemocných svišťů. Lidé mají také informovat úřady v případě podezření na nákazu dýmějovým morem či tehdy, pokud zpozorují horečku bez jasné příčiny. Úřady oznámily, že další případy nákazy se nezaznamenaly.

Vedle koronaviru řeší čínští lékaři i dýmějový mor

Svět

Mongolské ministerstvo zdravotnictví varuje, že nejohroženějšími oblastmi pro šíření dýmějového moru jsou hornaté oblasti Altaje v Číně, Rusku a Mongolsku. Úřady proto apelují na tamější obyvatele, aby nejedli ulovené sviště, kteří jsou nejčastějšími přenašeči nebezpečné nemoci. „Nelovte sviště a nejezte jejich maso,“ vyzývá obyvatele Dorj Narangerel, tiskový mluvčí mongolského ministerstva zdravotnictví.

Dýmějový mor se projevuje boulemi v oblasti lymfatických uzlin. Ve středověku byl znám jako černá smrt. Jde o vysoce infekční a mnohdy smrtelné onemocnění, které ve 14. století zahubilo 50 milionů lidí v Evropě, Africe a v Asii. Obvykle se přenáší štípnutím blechy, moderními antibiotiky se dá léčit, ale bez rychlého nasazení léčby může způsobit vážné komplikace i smrt.

Mongolský pár zemřel na dýmějový mor, požili syrového sviště

Zahraniční

Případy moru nejsou v Číně ani Mongolsku ojedinělé, ale ohniska jsou stále vzácnější. V letech 2009 až 2018 Čína ohlásila 26 případů a 11 úmrtí.

V nejzápadnější provincii Mongolska Bajanölgijský ajmag zemřeli v dubnu 2019 na dýmějový mor dva lidé poté, co snědli sviště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám