Hlavní obsah

V Africe zachytili znepokojivě zmutovanou variantu koronaviru. Vznikla zřejmě v těle HIV pozitivního

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V africké Botswaně se objevila nová varianta koronaviru, která vědce znepokojuje dosud nevídaně vysokým počtem mutací (změn) v genetické informaci. Ty by mohly patogen učinit nebezpečnějším nebo mu například umožnit obcházet očkování. Upozornil na to mimo jiné britský deník The Independent.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Varianta B.1.1529 byla kromě Botswany zaznamenána v šesti případech už také v Jižní Africe, odkud se prostřednictvím jednoho nakaženého dostala do Hongkongu.

Podle virologa Toma Peacocka z Královské univerzity v Londýně vzbuzuje botswanská varianta obavy vzhledem k tomu, že má 32 mutací na spike proteinech. A to přesto, že bylo dosud potvrzeno jen deset záchytů. Vzhledem k tomu, že se ale v Africe testuje a sekvencuje daleko méně než v rozvinutých zemích, může být varianta již mnohem rozšířenější.

Zřejmě vznikla v těle HIV pozitivního pacienta

Profesor Francois Balloux z Genetického institutu University College v Londýně vyslovil domněnku, že se mohla botswanská varianta vyvinout v těle HIV pozitivního člověka, kde měla vzhledem k jeho oslabenému imunitnímu systému příhodné a specifické podmínky.

Vědci zjistili, proč je delta agresivnější. Může za to neprozkoumaný protein

Koronavirus

„Mutace téhle varianty jsou v neobvyklém uspořádání a zjevně k nim došlo během jediného kroku, což napovídá, že k nim došlo během chronické infekce člověka s poškozenou imunitou, možná u neléčeného pacienta s nemocí AIDS,“ cituje Ballouxe deník The Independent.

Tohle bychom vzhledem k hrozivému profilu spike proteinů měli rozhodně sledovat
britský virolog Tom Peacock

Může se však ukázat, že jde jako ve většině případů o slepou vývojovou větev a mutace může jako nekonkurenceschopná zmizet stejně rychle, jako se objevila.

U nové varianty koronaviru AY.4.2 je častější průběh bez příznaků

Evropa

Spike protein si lze představit jako háček, kterým se virus přichytí na buňku, zmocní se jí a přinutí chovat se podle jeho pravidel. Zároveň ho však prozradí jako vetřelce a vyvolává reakci imunitního systému. V případě příhodných mutací spike proteinů se ale může odezva imunitního systému zpomalit nebo zkomplikovat.

Doufám, že se pletu

„Neuvěřitelně vysoký počet spike mutací naznačuje, že máme pádný důvod k obavám. Předpokládáme, že (viru) umožní uniknout před většinou známých monoklonálních protilátek,“ napsal Peacock na Twitteru s tím, že doufá, že se botwanská varianta ukáže jako málo virulentní, a nevytlačí tak nyní dominantní deltu.

„Tohle bychom vzhledem k hrozivému profilu spike proteinů měli rozhodně sledovat. Tipuju, že to bude horší než cokoliv kolem,“ dodal nicméně britský virolog.

První případ mutace B.1.1529 byl zaznamenán 11. listopadu v Botswaně, v Jižní Africe se objevil o tři dny později. Případ zavlečený do HongKongu se objevil u pacienta, který v JAR pobýval od 23. října do 11. listopadu a pozitivně testován byl tři dny po návratu, tedy ještě v karanténě.

Izraelci testují vakcínu na mutace. Vypadá to dobře, hlásí

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám